Evropi potrebni stručnjaci iz BiH

Evropska komisija, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova u Savjetu ministara BiH i entitetskim ministarstvima zdravlja i obrazovanja, provela je projekat jačanja institucija i kapaciteta za implementaciju evropske direktive o regulisanim profesijama.

Bosna i Hercegovina 08.09.2015 | 16:40
Evropi potrebni stručnjaci iz BiH

Cilj projekta je povećanje mobilnosti radne snage i zapošljavanja.

U okviru projekta utvrđen je precizan plan o tome šta vlasti na svim nivoima u BiH treba da urade kako bi uskladili profesije sa direktivama Evropske unije.

Projektom su obuhvaćene profesije ljekara, stomatologa, farmaceuta, medicinskih tehničara, veterinara i arhitekata.

"To u praksi znači da će diplome i kvalifikacije naših građana, koje su stekli u BiH, u narednom periodu kada usvojimo mapu puta biti priznate u svim zemljama Evropske unije'', pojašnjava Đorđe Miličević zamjenik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara BiH.

U Evropskoj uniji smatraju da će ovaj projekat smanjiti nezaposlenost i obezbijediti mobilnost radne snage u BiH, ali i izvan granica zemlje.

Za neke profesije zaintresovane su i zemlje članice Evropske unije.

"Postoji nedostatak nekih profesija u Evropskoj uniji kao što su medicinske sestre i babice'', ističe Katarina Manezalova vođa projekta Evropske unije i dodaje da ima potrebe i za ljekare, stomatologe i druge profesije koje nemaju dovoljnu mobilnost unitar Evropske unije jer su studije teške i dugotrajne, a otvaranje prakse dosta skupo.

Ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica ipak napominje da cilj projekta nije bio odlazak stručnjaka iz BiH već jačanje kapaciteta unutar BiH:

"Slovačka ima interes da za nju i u njoj rade obrazovani ljudi, ali mislim da bi bila greška kada bi stručnjaci iz BiH odlazili u inostranstvo. Vi bi ste tada ostali bez dovoljno stručnog kadra za vlastite potrebe'' smatra Pšenica.

Zamjenik ministra Civilnih poslova Đorđe Miličević podsjeća da je obaveza vlasti na nivou BiH da stvori uslove kako bi se pravne norme BiH uskladile sa normama Evropske unije te da stvori uslove za mobilnost radne snage.

"Mi smo to kroz ovaj projekat obezbijedili'', kaže Milićević i dodaje da je sada na vlastima, prije svega entiteta, da kroz politike u oblasti privrede i zapošljavanja kreiraju ambijent koji bi spriječio odliv stručnih kadrova iz BiH.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

EU

08.09.2015 14:57

Hocete da kazete jagma u Evropi za bosanskim strucnjacima sa kupljenim diplomama.Daj ljudi urazumite se,svi u Evropi znaju kakvo nam je skolstvo.

ODGOVORITE
Name

Diploma

08.09.2015 15:35

A što ne kupiš ti diplomu? Nisu sve prodate.

Name

vss

08.09.2015 15:28

U BIH, diplomirani inženjeri u tehničkim naukama nikom ne trebaju.

ODGOVORITE
Name

Osvit

08.09.2015 16:00

Naravno kad nemamo privredu i kad je masinski inzinjer sretan kad radi kao nastavnik tehnickog vaspitanja.

Name

AUUU

08.09.2015 15:41

AUUUUUU PA SADA CEMO NARODE OSTATI BEZ MINISTARA I POLITICARA EVO SVI CE DA ODU U EVROPU A PRVI CE MIN KOVACEVIC ZELJKO OBUCAR PO NACIONALNOSTI DA RIJESI EVROPSKU STRUJU CARINU I KONCESIJE A VODI I TAJNICU LJUBAVICU

ODGOVORITE
Name

Maxo

08.09.2015 16:11

Ta informacija je vjerovatno stara par mjeseci jer sada kad dodje milion, a i vise Sirijaca, Iracana itd nece trebati niko sa Balkana jer ovi ce za 6 Eur na sat da rade. LP

ODGOVORITE