Канадски официр бранио Младића у Хагу

Канадски официр Џон Расел рекао је на суђењу генералу Ратку Младићу да се у фебруару 1994. године није могло утврдити ко је испалио гранату на пијацу Маркале у Сарајеву, али да је његово лично уверење да је долетела са положаја Армије БиХ.

Босна и Херцеговина 08.09.2015 | 07:29
Канадски официр бранио Младића у Хагу

Расел, који је сведочио у одбрану генерала Младића, у то време службовао је у снагама УН у Сарајеву, а на дан експлозије учествовао је у истрази и анализирао кратер од гранате на Маркалама.

Мајор Расел посвједочио је да је су резултати истраге показали да су “гранату могле испалити обје зараћене стране”.

Позвао се на белешку у свом дневнику

Лични утисак да је граната долетела са положаја Армије БиХ, канадски мајор је утемељио на чињеници да је пројектил имао изузетно стрму путању, јер је прелетио је високе зграде које окружују пијацу.

- То је био мој лични осећај и ја сам га записао у свој дневник. Али, у мом званичном извештају нисам могао утврдити ко је испалио гранату - нагласио је сведок.

- И Војска Републике Српске и Армија БиХ су имале положаје у правцу из којег је граната, како је утврђено истрагом УН, долетела и на удаљеностима унутар њеног домета, у зависности од снаге пуњења - рекао је Расел.

У личном дневнику из тог времена, приказаном у судници, Расел је записао да је његово “лично уверење” да су муслиманске снаге “гађале саме себе”, што тада многи у Сарајеву “нису желели ни да помисле” зато што је “било много жртава”.

Сведок је у судници објаснио да је под “многима” подразумевао готово све његове колеге из снага УН.

Извештај телевизије ЦНН, која је исте вечери окривила српску страну за експлозију на Маркалама, Расел је назвао “пропагандом” јер у то вријеме УН нису објавиле налазе истраге.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

тро

08.09.2015 05:53

"Лични утисак " Ниста то. Него, ста би са оним светским струцњаком сто је планирао да разоткрије муслиманску лаж из Тузле? Је ли објавио своје резултате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исилска посла

08.09.2015 06:46

То што НАТО официр прича, јасно је данас свима. Нису жртвовали само те људе на Маркалама него су продали и Сребреницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази

08.09.2015 06:59

Није се могло утврдити казе Ало мисли. Мислити И ср.ти није исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

08.09.2015 07:03

Што је Аушвиц за Јевреје, Јасеновац и Хаски трибунал су за Србе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блх

08.09.2015 07:11

И?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан.бл

08.09.2015 07:24

То је вец одавно познато... Требало је некако оправдати интервенцију НАТО снага на Српске полозаје. Класицна америцка подметацина тј договор Бабе и Клинтона. Телевизијске екипе цекале на 'готовс', лесеви донесени са стране, разбацане ноге и руке. Није урадјен ни увидјај а Срби су вец били оптузени. Након тога следи интервенција и остало се зна... На слицан нацин је договорена Сребреница. Зртвовање сопственог народа зарад 'висих интереса'

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂЕНЕРАЛ

08.09.2015 12:29

С ВЈЕРОМ У БОГА ЗА СЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ ДРЖАВЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.8.9.2015

08.09.2015 12:44

Сви масакри у,Босни су направљени од,Алије Изетбеговића под диригенском палицом,Америке и Немачке.Да би имала,Америка и Нато повод да бомбардују,Србију и да о'цепе,Косово од Србије.Свет то добро зна. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свештеник Михаило Микић

14.09.2015 21:51

Е мој Генерале! Сјети се мене што сам Вам рекао 1993 године у Бања Луци. Када сте могли СРБске непријатеље војнички да поразите и уништите нисте хтјели о заробљенике душу своју да огрешите. Размишљали сте о томе са чиме ћете сарајево када град ослободиле моћи да храните? Зато сада сједите у Хагу!

ОДГОВОРИТЕ