Kanadski oficir branio Mladića u Hagu

Kanadski oficir Džon Rasel rekao je na suđenju generalu Ratku Mladiću da se u februaru 1994. godine nije moglo utvrditi ko je ispalio granatu na pijacu Markale u Sarajevu, ali da je njegovo lično uverenje da je doletela sa položaja Armije BiH.

Bosna i Hercegovina 08.09.2015 | 07:29
Kanadski oficir branio Mladića u Hagu

Rasel, koji je svedočio u odbranu generala Mladića, u to vreme službovao je u snagama UN u Sarajevu, a na dan eksplozije učestvovao je u istrazi i analizirao krater od granate na Markalama.

Major Rasel posvjedočio je da je su rezultati istrage pokazali da su “granatu mogle ispaliti obje zaraćene strane”.

Pozvao se na belešku u svom dnevniku

Lični utisak da je granata doletela sa položaja Armije BiH, kanadski major je utemeljio na činjenici da je projektil imao izuzetno strmu putanju, jer je preletio je visoke zgrade koje okružuju pijacu.

- To je bio moj lični osećaj i ja sam ga zapisao u svoj dnevnik. Ali, u mom zvaničnom izveštaju nisam mogao utvrditi ko je ispalio granatu - naglasio je svedok.

- I Vojska Republike Srpske i Armija BiH su imale položaje u pravcu iz kojeg je granata, kako je utvrđeno istragom UN, doletela i na udaljenostima unutar njenog dometa, u zavisnosti od snage punjenja - rekao je Rasel.

U ličnom dnevniku iz tog vremena, prikazanom u sudnici, Rasel je zapisao da je njegovo “lično uverenje” da su muslimanske snage “gađale same sebe”, što tada mnogi u Sarajevu “nisu želeli ni da pomisle” zato što je “bilo mnogo žrtava”.

Svedok je u sudnici objasnio da je pod “mnogima” podrazumevao gotovo sve njegove kolege iz snaga UN.

Izveštaj televizije CNN, koja je iste večeri okrivila srpsku stranu za eksploziju na Markalama, Rasel je nazvao “propagandom” jer u to vrijeme UN nisu objavile nalaze istrage.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

tro

08.09.2015 05:53

"Lični utisak " Nista to. Nego, sta bi sa onim svetskim strucnjakom sto je planirao da razotkrije muslimansku laž iz Tuzle? Je li objavio svoje rezultate?

ODGOVORITE
Name

Isilska posla

08.09.2015 06:46

To što NATO oficir priča, jasno je danas svima. Nisu žrtvovali samo te ljude na Markalama nego su prodali i Srebrenicu.

ODGOVORITE
Name

Pazi

08.09.2015 06:59

Nije se moglo utvrditi kaze Alo misli. Misliti I sr.ti nije isto

ODGOVORITE
Name

bijeljina

08.09.2015 07:03

Što je Aušvic za Jevreje, Jasenovac i Haski tribunal su za Srbe!

ODGOVORITE
Name

blh

08.09.2015 07:11

I?

ODGOVORITE
Name

Dejan.bl

08.09.2015 07:24

To je vec odavno poznato... Trebalo je nekako opravdati intervenciju NATO snaga na Srpske polozaje. Klasicna americka podmetacina tj dogovor Babe i Klintona. Televizijske ekipe cekale na 'gotovs', lesevi doneseni sa strane, razbacane noge i ruke. Nije uradjen ni uvidjaj a Srbi su vec bili optuzeni. Nakon toga sledi intervencija i ostalo se zna... Na slican nacin je dogovorena Srebrenica. Zrtvovanje sopstvenog naroda zarad 'visih interesa'

ODGOVORITE
Name

ĐENERAL

08.09.2015 12:29

S VJEROM U BOGA ZA SJEDINJENE SRPSKE DRŽAVE!

ODGOVORITE
Name

Neđo.8.9.2015

08.09.2015 12:44

Svi masakri u,Bosni su napravljeni od,Alije Izetbegovića pod dirigenskom palicom,Amerike i Nemačke.Da bi imala,Amerika i Nato povod da bombarduju,Srbiju i da o'cepe,Kosovo od Srbije.Svet to dobro zna. ..

ODGOVORITE
Name

Свештеник Михаило Микић

14.09.2015 21:51

Е мој Генерале! Сјети се мене што сам Вам рекао 1993 године у Бања Луци. Када сте могли СРБске непријатеље војнички да поразите и уништите нисте хтјели о заробљенике душу своју да огрешите. Размишљали сте о томе са чиме ћете сарајевo када град ослободиле моћи да храните? Зато сада сједите у Хагу!

ODGOVORITE