Истрага на основу медијских садржаја?

Према анкети коју је Удружење "Позитивне вриједности" провело у више градова у БиХ, у оквиру пројекта "Читај, гледај, реагуј", 80,5 одсто анкетираних грађана сматра да би тужилаштва у БиХ требала отварати истраге на основу медијских садржаја који говоре о незаконитостима у раду политичара и личности које обнашају јавне функције.

Босна и Херцеговина 07.09.2015 | 07:46
Истрага на основу медијских садржаја?

- Том анкетом жељели смо сазнати шта грађани мисле о раду и реакцији тужилаштава кад су у питању медијски садржаји који указују на злоупотребу положаја, корупцију, незаконите радње појединаца или група из политичког и јавног живота у БиХ, али и показати и указати на то какве посљедице нереагирање надлежних институција изазива - наводе из Удружења.

Једна од тих посљедица је и питање повјерења у медије и тужиоце. Тако се 76,8 одсто испитаника изјаснило да нема повјерења у правосудне институције у БиХ, а у медије 54,9 одсто.

Повјерење медијима указало је 31 одсто испитаника, а само 14,5 одсто правосудним институцијама.

На питање коме би радије пријавили неки криминал за који би сазнали, 51 одсто испитаника се опредијелило за медије, а 35,5 одсто за тужилаштва и полицију.

У оквиру тог пројекта Удружење "Позитивне вриједности" креирало је, и на улицама градова у БиХ, дијелило брошуру "Читај, гледај, реагуј" у којој су изводи из кодекса тужилаца и новинара, новинари и тужиоци - једни о другима, основни појмови везани за рад правосуђа, али и адресе институција којима грађани могу да се обрате уколико сматрају да медији или правосуђе крше нека од њихових права.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Аа

07.09.2015 06:15

Постоји обавеза истраге КД када се путем медија сазна да је извршено, али реално и медији некада претјерају у својим непровјереним информацијама

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

07.09.2015 07:12

Све се прије истраге мозе провјерити али то нитко неце. Свагдје се мозе неко послати да несто хоце да трази да се несто понуди ида се све сазна, ало онда треба нам нови веци Затвор и сву имовину одузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Независне и Глас

07.09.2015 08:26

Ако будете пратили ста пису Независне,Глас и гледали ТВ РТРС,бице хапсења јадних и биједних,ал постених новинара .

ОДГОВОРИТЕ