Istraga na osnovu medijskih sadržaja?

Prema anketi koju je Udruženje "Pozitivne vrijednosti" provelo u više gradova u BiH, u okviru projekta "Čitaj, gledaj, reaguj", 80,5 odsto anketiranih građana smatra da bi tužilaštva u BiH trebala otvarati istrage na osnovu medijskih sadržaja koji govore o nezakonitostima u radu političara i ličnosti koje obnašaju javne funkcije.

Bosna i Hercegovina 07.09.2015 | 07:46
Istraga na osnovu medijskih sadržaja?

- Tom anketom željeli smo saznati šta građani misle o radu i reakciji tužilaštava kad su u pitanju medijski sadržaji koji ukazuju na zloupotrebu položaja, korupciju, nezakonite radnje pojedinaca ili grupa iz političkog i javnog života u BiH, ali i pokazati i ukazati na to kakve posljedice nereagiranje nadležnih institucija izaziva - navode iz Udruženja.

Jedna od tih posljedica je i pitanje povjerenja u medije i tužioce. Tako se 76,8 odsto ispitanika izjasnilo da nema povjerenja u pravosudne institucije u BiH, a u medije 54,9 odsto.

Povjerenje medijima ukazalo je 31 odsto ispitanika, a samo 14,5 odsto pravosudnim institucijama.

Na pitanje kome bi radije prijavili neki kriminal za koji bi saznali, 51 odsto ispitanika se opredijelilo za medije, a 35,5 odsto za tužilaštva i policiju.

U okviru tog projekta Udruženje "Pozitivne vrijednosti" kreiralo je, i na ulicama gradova u BiH, dijelilo brošuru "Čitaj, gledaj, reaguj" u kojoj su izvodi iz kodeksa tužilaca i novinara, novinari i tužioci - jedni o drugima, osnovni pojmovi vezani za rad pravosuđa, ali i adrese institucija kojima građani mogu da se obrate ukoliko smatraju da mediji ili pravosuđe krše neka od njihovih prava.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Aa

07.09.2015 06:15

Postoji obaveza istrage KD kada se putem medija sazna da je izvršeno, ali realno i mediji nekada pretjeraju u svojim neprovjerenim informacijama

ODGOVORITE
Name

gost

07.09.2015 07:12

Sve se prije istrage moze provjeriti ali to nitko nece. Svagdje se moze neko poslati da nesto hoce da trazi da se nesto ponudi ida se sve sazna, alo onda treba nam novi veci Zatvor i svu imovinu oduzeti.

ODGOVORITE
Name

Nezavisne i Glas

07.09.2015 08:26

Ako budete pratili sta pisu Nezavisne,Glas i gledali TV RTRS,bice hapsenja jadnih i bijednih,al postenih novinara .

ODGOVORITE