Анализа: Србија напада рекорд у Рију!

Постоји реална шанса да српски олимпијски тим у Рио де Жанеиру буде рекордан по броју такмичара. Можемо да имамо чак осам екипа!

Остали спортови 07.09.2015 | 12:40
Анализа: Србија напада рекорд у Рију!

Тачно 11 месеци пре отварања Летњих олимпијских игара у Рио де Жанеиру (од 5. до 21. августа 2016) број српских спортиста који је обезбедио норму за највећу смотру светског спорта, у недељу се, сјајним резултатом одбојкашица у Јапану на Светском купу, попео се на 67 у осам спортова.

Та бројка би до церемоније свечаног отварања могла да буде драстично већа и да тим Олимпијског комитета Србије у Рију потуче све рекорде. А, они су постављени у Лондону пре четири године, када је црвено-плаво-белу тробојку бранило 115 спортиста у 15 спортова.

За сада су сигурни путници у Бразил: кошаркашице (12 играчица), ватерполисти (13), одбојкашице (12), атлетичари и атлетичарке (Асмир Колашинац, Амела Терзић, Ивана Шпановић, Драгана Томашевић), кајакаши и кајакашице (Марко Драгосављевић, Дејан Пајић, Небојша Грујић, Марко Новаковић, Марко Томашевић, Миленко Зорић, Николина Молдован, Далма Ружичић-Бенедек, Милица Старовић, Оливера Молдован), веслачи (Милош Васић, Ненад Беђик), стрелци и стрелкиње (Дамир Микец, Димитрије Гргић, Стеван Плетикосић, Миленко Себић, Милутин Стефановић, Андреа Арсовић, Јасна Шекарић, Ивана Максимовић, Бобана Величковић, Зорана Аруновић), пливачи и пливачица (Чаба Силађи, Велимир Стјепановић, Аркади Вјатчанин, Ања Цревар).

Шансу да се пласирају у на Олимпијске игре у екипним дисциплинама имају још кошаркаши, одбојкаши, рукометаши, рукометашице и ватерполисткиње. Фудбалери су своју прилику пропустили овог лета на Европском првенству за младе у Чешкој. Поред ових екипа, у Рију ће се наћи још бројни други индивидуалци у спортовима каш што су тенис, теквондо, рвање, бициклизам, стони тенис...

Да би стигли до Олимпијских игара после 12 година паузе, кошаркаши морају на актуелном Европском првенству да обезбеде учешће у финалу. Олимпијска виза резервисана је само на финалисте Еуробаскета. Али, у случају неуспеха, ту се не завршава прилика.

Преосталих пет четвртфиналиста Европског првенства (најлошије пласирана селекција од осам учесника четвртфинала отпада), имаће прилику на Светским квалификацијама од 5. до 11. јула 2016, где ће 18 репрезентација бити подељено у три групе по шест и само ће победници оверити олимпијску визу.

Домаћини тих турнира још нису познати.

Одбојкаши Србије неће играти на Светском купу, па самим тим ни имати прилику да се као колегинице домогну једног од прва два места и олимпијске визе. Њу ће покушати да добију почетком 2016. године у Берлину. У главном граду Немачке, од 5. до 10. јануара, биће одржан европски квалификациони турнир, на којем ће поред домаћина учествовати још седам најбоље рангираних селекција на Старом континенту.

Само ће победник турнира осигурати наступ у Рију, док ће другопласирани и трећепласирани тим у мајске светске квалификације. Оне ће бити одржане у Јапану и одатле ће три на Игре у Рио.

Рукометаше, из ове перспективе, само чудо може одвести на Олимпијске игре, али шансе имају, и то две. За почетак је потребан одличан резултат на Европском првенству у Пољској (од 17. до 31. јануара). Шампион Европе ће на Олимпијске игре, али о том резултату тешко да ико у Србији размишља.

Реалнија опција су светске квалификације од 7. до 10. априла.

Како до њих?

Потребно је да на коначној табели Европског првенства Србија у друштву Македоније, Белорусије, Исланда, Норвешке, Шведске и Словеније буде боље пласирана од пет селекција. Француска је већ у Рију, а Пољска, Шпанија, Данска, Хрватска и Немачка су на Светском првенству у Катару обезбедили светске квалификације.

За последњих шест места на олимпијском турниру бориће се 12 тимова подељених у три групе. По две првопласиране из сваке групе успешно ће завршити посао.

Актуелним вицешампионкама света, доделом позивнице за учешће на Мундијалу у Данској, пружена је прилика да се боре за ОИ. Свађе и несугласице најбољих играчица са селектором полако, али сигурно узимају данак. Ову прилику не би требало да пропусте, јер рукометашице Србије сигурно имају квалитет за Олимпијске игре.

Светски шампион из Данске (од 5. до 20. децембра) избориће визу за Игре.

Иако смо на прошлом планетарном шампионату били други, исто као и код мушкараца, реалније је да до Рија стигнемо преко светских квалификација. До њих српске рукометашице могу ако буду међу првих седам на коначној листи Мундијала, с тим што је олакшавајућа околност та што Норвешка (првак Европе), Бразил (првак света), Ангола (првак Африке) и Аргентина (првак Пан америчких игара) не улазе у конкуренцију, јер су они сигурни учесници завршног олимпијског турнира.

Светске квалификције за жене се одржавају по истом принципу као и за мушкарце, с тим што се играју мало раније. Од 17. до 20. марта.

Шансу да буду у Рију имају и српске ватерполистикиње. Као домаћин Европског првенства у јануару (од 10. до 23), Србија ће се борити за титулу и пласман на Олимпијске игре.

Додатне квалификације биће одржане у Холандији (од 3. до 10. марта), одакле ће три најбоље у Рио. На Европском првенства учешће на последњем квалификационом турниру обезбедиће пет репрезентација.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

боба

05.02.2016 04:09

Који ми можемо да имамо ..има ДРЖАВА СРБИЈА А ВИ СТЕ БИХ ...АЈДЕ МАЛО ДА СЕ СКИНЕТЕ СА НАС КРПЕЉИ ДОСАДНИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данка

13.07.2016 08:40

Па ето имамо 15 екипа

ОДГОВОРИТЕ