Analiza: Srbija napada rekord u Riju!

Postoji realna šansa da srpski olimpijski tim u Rio de Žaneiru bude rekordan po broju takmičara. Možemo da imamo čak osam ekipa!

Ostali sportovi 07.09.2015 | 12:40
Analiza: Srbija napada rekord u Riju!

Tačno 11 meseci pre otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru (od 5. do 21. avgusta 2016) broj srpskih sportista koji je obezbedio normu za najveću smotru svetskog sporta, u nedelju se, sjajnim rezultatom odbojkašica u Japanu na Svetskom kupu, popeo se na 67 u osam sportova.

Ta brojka bi do ceremonije svečanog otvaranja mogla da bude drastično veća i da tim Olimpijskog komiteta Srbije u Riju potuče sve rekorde. A, oni su postavljeni u Londonu pre četiri godine, kada je crveno-plavo-belu trobojku branilo 115 sportista u 15 sportova.

Za sada su sigurni putnici u Brazil: košarkašice (12 igračica), vaterpolisti (13), odbojkašice (12), atletičari i atletičarke (Asmir Kolašinac, Amela Terzić, Ivana Španović, Dragana Tomašević), kajakaši i kajakašice (Marko Dragosavljević, Dejan Pajić, Nebojša Grujić, Marko Novaković, Marko Tomašević, Milenko Zorić, Nikolina Moldovan, Dalma Ružičić-Benedek, Milica Starović, Olivera Moldovan), veslači (Miloš Vasić, Nenad Beđik), strelci i strelkinje (Damir Mikec, Dimitrije Grgić, Stevan Pletikosić, Milenko Sebić, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Jasna Šekarić, Ivana Maksimović, Bobana Veličković, Zorana Arunović), plivači i plivačica (Čaba Silađi, Velimir Stjepanović, Arkadi Vjatčanin, Anja Crevar).

Šansu da se plasiraju u na Olimpijske igre u ekipnim disciplinama imaju još košarkaši, odbojkaši, rukometaši, rukometašice i vaterpolistkinje. Fudbaleri su svoju priliku propustili ovog leta na Evropskom prvenstvu za mlade u Češkoj. Pored ovih ekipa, u Riju će se naći još brojni drugi individualci u sportovima kaš što su tenis, tekvondo, rvanje, biciklizam, stoni tenis...

Da bi stigli do Olimpijskih igara posle 12 godina pauze, košarkaši moraju na aktuelnom Evropskom prvenstvu da obezbede učešće u finalu. Olimpijska viza rezervisana je samo na finaliste Eurobasketa. Ali, u slučaju neuspeha, tu se ne završava prilika.

Preostalih pet četvrtfinalista Evropskog prvenstva (najlošije plasirana selekcija od osam učesnika četvrtfinala otpada), imaće priliku na Svetskim kvalifikacijama od 5. do 11. jula 2016, gde će 18 reprezentacija biti podeljeno u tri grupe po šest i samo će pobednici overiti olimpijsku vizu.

Domaćini tih turnira još nisu poznati.

Odbojkaši Srbije neće igrati na Svetskom kupu, pa samim tim ni imati priliku da se kao koleginice domognu jednog od prva dva mesta i olimpijske vize. Nju će pokušati da dobiju početkom 2016. godine u Berlinu. U glavnom gradu Nemačke, od 5. do 10. januara, biće održan evropski kvalifikacioni turnir, na kojem će pored domaćina učestvovati još sedam najbolje rangiranih selekcija na Starom kontinentu.

Samo će pobednik turnira osigurati nastup u Riju, dok će drugoplasirani i trećeplasirani tim u majske svetske kvalifikacije. One će biti održane u Japanu i odatle će tri na Igre u Rio.

Rukometaše, iz ove perspektive, samo čudo može odvesti na Olimpijske igre, ali šanse imaju, i to dve. Za početak je potreban odličan rezultat na Evropskom prvenstvu u Poljskoj (od 17. do 31. januara). Šampion Evrope će na Olimpijske igre, ali o tom rezultatu teško da iko u Srbiji razmišlja.

Realnija opcija su svetske kvalifikacije od 7. do 10. aprila.

Kako do njih?

Potrebno je da na konačnoj tabeli Evropskog prvenstva Srbija u društvu Makedonije, Belorusije, Islanda, Norveške, Švedske i Slovenije bude bolje plasirana od pet selekcija. Francuska je već u Riju, a Poljska, Španija, Danska, Hrvatska i Nemačka su na Svetskom prvenstvu u Kataru obezbedili svetske kvalifikacije.

Za poslednjih šest mesta na olimpijskom turniru boriće se 12 timova podeljenih u tri grupe. Po dve prvoplasirane iz svake grupe uspešno će završiti posao.

Aktuelnim vicešampionkama sveta, dodelom pozivnice za učešće na Mundijalu u Danskoj, pružena je prilika da se bore za OI. Svađe i nesuglasice najboljih igračica sa selektorom polako, ali sigurno uzimaju danak. Ovu priliku ne bi trebalo da propuste, jer rukometašice Srbije sigurno imaju kvalitet za Olimpijske igre.

Svetski šampion iz Danske (od 5. do 20. decembra) izboriće vizu za Igre.

Iako smo na prošlom planetarnom šampionatu bili drugi, isto kao i kod muškaraca, realnije je da do Rija stignemo preko svetskih kvalifikacija. Do njih srpske rukometašice mogu ako budu među prvih sedam na konačnoj listi Mundijala, s tim što je olakšavajuća okolnost ta što Norveška (prvak Evrope), Brazil (prvak sveta), Angola (prvak Afrike) i Argentina (prvak Pan američkih igara) ne ulaze u konkurenciju, jer su oni sigurni učesnici završnog olimpijskog turnira.

Svetske kvalifikcije za žene se održavaju po istom principu kao i za muškarce, s tim što se igraju malo ranije. Od 17. do 20. marta.

Šansu da budu u Riju imaju i srpske vaterpolistikinje. Kao domaćin Evropskog prvenstva u januaru (od 10. do 23), Srbija će se boriti za titulu i plasman na Olimpijske igre.

Dodatne kvalifikacije biće održane u Holandiji (od 3. do 10. marta), odakle će tri najbolje u Rio. Na Evropskom prvenstva učešće na poslednjem kvalifikacionom turniru obezbediće pet reprezentacija.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

boba

05.02.2016 04:09

Koji mi možemo da imamo ..ima DRŽAVA SRBIJA A VI STE BIH ...AJDE MALO DA SE SKINETE SA NAS KRPELJI DOSADNI...

ODGOVORITE
Name

Danka

13.07.2016 08:40

Pa eto imamo 15 ekipa

ODGOVORITE