Због замрле привреде – дефицит у буџету

Буџет је огледало привреде, а дефицит у бужету у Републици Српској осликава лоше и тешко стање у привреди. У случају када постоје висока ранија задужења, не може се искључити плаћање камата из укупних расхода у буџету, каже за БН ТВ доцент на Економском факултету у Бањалуци Јелена Тривић. Она истиче да је само у прошлој години на име камата исплаћено 73 милиона марака и наглашава да ће расход у буџету и даље расти.

Република Српска 06.09.2015 | 20:30
Због замрле привреде – дефицит у буџету

“Према званичним пројекцијама које пружа Министарство финансија, у 2018. на име камата биће потребно платити чак 125 милиона КМ. Привреда је та која треба да изњедри стабилан буџет и рјешавање буџетских проблема се не може довјека рјешавати новим задужењима, потребни су одлучнији и радикалнији кораци у привреди која треба да одбаци један буџет”, каже Тривићева.

Власти Српске уздају се, с једне стране у руски кредит, а са друге у кредит ММФ-а. Ти кредити неће побољшати ситуацију, јасна је Тривићева.

“Прича о руском кредиту указује на чињеницу да ми стара задужења не успијевамо да враћамо без нових задужења, али показују и чињеницу да не постоји спремност да се стара задужења не враћају без нових. Ја не видим зашто било какав кредит па и руски може да буде неко спасоносно рјешење, сви занамо шта је кредит, то је новац који се мора вратити уз одређену камату”, образлаже Тривићева.

Изговори и оправдања да се и друге земље задужују, гдје се Република Српска пореди са развијеним земљама као што су САД, Њемачка или Јапан заиста су непримјерени, јер се привреда тих земаља не мозе поредити са привредом Републике Српске, истиче Тривићева.

“Опорезивањем привреде пуни се буџет и на тај начин се враћају дугови. Тако да је то бесмислено” сматра економиста.

Сталним и новим задужењима држава се одриче свог суверенитета, а то више није чисто економско, него и друштвено питање које захтјева размишљање цијеле друштвене заједнице, истакла је за БН ТВ Доцент на Економском факултету у Бањалуци Јелена Тривић.

(БН ТВ)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

луткар

06.09.2015 20:10

И ова мала не може бити предсједник владе а Додик и плавуша могу. А и онај прије плавуше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

07.09.2015 06:57

Не само привреда тих земаља него дрзаве као такве и без привреде. Висе коста 2-3 улице у Токију,Франфурту или Њуорку него цијела РС. То је факт. Знаци поредјење је тотално бесмислено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

07.09.2015 07:05

Срамота, Ви проф. сте као и влада дате Сиротињи Дипломе кад оду у привреду не знају ниста радити или запосљавају родбину. То цемо се јос висе увјерити и ако мислите да сви имате право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врабац

08.09.2015 15:30

Нико не воли дугове само дуг се дизе да би се финансирале инвестиције сто знаци да без дуга нема привреде. Једино питање око дуга је: Да ли је то добар или лос дуг? Дуг је добар кад су инвестиције профиабилне à лос кад је изкорисцен да се граде бескорисни аеродроми, финансирају пропале банке итд...

ОДГОВОРИТЕ