Zbog zamrle privrede – deficit u budžetu

Budžet je ogledalo privrede, a deficit u bužetu u Republici Srpskoj oslikava loše i teško stanje u privredi. U slučaju kada postoje visoka ranija zaduženja, ne može se isključiti plaćanje kamata iz ukupnih rashoda u budžetu, kaže za BN TV docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Jelena Trivić. Ona ističe da je samo u prošloj godini na ime kamata isplaćeno 73 miliona maraka i naglašava da će rashod u budžetu i dalje rasti.

Republika Srpska 06.09.2015 | 20:30
Zbog zamrle privrede – deficit u budžetu

“Prema zvaničnim projekcijama koje pruža Ministarstvo finansija, u 2018. na ime kamata biće potrebno platiti čak 125 miliona KM. Privreda je ta koja treba da iznjedri stabilan budžet i rješavanje budžetskih problema se ne može dovjeka rješavati novim zaduženjima, potrebni su odlučniji i radikalniji koraci u privredi koja treba da odbaci jedan budžet”, kaže Trivićeva.

Vlasti Srpske uzdaju se, s jedne strane u ruski kredit, a sa druge u kredit MMF-a. Ti krediti neće poboljšati situaciju, jasna je Trivićeva.

“Priča o ruskom kreditu ukazuje na činjenicu da mi stara zaduženja ne uspijevamo da vraćamo bez novih zaduženja, ali pokazuju i činjenicu da ne postoji spremnost da se stara zaduženja ne vraćaju bez novih. Ja ne vidim zašto bilo kakav kredit pa i ruski može da bude neko spasonosno rješenje, svi zanamo šta je kredit, to je novac koji se mora vratiti uz određenu kamatu”, obrazlaže Trivićeva.

Izgovori i opravdanja da se i druge zemlje zadužuju, gdje se Republika Srpska poredi sa razvijenim zemljama kao što su SAD, Njemačka ili Japan zaista su neprimjereni, jer se privreda tih zemalja ne moze porediti sa privredom Republike Srpske, ističe Trivićeva.

“Oporezivanjem privrede puni se budžet i na taj način se vraćaju dugovi. Tako da je to besmisleno” smatra ekonomista.

Stalnim i novim zaduženjima država se odriče svog suvereniteta, a to više nije čisto ekonomsko, nego i društveno pitanje koje zahtjeva razmišljanje cijele društvene zajednice, istakla je za BN TV Docent na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Jelena Trivić.

(BN TV)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

lutkar

06.09.2015 20:10

I ova mala ne može biti predsjednik vlade a Dodik i plavuša mogu. A i onaj prije plavuše.

ODGOVORITE
Name

Zero

07.09.2015 06:57

Ne samo privreda tih zemalja nego drzave kao takve i bez privrede. Vise kosta 2-3 ulice u Tokiju,Franfurtu ili Njuorku nego cijela RS. To je fakt. Znaci poredjenje je totalno besmisleno.

ODGOVORITE
Name

gost

07.09.2015 07:05

Sramota, Vi prof. ste kao i vlada date Sirotinji Diplome kad odu u privredu ne znaju nista raditi ili zaposljavaju rodbinu. To cemo se jos vise uvjeriti i ako mislite da svi imate pravo.

ODGOVORITE
Name

Vrabac

08.09.2015 15:30

Niko ne voli dugove samo dug se dize da bi se finansirale investicije sto znaci da bez duga nema privrede. Jedino pitanje oko duga je: Da li je to dobar ili los dug? Dug je dobar kad su investicije profiabilne à los kad je izkoriscen da se grade beskorisni aerodromi, finansiraju propale banke itd...

ODGOVORITE