Сиријски "врућ кромпир" пао у крило Европе

Богате и утицајне земље Персијског залива, као и САД, не желе да прихвате избеглице са Блиског истока. Највећи мигрантски талас за последњих четврт века. Уточиште у региону само привремено, кажу избегли Сиријци.

Свијет 06.09.2015 | 12:15
Сиријски "врућ кромпир" пао у крило Европе

РАСЕЈАНИ по континентима, бежећи од смрти у грађанским ратом изједеној земљи, Сиријци траже бољи живот. Из Сирије је избегло више од четири милиона људи, а још седам и по је напустило домове и покушава да нађе нови кров над главом на територији отаџбине. Путовање се за многе завршава и пре него што је почело. Средоземно море је сигурно највећа гробница сиријских невољника.

Према подацима Високог комесаријата УН за избеглице у Женеви (УНХЦР), реч је о највећој кризи и мигрантском таласу који се из ње родио за последњих четврт века. Скоро половину, око 1,8 милиона људи (45 одсто), прихватила је Турска. Исти извор располаже податком да је 2,2 милиона Сиријаца у Египту, Ираку, Јордану и Либану, док их је 24.000 у Либији.

Мале су шансе за њихов повратак из земаља региона у домовину, али и за останак у тим државама, које су за Сиријце само привремено уточиште. Циљ је - Европа.

Зашто избеглице из Сирије (и других арапских земаља) не траже уточиште у богатим и утицајним земљама Персијског залива - Саудијској Арабији, Катару, Уједињеним Арапским Емиратима, Оману, Бахреину, Кувајту? Британски Би-Би-Си оцењује да је главни проблем у томе што ниједна од ових шест земаља није потписница Конвенције УН, која дефинише појам избеглице и права особа које траже азил. Улаз у те земље, иначе, није могућ без визе.

Уместо прихвата избеглица, земље Залива, како и саме истичу, пружају новчану помоћ. Емирати су финансирали камп за избеглице у Јордану, владе Саудијске Арабије и Катара донирале су новац, храну, склоништа и одећу за сиријске избеглице у Либану, Турској и Јордану. Укупно, дале су више од 900 милиона долара за сиријске избеглице. Земље ЕУ, поред прихвата избеглица, до сада су донирале више од 2,4 милијарде долара.

Кувајт је за сада показао највише добре воље према сиријским недаћама. Одобрио је визе за дуготрајни боравак свим Сиријцима који тренутно раде и живе у тој земљи, а њих је 120.000.

САД су изразиле спремност да помогну европским земљама, али ипак нису понудиле да преузму више избеглица. "Европа је способна да реши овај проблем", рекао је портпарол Беле куће Џош Ернест.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 0

Оставите коментар