Sirijski "vruć krompir" pao u krilo Evrope

Bogate i uticajne zemlje Persijskog zaliva, kao i SAD, ne žele da prihvate izbeglice sa Bliskog istoka. Najveći migrantski talas za poslednjih četvrt veka. Utočište u regionu samo privremeno, kažu izbegli Sirijci.

Svijet 06.09.2015 | 12:15
Sirijski "vruć krompir" pao u krilo Evrope

RASEJANI po kontinentima, bežeći od smrti u građanskim ratom izjedenoj zemlji, Sirijci traže bolji život. Iz Sirije je izbeglo više od četiri miliona ljudi, a još sedam i po je napustilo domove i pokušava da nađe novi krov nad glavom na teritoriji otadžbine. Putovanje se za mnoge završava i pre nego što je počelo. Sredozemno more je sigurno najveća grobnica sirijskih nevoljnika.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice u Ženevi (UNHCR), reč je o najvećoj krizi i migrantskom talasu koji se iz nje rodio za poslednjih četvrt veka. Skoro polovinu, oko 1,8 miliona ljudi (45 odsto), prihvatila je Turska. Isti izvor raspolaže podatkom da je 2,2 miliona Sirijaca u Egiptu, Iraku, Jordanu i Libanu, dok ih je 24.000 u Libiji.

Male su šanse za njihov povratak iz zemalja regiona u domovinu, ali i za ostanak u tim državama, koje su za Sirijce samo privremeno utočište. Cilj je - Evropa.

Zašto izbeglice iz Sirije (i drugih arapskih zemalja) ne traže utočište u bogatim i uticajnim zemljama Persijskog zaliva - Saudijskoj Arabiji, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu, Bahreinu, Kuvajtu? Britanski Bi-Bi-Si ocenjuje da je glavni problem u tome što nijedna od ovih šest zemalja nije potpisnica Konvencije UN, koja definiše pojam izbeglice i prava osoba koje traže azil. Ulaz u te zemlje, inače, nije moguć bez vize.

Umesto prihvata izbeglica, zemlje Zaliva, kako i same ističu, pružaju novčanu pomoć. Emirati su finansirali kamp za izbeglice u Jordanu, vlade Saudijske Arabije i Katara donirale su novac, hranu, skloništa i odeću za sirijske izbeglice u Libanu, Turskoj i Jordanu. Ukupno, dale su više od 900 miliona dolara za sirijske izbeglice. Zemlje EU, pored prihvata izbeglica, do sada su donirale više od 2,4 milijarde dolara.

Kuvajt je za sada pokazao najviše dobre volje prema sirijskim nedaćama. Odobrio je vize za dugotrajni boravak svim Sirijcima koji trenutno rade i žive u toj zemlji, a njih je 120.000.

SAD su izrazile spremnost da pomognu evropskim zemljama, ali ipak nisu ponudile da preuzmu više izbeglica. "Evropa je sposobna da reši ovaj problem", rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

(Večernje novosti)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar