ЕП - Анализа: Потврда високих амбиција!

Говорили су Срби да им се игра кошарка, она права такмичарска, и то је избијало из сваког њиховог покрета на премијери Евробаскета.

Кошарка 06.09.2015 | 12:40
ЕП - Анализа:  Потврда високих амбиција!

Србија је одиграла дрско, у високом ритму и са огромним самопоуздањем, а то је за последицу имало тријумф над моћном Шпанијом – 80:70.

Обе екипе биле су нервозне на почетку меча, али степен енергије био је знатно виши код изабраника Александра Ђорђевића. То је резултовало доминацијом у скоку (44-32) и мањим бројем отворених шутева за противника, као и са неколико рампи и украдених лопти из другог плана.

У одбрани је мало шкрипало једино при одбрани рекета после пика и на продору, а одбрамбено смо један на један били сјајни, са изузетком завршнице и фантастичног Гасола.

У нападу је Србија играла у идеалном темпу – брзо, али не и брзоплето, углавном су бирана права решења када убрзати ритам, а када одиграти нешто смиреније. Било је ту и истакнутих индивидуалних решења, а убудуће ће сигурно бити и више изграђених акција у позиционом нападу.

Осим свега горенаведеног, један од одлучујућих фактора победе био је и шут за три поена – Србија је шутирала 9-23, а Шпанија 3-19.

Велика победа Орлова на почетку, баш као и 2009. године поражена је Шпанија, и сада са правом може да се говори о евентуалном освајању првог места у групи.

Момци константно подижу лествицу очекивања, тако да ће и притисак сада бити сразмерно већи, па је зато од изузетне важности не подлећи еуфорији. У недељу од 15 часова чека нас једнако важан меч, са домаћином Немачком.

4 Милош Теодосић Прво полувреме одиграо је нервозно, видела се огромна жеља, а и Љуљ и Рибас донекле су га затворили агресивном одбраном. Ипак, очигледно је да наша игра са Теом и без њега није иста, а у другом полувремену је прорадио и дао значајан допринос победи – 12 поена, 5 скокова и 4 асистенције, уз ону важну рампу у финишу.

5 Марко Симоновић Одиграо је непун минут.

6 Огњен Кузмић Показао је да на овом Шампионату може да донесе оно што је потребно Србији – паметну одбрану и скок. Има дугачке руке, чак је украо лопту Љуљу у дриблингу, што је све само не једноставно. Нема никакав кредит код судија, прекршаји су му олако свирани, али задовољио је и наговестио да ће бити још бољи у наставку ЕП.

7 Богдан Богдановић Као што се и говорило пред ЕП, Богдан је у Фенербахчеу напредовао у елементима који му раније нису били јача страна, па је сада сврестранији играч. Солидна одбрана, пет асистенција, као и оно на шта нас је навикао – тројка у преломним моментима.

8 Немања Бјелица Очигледно је велико самопоуздање после феноменалне клупске сезоне. И када нема свој дан, Бјелица је у крајнем збиру скоро увек користан за екипу, а сада је и те како био његов дан – погодио је када год је требало, и то из не баш лаких позиција, био врло јак у продору и доминантан у скоку. Партија за десетку.

9 Стефан Марковић Увек делује из сенке, али његов значај за екипу је немерљив. Погодио је два пута из игре – једном се понудио Бјелици када је овај био у безизлазној ситуацији, а други пут је поентирао после улаза када нисмо знали шта ћемо са лоптом. Те ситнице врло су важне, а ситница свакако није то што је одиграо фантастичну одбрану на Родригесу, уз једну ’живу’ украдену у периоду када смо се мучили.

10 Никола Калинић Као и увек, у одбрани је био користан у разним ситуацијама – на помоћи, на преузимању, у директном обрачуну са чуварима. Ухватио је пет лопти и доносио енергију тиму.

11 Немања Недовић Баш као и на стару ЕП 2013. године и меча са Литванијом, Недовић је одиграо перфектно Са десет узастопних поена вратио нас је у игру у првом полувремену, а у наставку је био изузетан и у одбрани. Шут из игре 6-6, три асистенције и оно што је најважније – без изгубљене лопте.

12 Драган Милосављевић Играо је само четири минута, али дао је врло важан кош са капице, на зону противника. Радује и одлучност са којом је узео тај шут.

13 Мирослав Радуљица Није имао свој дан. У одбрани се мучио са брзим центрима ривала, а у нападу је неколико пута промашио упркос доброј позицији. Биће бољи у наставку.

14 Зоран Ерцег Коначно је дочекао да заигра за национални тим на великом такмичењу и видело се колико му је стало. Деловало је да тачно зна своју улогу, што није увек био случај на припремама, а у нашој серији у трећем периоду био је можда и кључни кошаркаш на оба краја паркета. Његова добра игра нарочито је значајна пред наставак ЕП, он би могао да буде ’икс фактор’ Србије на важним мећчевима.

15 Никола Милутинов Није улазио у игру.

Коментари / 0

Оставите коментар