Почиње изградња моста у Градишци

Министар спољних послова БиХ, Игор Црнадак разговарао је данас у Градишци с начелником општине Зораном Латиновићем и сарадницима о више значајних пројеката међу којима је и изградња моста на Сави.

Босна и Херцеговина 03.09.2015 | 22:49
Почиње изградња моста у Градишци

-Изградња моста је одблокирана и то јесте захваљујући нама, без обзира шта су неки други причали, иако ја хоћу да будем до краја поштен и да кажем да је у припреми овог пројекта своју улогу имала и општина Градишка и Министарство саобраћаја и веза Републике Српске.

Оно што је важно да ће мост бити грађен идуће године и да ми имамо једну ситуацију да се ради о најфреквентнијем граничном прелазу у БиХ, да се ради о једном од само два прелаза који је опремљен за контролу и прелаз свих врста роба и да је ово једна изузетна ствар јер отвара Српску према Европи и убрзава према Србији јер ће повезивањем аутопута Београд-Загреб са ауто-путем Бањалука-Градишка значајно бити скраћено то путовање као и чекања - нагласио је Црнадак у данашњем интервјуу за Радио Градишку.

-Заиста се ради о једном веома значајном пројекту. Наравно ми на овом нећемо стати, ја мислим да је веома битно да наставимо да радимо заједно и локалне власти и ми у Савјету министара, да покушамо да лоцирамо нове пројекте, да се изборимо за нова средства која не морају бити намјењена путној инфраструктури, већ нешто друго што је значајно за локалну заједницу - рекао је Црнадак.

-Све су то биле теме о којима сам ја данас разговарао са начелником општине Градишка, Зораном Латиновићем, са предсједником Скупштине Радиславом Дончићем и са једним бројем народних посланика у НС Републике Српске из Градишке. Морам рећи да бих волио заиста да у овој комуникацији, нас из Савјета министара и локалних власти имамо и ту трећу страну која је пожељна, а то је власт Републике Српске. Нажалост, ту постоји једна врста отпора за коју сматрам да је неразумна- каже Црнадак.

-Већина мојих конференција за штампу, заједно са другим министрима иностраних послова почиње са ријечима да се требамо посветити економији. Сад то треба да почнемо да радимо и један од приоритета у раду Министарства иностраних послова, док сам ја ту, биће та тзв. економска дипломатија. Мислим да ће се одређеним промјенама и у пословном амбијенту које се очекују и генерално у оквиру провођења реформи у БиХ, расти та атрактивност овог простора за инвестиције.

Моја је намјера да пословну зону у Градишци и генерално ову општину, као општину са одличном инфраструктуром, са одличним географским положајем, промовишемо колико је то могуће. Имаћемо низ прилика за то, а једна од ствари о којима смо разговарали је презентација општине Градишка, крајем идућег мјесеца у Стразбуру у оквиру предсједавања Савјета Европе , гдје сам ја на челу комитета министара до краја новембра мјесеца и покушаћемо и ту да нешто урадимо, тако да је то активност на којом ћемо радити заједно.

То смо се на крају крајева данас и договорили у Градишци. Градишка има једно агилно руководство које просто не мирује, свакодневно се појављује са неким новим иницијативама и мислим да заслужује да им се да подршка. Све ћу учинити да још неки пројекат у наредном периоду дође у Градишку и буде подржан, а од чега ће имати користи сви грађани Градишке - истакао је министар спољних послова БиХ.

Говорећи о блокади извоза млијека, Црнадак је рекао да је он када су добили ову информацију имао састанак с предсједавајућим Савјета министара БиХ, Денисом Звиздићем и министром спољне трговине и економских односа БиХ, Мирком Шаровићем БиХ у Бечу.

-Мој приједлог је био да примјенимо једну тактику да нећемо разговарати о контрамјерама одмах, нећемо ићи са тешким ријечима са тешким квалификацијама са оптужбама, него да држимо реторику у једном релативно ниском интензитету, а да се посветимо ових 15 дана томе да ипак ту одлуку своју "прогурамо", да је оборимо у Бриселу, да ЕУ нас ипак подржи у овим настојањима да наш извоз млијека крене.

Према информацијама које смо јуче добили од Мирка Шаровића на Савјету министара је да је тај састанак који се десио прекључе у Бриселу да је доста добро прошао и ја очекујем позитиван исход. Ми у министарству смо одрадили све, ја сам током сусрета и у Бечу и у Бледу, имао сам више састанака са колегама, министрима из ЕУ, посебно са колегама из Словеније и Словачке - рекао је Црнадак.

-Ово није само финансијска штета, ово није само материјална штета, ово је и штета једној европској идеји у БиХ, јер смо ми све процедуре задовољили , испунили све критеријуме које су нам поставили и на крају нам је из неког потпуно другог разлога Хрватска поставила барикаду, што се може посматрати као нека врста уцјене. Тако да ја мислим да смо се опредијелили за овај приступ, а то је да сачекамо, јер ви кофликт , тешке ријечи увијек можете направити, то је ствар коју у принципу треба држати за крај. Надам се да за тим неће бити потребе и да ћемо, ево у наредних неколико дана добити позитивне информације из Брисела - вјерује Црнадак. 

Коментаришући нападе Милорада Додика и Жељке Цвијановић на српске представнике у заједничким институцијама, Црнадак је нагласио да њих двоје таквим дјеловањем уствари директно раде против Српске.

-Ово ми је да вам право кажем досадило и нећу да се правдам у вези тога али сам увјерен да највише штете праве управо Српској, јер се ствара велики јаз између власти у Републици Српској и нас који представљамо Српску у Сарајеву и ако вам неко сваки други дан говори да сте издајник да сте продали интересе народа Српске, не можете ни ви имати према њима некакав лијеп однос и онда то једноставно нас раздваја.

Мислим да се ради о томе да власт у Републици Српској више нема никаквих идеја, након девет, десет година колико су ту провели, они су дошли у један ћорсокак и покушавају сада да сву ту фрустрацију пренесу на нас. Што се мене тиче господин Додик и госпођа Цвијановић могу радити шта год хоће , могу да дубе на глави, али не могу да промјене чињеницу, а то је да сам ја и колеге из Савеза за промјене представници српског народа Сарајеву и да док смо ми тамо неће бити усвојена ниједна иницијатива, ниједна одлука која је против интереса Српске.

Ја знам такође да их боли то што један број њихових људи готово свакодневно губи позиције тамо , али знате шта, нису само људи из СНСД-а представници Српске, није то њихово ексклузивно право. И мој апел на крају је у смјеру онога што је највећи интерес Српске, а то је да свако ради свој посао, да Влада Српске која има велики број надлежности из реформи, реформских захвата који су пред нама, узме и ради свој посао, а да пусти нас који смо из Републике Српске отишли да је представљамо у Сарајево да и ми радимо свој посао - истакао је Црнадак.

-Што се тиче разговора господина Додика и господина Човића, то је једно старо другарство, једна стара веза која постоји између њих двојице и те двије сттранке ја уопште не доживљавам драматично. Што се тиче жеље СНСД-а да уђе у власт то је нормално. Свака опозиција жели да буде власт и ни ту не видим било какав проблем. Што се тиче Савјета министара мислим да је он најкомпактнији и најстабилнији дио свих нивоа власти, тренутно у БиХ.

Ако баш хоћете да и око тога дајем неке оцјене, сматрам да је унутар Савјета, најстабилнији дио Савез за промјене, јер ми смо са таквом позицијом гдје нас апсолутно нико не оспорава осим странака Владе, а то сам већ објаснио.

Према томе ја сам увјерен да ће овај Савјет министара, без обзира на дешавања у Федерацији, да настави да ради у овом саставу и да ће довести овај мандат до краја. Што се тиче других већина у Федерацији ћемо видјети наредних дана шта ће се дешавати. Постоји низ активности које углавном води СДА, видјећемо шта ће бити од тога.

У Републици Српској мислим да је тешко рачунати на неке промјене у већини, у наредних неколико мјесеци али уколико се деси оно што је вјероватан сценарио да то је један потпуни крах коалиције оупљене око СНСД-а на локалним изборима . Ако би то показало један потпуни губитак легитимитета те коалиције, мислим да се онда након јесени идуће године отвара озбиљна могућност за нову већину на нивоу НС РС - наводи Црнадак.

Осврћући се на неуспјели покушај СНСД-а да преузме локалну власт у Градишци Црнадак је рекао да се овдје ради о једном правом и политичком насиљу те да се покушало без процедура, без закона да се добије нешто, али показало се да тако не иде.

-Ја поздрављам, прије свега једну упорност и начелника Латиновића и предсједника Скупштине Дончића да ове ствари истјерају до краја и још једном апелујем да заиста сада и Влада Српске и судови раде у складу са оним што је рекао суд - поручио је Црнадак.

-Међутим без обзира на то, мислим да је посебно важно што је и руководство Градишке општине показало да се може једним преданим радом, поштеним радом и смањити задужење и направити нови пројекти и донијети нешто што представља добробит свих грађана.

Ја сам и то поносно кажем, својевремено као функционер ПДП-а, био у кампањи за своју странку али и за начелника Латиновића, јер када видим шта су све урадили могу само да кажем да сам поносан што сам био дио те кампање и надам се да ћу идуће јесени поново доћи по један мандат на добробит свих грађана Градишке- закључује Црнадак.

Извор: Радио Градиска

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

ег45г

03.09.2015 15:29

Хехе..као твојом заслугом..о Бозе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

03.09.2015 15:56

Да није твојом?

Name

ЂС

03.09.2015 16:21

Да није Додиковом?

Name

РС

03.09.2015 19:04

Сад су сви заслужни а до јуче су сви у глас говорили како ауто-пут завршава у ријеци Сави. Сад се ко нешто мијеша Латиновић, Црнадак, моста не би ни било да то не тражи ЕУ.

Name

Одо

04.09.2015 01:08

Одох у пољски ве це.

Name

Ацо

03.09.2015 15:53

Па није да волим ПДП али ако ово испослују забице ноз у ледја днсу и њиховој неспособности на целу са Цубриловицем и мин.саобрацаја које је драконски упропастио као и аеродром у Маховљанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слажем се

03.09.2015 16:46

Тај је збиља упропастио све чега се дотакао.

Name

Ацо

03.09.2015 21:24

Упропастио све али три зграде направио и млатно кес.

Name

Зоран

03.09.2015 21:34

Министре кад цете поцети хапсити ове лопове из СНСД- а, има их и у Градисци?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕРО

04.09.2015 01:03

Само скела мозе да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

04.09.2015 05:25

Црнадак и Латиновиц имају заслуге за градњу моста колико и моја покојна тетка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна тетка

04.09.2015 06:30

Не помињи ме убудале, срам те било!

Name

ЖИКА

04.09.2015 06:12

ГОРАНЕ, НИСАМ ЗНАО ДА ТИ ЈЕ ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ТЕТКА (ОНА ЈЕ ОДАВНО ПОКОЈНА) САМО ЈЕ ЈОШ НИСУ САХРАНИЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

04.09.2015 06:27

Свака цаст, бар је досао у Градиску, изгледа да у овом политицком расулу Градиске једино ПДП покусава да уради несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

04.09.2015 07:11

Док је ових наших школованих локалних политичара (возач хитне, туристички водич, воћар, портир и сл.) нема од моста или било чега другог НИШТА. То само гледа у коју ће фотељу д..е увалити. Треба растјерати багру и пустити младе образоване људе да раде посао како треба...

ОДГОВОРИТЕ