Анализа: Предизборне игре у Звезди...

Откад се заорило "Управа, напоље", све је више чланова! Све је ближе тренутак када ће Звезда бирати новог председника. За мање од две недеље ће бити познат датум избора у клубу, а "предизборне радње" су увелико у току.

Фудбал 05.09.2015 | 13:15
Анализа: Предизборне игре у Звезди...

Врло занимљив податак је да је за нешто мање од месец дана, од меча са Радничким из Ниша када се "Мараканом" заорило "управа напоље" клуб добио преко хиљаду нових чланова са правом гласа.

Звезда је до скора имала нешто преко 3500 хиљаде навијача са уплаћеном чланарином за ову сезону, али после најаве о изборима та цифра је сада близу пет хиљада. Према неким информацијама три четвртине "новоучлањених" је заправо обновило чланство док је једна четвртина "нових" чланова клуба.

То би могло да се протумачи као жеља Звездаша да се активно укључе у рад клуба да нису процуреле информације да се практично читаве фирме учлањују, да има доста дама у шестој деценији живота или да из неких места за један дан стигне неколико десетина нових чланова. На пример из Зворника 250 или Сурдулице 30.

И поред јасне жеље звездаша да одлучују о новом председнику ипак је изненађујуће да се чланство на тај начин и том брзином увећава, а јасно је да ће и у септембру бити доста нових чланова који ће гласати на општим изборима у клубу. Изненађујуће је утолико пре што су на тај начин могуће бројне малверзације јер је само учлањење врло јефтино (10 евра) па за "мале паре" може озбиљно да се утиче на резултат избора.

Клуб за сада нема механизам да то спречи, а један од предлога је био да право гласа имају само чланови који су били део клуба пре делимичне оставке управе. Ипак, то није могуће извести па су навијачи клуба кренули у акцију да стари чланови којих је у једном тренутку било око 20.000 у што већој мери обнове чланство и тиме умање могућност да на избарима између осталих гласају и људи које заправо судбина Звезде и не дотиче превише. А све чешће се прича и о "отимању клуба" јер би са таквим чланством неко могао да клуб неформално приватизује и ради шта жели без праве одговорности.

У сваком случају, општи избори у Звезди (за председника и скупштину) биће расписани 15. септембра, а потом Статут предвиђа рок од најмање десет, а највише 30 дана до самог гласања. За председника клуба може да се кандидује само члан клуба, којег подржи најмање 500 других чланова са измиреном годишњом чланарином.

Графити на стадиону

Током јучерашњег дана на трафо станици преко пута службеног улаза у клуб која служи као својеврсна огласна табла су осванули увредљиви графити упућени директору клуба у оставци Звездану Терзићу и менаџеру града Београда Горану Весићу који бар званично нема додирних тачака са клубом.

Коментари / 0

Оставите коментар