Analiza: Predizborne igre u Zvezdi...

Otkad se zaorilo "Uprava, napolje", sve je više članova! Sve je bliže trenutak kada će Zvezda birati novog predsednika. Za manje od dve nedelje će biti poznat datum izbora u klubu, a "predizborne radnje" su uveliko u toku.

Fudbal 05.09.2015 | 13:15
Analiza: Predizborne igre u Zvezdi...

Vrlo zanimljiv podatak je da je za nešto manje od mesec dana, od meča sa Radničkim iz Niša kada se "Marakanom" zaorilo "uprava napolje" klub dobio preko hiljadu novih članova sa pravom glasa.

Zvezda je do skora imala nešto preko 3500 hiljade navijača sa uplaćenom članarinom za ovu sezonu, ali posle najave o izborima ta cifra je sada blizu pet hiljada. Prema nekim informacijama tri četvrtine "novoučlanjenih" je zapravo obnovilo članstvo dok je jedna četvrtina "novih" članova kluba.

To bi moglo da se protumači kao želja Zvezdaša da se aktivno uključe u rad kluba da nisu procurele informacije da se praktično čitave firme učlanjuju, da ima dosta dama u šestoj deceniji života ili da iz nekih mesta za jedan dan stigne nekoliko desetina novih članova. Na primer iz Zvornika 250 ili Surdulice 30.

I pored jasne želje zvezdaša da odlučuju o novom predsedniku ipak je iznenađujuće da se članstvo na taj način i tom brzinom uvećava, a jasno je da će i u septembru biti dosta novih članova koji će glasati na opštim izborima u klubu. Iznenađujuće je utoliko pre što su na taj način moguće brojne malverzacije jer je samo učlanjenje vrlo jeftino (10 evra) pa za "male pare" može ozbiljno da se utiče na rezultat izbora.

Klub za sada nema mehanizam da to spreči, a jedan od predloga je bio da pravo glasa imaju samo članovi koji su bili deo kluba pre delimične ostavke uprave. Ipak, to nije moguće izvesti pa su navijači kluba krenuli u akciju da stari članovi kojih je u jednom trenutku bilo oko 20.000 u što većoj meri obnove članstvo i time umanje mogućnost da na izbarima između ostalih glasaju i ljudi koje zapravo sudbina Zvezde i ne dotiče previše. A sve češće se priča i o "otimanju kluba" jer bi sa takvim članstvom neko mogao da klub neformalno privatizuje i radi šta želi bez prave odgovornosti.

U svakom slučaju, opšti izbori u Zvezdi (za predsednika i skupštinu) biće raspisani 15. septembra, a potom Statut predviđa rok od najmanje deset, a najviše 30 dana do samog glasanja. Za predsednika kluba može da se kandiduje samo član kluba, kojeg podrži najmanje 500 drugih članova sa izmirenom godišnjom članarinom.

Grafiti na stadionu

Tokom jučerašnjeg dana na trafo stanici preko puta službenog ulaza u klub koja služi kao svojevrsna oglasna tabla su osvanuli uvredljivi grafiti upućeni direktoru kluba u ostavci Zvezdanu Terziću i menadžeru grada Beograda Goranu Vesiću koji bar zvanično nema dodirnih tačaka sa klubom.

Komentari / 0

Ostavite komentar