Шаровић: Млијеко из БиХ ће се извозити у ЕУ

Мирко Шаровић министар спољне трговине и економских односа и замјеник предсједавајућег Савјет министара рекао је данас на прес конференцији у Сарајеву да ће 9. септембра бити одлучено да ли ће Босна и Херцеговина моћи извозити млијеко у земље ЕУ или ће се уважити захтјев Хрватске за обустављање тог процеса.

Босна и Херцеговина 02.09.2015 | 22:51
Шаровић: Млијеко из БиХ ће се извозити у ЕУ

Шаровић је рекао да вјерује да ће одговор бити позитиван јер је Хрватска закаснила са жалбом.

„Они су десет дана прије почетка извоза у ЕУ требали улозити жалбу, а они су то урадили непосредно пред почетак извоза и тиме прекршили правлнике ЕУ“, рекао је Шаровић.

Он је појаснио да се у званичном приговору Хрватске наводи да званични Загреб сматра да четири мљекаре из БиХ, „Милкос“, „Млијекопродукт“, „Мегле“ и „Мљекара Ливно“ не испуњавају услове за извоз млијека и да би надлежна комисија из Даблина требало да изврши још једну инспекцију тих мљекара.

Према његовим ријечима, овдје је заправо ријеч о потпуно другој ствари, а то је незадовољство Хрватске процесом адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ (СПП).

Он је поручио да ће институције БиХ првенствено радити на отклањању застоја у извозу млијека у ЕУ, па тек онда преговарати о адаптацији ССП-а, и то не са Хрватском него са ЕУ, на бази властите преговарачке позиције и уз пуну заштиту економских интереса БиХ.

„Мислим да је ту ријеч и о бојазни Хрватске од конкурентности млијека из БиХ на њеном тржишту“, рекао је Шаровић.

Шаровић је додао да је прије извјесног времена слична ситуација била и са застојем извоза кромпира из БиХ у ЕУ, када је, такође, једна држава уложила приговор, али су све остале чланице ЕУ одбиле тај захтјев.

„Савјет министара БиХ задужио је Министарство спољне трговине и економских односа да, ако до 10. септембра овај проблем не буде ријешен, предложи одговарајуће мјере. Шаровић није желио потврдити о каквим контрамјерама се ради рекавши да ће јавност о томе бити правовремено упозната.

"БиХ ће сачекати исход овог састанка 9. или 10. септембра", казао је Шаровић уз напомену да ће се на састанку одлучивати о приговору Хрватске, а коначна одлука ће бити донесена простом већином гласова.

Шаровић је нагласио да БиХ сматра како је Хрватска закаснила с подношењем жалбе и то најмање 10 дана, али да је то питање за Европску комисију.

Шаровић је рекао да је тренутно најбоља контрамјера коју БиХ може предузети да њени грађани купују домаће млијеко и млијечне производе.

Извор: Независне новине/Клиx.ба

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ади

02.09.2015 15:16

предсједник БиХ, и то без ротација, један, а не три!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

02.09.2015 15:24

Господина Шаровића не за предсједника него диктатора. Најбољи политичар у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исмет

02.09.2015 18:55

Цеститам Саровицу.

Name

дивља јабука

02.09.2015 22:20

Исправан говор исправног министра! Збиља треба престати водити рачуна о интересима Београда и Загреба а повести рачуна о себи! Доста су РС и ФЕД БиХ биле канте за набијање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

српска

02.09.2015 23:28

Није ово само у вези Хрватске него је Саровиц оцитао лекцију и србијанцима. Овде Саровица максимално подрзавам и види се да цовјек тацно зна ста прица јер исти је проблем био и за вријеме рата када смо били у сукобу са србијанцима из истог разлога. Доста лазног патриотизма. Свој лоповлук крију иза српства а признали су БХ и Хрватску. Па доста висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

03.09.2015 05:11

Мирко је Тито за све ове остале Гедзе и Мамлазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јота

03.09.2015 05:31

Па зар то није билла вец готова прица?

ОДГОВОРИТЕ