Šarović: Mlijeko iz BiH će se izvoziti u EU

Mirko Šarović ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajućeg Savjet ministara rekao je danas na pres konferenciji u Sarajevu da će 9. septembra biti odlučeno da li će Bosna i Hercegovina moći izvoziti mlijeko u zemlje EU ili će se uvažiti zahtjev Hrvatske za obustavljanje tog procesa.

Bosna i Hercegovina 02.09.2015 | 22:51
Šarović: Mlijeko iz BiH će se izvoziti u EU

Šarović je rekao da vjeruje da će odgovor biti pozitivan jer je Hrvatska zakasnila sa žalbom.

„Oni su deset dana prije početka izvoza u EU trebali uloziti žalbu, a oni su to uradili neposredno pred početak izvoza i time prekršili pravlnike EU“, rekao je Šarović.

On je pojasnio da se u zvaničnom prigovoru Hrvatske navodi da zvanični Zagreb smatra da četiri mljekare iz BiH, „Milkos“, „Mlijekoprodukt“, „Megle“ i „Mljekara Livno“ ne ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i da bi nadležna komisija iz Dablina trebalo da izvrši još jednu inspekciju tih mljekara.

Prema njegovim riječima, ovdje je zapravo riječ o potpuno drugoj stvari, a to je nezadovoljstvo Hrvatske procesom adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU (SPP).

On je poručio da će institucije BiH prvenstveno raditi na otklanjanju zastoja u izvozu mlijeka u EU, pa tek onda pregovarati o adaptaciji SSP-a, i to ne sa Hrvatskom nego sa EU, na bazi vlastite pregovaračke pozicije i uz punu zaštitu ekonomskih interesa BiH.

„Mislim da je tu riječ i o bojazni Hrvatske od konkurentnosti mlijeka iz BiH na njenom tržištu“, rekao je Šarović.

Šarović je dodao da je prije izvjesnog vremena slična situacija bila i sa zastojem izvoza krompira iz BiH u EU, kada je, takođe, jedna država uložila prigovor, ali su sve ostale članice EU odbile taj zahtjev.

„Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da, ako do 10. septembra ovaj problem ne bude riješen, predloži odgovarajuće mjere. Šarović nije želio potvrditi o kakvim kontramjerama se radi rekavši da će javnost o tome biti pravovremeno upoznata.

"BiH će sačekati ishod ovog sastanka 9. ili 10. septembra", kazao je Šarović uz napomenu da će se na sastanku odlučivati o prigovoru Hrvatske, a konačna odluka će biti donesena prostom većinom glasova.

Šarović je naglasio da BiH smatra kako je Hrvatska zakasnila s podnošenjem žalbe i to najmanje 10 dana, ali da je to pitanje za Evropsku komisiju.

Šarović je rekao da je trenutno najbolja kontramjera koju BiH može preduzeti da njeni građani kupuju domaće mlijeko i mliječne proizvode.

Izvor: Nezavisne novine/Klix.ba

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Adi

02.09.2015 15:16

predsjednik BiH, i to bez rotacija, jedan, a ne tri!!!

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

02.09.2015 15:24

Gospodina Šarovića ne za predsjednika nego diktatora. Najbolji političar u BiH.

ODGOVORITE
Name

Ismet

02.09.2015 18:55

Cestitam Sarovicu.

Name

divlja jabuka

02.09.2015 22:20

Ispravan govor ispravnog ministra! Zbilja treba prestati voditi računa o interesima Beograda i Zagreba a povesti računa o sebi! Dosta su RS i FED BiH bile kante za nabijanje!

ODGOVORITE
Name

srpska

02.09.2015 23:28

Nije ovo samo u vezi Hrvatske nego je Sarovic ocitao lekciju i srbijancima. Ovde Sarovica maksimalno podrzavam i vidi se da covjek tacno zna sta prica jer isti je problem bio i za vrijeme rata kada smo bili u sukobu sa srbijancima iz istog razloga. Dosta laznog patriotizma. Svoj lopovluk kriju iza srpstva a priznali su BH i Hrvatsku. Pa dosta vise!

ODGOVORITE
Name

Zero

03.09.2015 05:11

Mirko je Tito za sve ove ostale Gedze i Mamlaze.

ODGOVORITE
Name

jota

03.09.2015 05:31

Pa zar to nije billa vec gotova prica?

ODGOVORITE