"Хитан састанак ЕУ због азиланата"

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц тражи хитно одржавање ванредног састанка шефова држава и влада ЕУ због проблема са азилантима.

Регион 30.08.2015 | 11:00
"Хитан састанак ЕУ због азиланата"

Он је, у интервјуу бечком дневнику "Естерајх“, казао да би било "неодговорно“ да се састанак на ову тему одржи тек средином октобра, када је то предвиђено.

Курц је рекао да су чак и УН, које нису познате по брзом деловању, заказале седницу за 30. септембар.

Европа, према његовим речима, мора да се „пробуди“, указујући да су трагични догађаји, као што је смрт 71 избеглице у камиону пронађемом у Аустрији, трагични позив на буђење.

Споро деловање држава ЕУ, као и инсистирање на поштовању Даблинског споразума, како истиче, само подстиче посао кријумчара.

Потискивањем и гледање по страни стање се само погоршава. Зато смо предложили план од пет тачака. Морала би убудуће да постоји могућност да се захтев за добијање азила у ЕУ подноси у земљама које нису у Унији. За то је потребно донети одлуку на нивоу ЕУ, објаснио је Курц.

Шеф аустријске дипломатије почетком недеље представио је предлог од пет тачака за решење избегличке кризе, који предвиђа борбу против Исламске дрзазве, успостављање безбедносних зона на терену, прихватне центре у региону, али и појачан надзор дуж балканске руте и укључење земаља западног Балкана у решавање проблема азиланата. Исто тако Аустрија инсистира на фер расподели азиланата на све државе чланице ЕУ.

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВОЈВОДА

30.08.2015 09:14

Себастијане, промени презиме. Мислио сам нешто прокоментарисати, али не знам како да те поменем у генитиву и акузативу, пошто се бојим да ће читалачка публика помислити да сам непрситојан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

30.08.2015 09:59

Опет се ЕУ бави посљедицама а не узроцима,оцито се не смију замјерити своим америцким господарима па млате празну сламу. Ако ниста бар је оправдо ону стару народну ГЛУП КО КУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

30.08.2015 10:33

Јос це и Србија а мозда ускоро и БиХ вадити и крвну групу овим јадним људима. Ја као Босњак дајем подрску Србији да истраје и да ЈАСНО и ГЛАСНО трази додатна средства од ових Западних хостаплера. Узети,дати људима сто треба нахранити и саљи даље. Мада знам да це их Европски фасисти пендрецити и понизавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.08.2015 14:46

Покојни Гадхафи је рекао ако њега отерају са власти да це црнци и арапи преплавити Еу,па господине курце сад сте добили твоје презиме од покојног Гадхафија

ОДГОВОРИТЕ