"Са ЕУ прво разговори о Косову и парама"

Договорен датум међувладине конференције Србије и Еевропске уније - требало би да буде одржана 16. децембра. Отварање поглавља ће се десити крајем године.

Србија 29.08.2015 | 22:20
"Са ЕУ прво разговори о Косову и парама"

Следећа међувладина конференција Србије и ЕУ, на којој ће бити отворена и прва поглавља, могла би да буде одржана већ 16. децембра - сазнају "Новости".

Према нашим дипломатским изворима у Бриселу, после постизања споразума у дијалогу Београда и Приштине, практично је отклоњена највећа препреКа за наставак нашег европског пута и овај датум начелно је договорен у врху ЕУ.

Опција "Б" је да се евентуално, због процедуралних припрема међувладине конференције, сачека да прођу новогодишњи и божићни празници, и да српски државни врх и званичници ЕУ на састанку у јануару означе старт преговора. На техникалије, а не нове услове, тврде наши извори, мислио је и европски комесар за проширење Јоханес Хан, када је пре два дана у Бечу поручио да ће преговори бити отворени почетком 2016.

Да нема нових услова поручила је и Ангела Меркел, канцеларка Немачке, која је и кључна за одлуку о отварању поглавља. Према нашим информацијама, Берлин је спреман да одустане од инсистирања да на старту буду отворена поглавља 23 и 24 (правосуђе, безбедност, људска права), и највероватније ће дати зелено светло за области 35, о Косову, и 32, о финансијској контроли.

Наиме, Европска комисија још није аминовала акционе планове за 23 и 24, који су и кључ за њихово отварање. Процењено је да би чекање да се овај посао заврши могло да пролонгира старт преговора чак на март следеће године. А у врху ЕУ преовладава мишљење да би после успеха у бриселском дијалогу Србији што пре требало послати позитиван сигнал. Заговорници оваквог тајминга нашег даљег европског пута су пре свих Италија, али и Аустрија и Француска.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт изјавио је да је сада на чланицама ЕУ да донесу одлуку о старту преговора, али да тајминг зависи и од Србије, нарочито када је реч о поглављима 23 и 24:

Акциони план за 24 практично је завршен, док смо за 23 ове недеље добили нови нацрт. Комисија у Бриселу ће га анализирати и припремити извештаје за земље чланице.

Како сазнајемо, Брисел је тражио "допуну" у делу планова који се односе на мањине (око мањинских медија и уџбеника на мањинским језицима) и проблеме миграната.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар