"Sa EU prvo razgovori o Kosovu i parama"

Dogovoren datum međuvladine konferencije Srbije i Eevropske unije - trebalo bi da bude održana 16. decembra. Otvaranje poglavlja će se desiti krajem godine.

Srbija 29.08.2015 | 22:20
"Sa EU prvo razgovori o Kosovu i parama"

Sledeća međuvladina konferencija Srbije i EU, na kojoj će biti otvorena i prva poglavlja, mogla bi da bude održana već 16. decembra - saznaju "Novosti".

Prema našim diplomatskim izvorima u Briselu, posle postizanja sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, praktično je otklonjena najveća prepreKa za nastavak našeg evropskog puta i ovaj datum načelno je dogovoren u vrhu EU.

Opcija "B" je da se eventualno, zbog proceduralnih priprema međuvladine konferencije, sačeka da prođu novogodišnji i božićni praznici, i da srpski državni vrh i zvaničnici EU na sastanku u januaru označe start pregovora. Na tehnikalije, a ne nove uslove, tvrde naši izvori, mislio je i evropski komesar za proširenje Johanes Han, kada je pre dva dana u Beču poručio da će pregovori biti otvoreni početkom 2016.

Da nema novih uslova poručila je i Angela Merkel, kancelarka Nemačke, koja je i ključna za odluku o otvaranju poglavlja. Prema našim informacijama, Berlin je spreman da odustane od insistiranja da na startu budu otvorena poglavlja 23 i 24 (pravosuđe, bezbednost, ljudska prava), i najverovatnije će dati zeleno svetlo za oblasti 35, o Kosovu, i 32, o finansijskoj kontroli.

Naime, Evropska komisija još nije aminovala akcione planove za 23 i 24, koji su i ključ za njihovo otvaranje. Procenjeno je da bi čekanje da se ovaj posao završi moglo da prolongira start pregovora čak na mart sledeće godine. A u vrhu EU preovladava mišljenje da bi posle uspeha u briselskom dijalogu Srbiji što pre trebalo poslati pozitivan signal. Zagovornici ovakvog tajminga našeg daljeg evropskog puta su pre svih Italija, ali i Austrija i Francuska.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je sada na članicama EU da donesu odluku o startu pregovora, ali da tajming zavisi i od Srbije, naročito kada je reč o poglavljima 23 i 24:

Akcioni plan za 24 praktično je završen, dok smo za 23 ove nedelje dobili novi nacrt. Komisija u Briselu će ga analizirati i pripremiti izveštaje za zemlje članice.

Kako saznajemo, Brisel je tražio "dopunu" u delu planova koji se odnose na manjine (oko manjinskih medija i udžbenika na manjinskim jezicima) i probleme migranata.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar