Нераскидива веза са Србима са Космета

Три стотине дјеце школског узраста, у пратњи 20 професора, наставника и свештеника са југа Косова и Метохије завршило је своју седмодневну посјету Републици Српској. Из Бијељине су их пут југа Космета испратили домаћини код којих су првели протекле дане.

Република Српска 29.08.2015 | 22:52
Нераскидива веза са Србима са Космета

Уз пјесму, смјех и понеку сузу три стотине дјечака и дјевојчица са југа Косова и Метохије испраћено је из Етно села Станишићи у Бијељини пут својих родних Гњилана, Штрпца, Лепине, Липљана, Гораждевца и Шилова. Посјета Републици Српској, донијела им је слободу, нова познанства, пријатељства, по неку симпатију и неизбрисиве успомене.

Пројекат “Спојимо дјецу Космета и Републике Српске” испунио је свој циљ. Према ријечима малишана, пријатељства и посјете ће се наставити.

“Већ смо се договорили да се нађамо у Београду за Нову годину и надам се да ће нам се ти планови испунити”, каже један од малишана из Гораждевца, док његови другови додају да су њиховим домаћинима из Републике Српске врата на Космету увијек отворена.

Испраћају малишана присуствовали су предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов, те министри из Владе Републике Српске.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије који је организатор пројекта, рекао је да се одласком својим кућама на Косово и Метохију, завршава четврти пројекат "Спојимо дјецу Космета и Републике Српске".

"Дјеца су у Бијељини, Шамцу, Гацку, Приједору, Лакташима и Градишци имала прилику да обиђу и да се упознају о знаменитостима Српске”, рекао је Арлов новинарима.

Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да су утисци дјеце са Косова и Метохије веома позитивни.

"Дјеца су, прије свега, имала прилику да седам дана уживају у слободи, што је за њих и најважније, да стекну нове пријатеље са којима ће, сигуран сам, одржавати сталну везу. Било је суза на растанку, као што то обично и буде", рекао је Малешевић.

Министар породице, омладине и спорта Српске Јасмина Давидовић је похвалила ову активност Одбора за помоћ Србима на Космету и Владе Српске, те истакла да је веома важно што су дјеца провела дио распуста у Српској у којој им је, како кажу, било лијепо и осјећали су се слободно и безбрижно.

"Када је нашем народу било тешко Србија је широм отворила руке и пуног срца прихватила све којима је било потребно да иду у Србију, без обзира на националност и вјероисповијест", рекла је Давидовићева.

Гости са Косова и Метохије боравили су у 6 градова и општина Републике Српске од 22. свгуста, а министи у Влади Српске су нагласили да се Пројекат “Спојимо дјецу Космета и Републике Српске” треба учинити традицијом, те да се број малишана који ће наредних година долазити у посјету Републици Српској треба повећати.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

30.08.2015 07:42

Ми би се требали територијално ујединити. Јер смо једини Срби који смо поносни се не увлачимо у гу...у овој немани што нас је поклопила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Б.

30.08.2015 08:11

Свака цаст,добро урадјено.Треба тога висе.Права ствар да се боље упознамо и висе волимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран.

30.08.2015 08:24

Драга дјецо увијек сте нам добро дошли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тттт

31.08.2015 10:32

Имала сам цаст,угостити једно дјете и то је једно незаборавно искуство....

ОДГОВОРИТЕ