ЕУ даје 600 милиона евра за Балкан

Европска унија ће издвојити 600 милиона евра за реализацију десет регионалних инфраструктурних пројеката на Западном Балкану, речено је у Бечу на конференцији о Западном Балкану.

Регион 28.08.2015 | 22:23
ЕУ даје 600 милиона евра за Балкан

Међу тим пројектима су аутопут од Ниша до Драча и модернизација железничке пруге између Београда и Будимпеште, договорено је на Самиту земаља Западног Балкана одржаном у Бечу.

Од 600 милиона евра, колико је договорено за инфраструктурни пакет, 200 милиона ће бити опредељено из помоћи ЕУ за приближавање Унији, а преосталих 400 милиона евра од других институција, попут Немачке банке за развој (КфW), Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

На скупу коме су поред премијера земаља региона присуствовали и немачка канцеларка Ангела Меркел и висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, потврђена су и 24 пројекта, вредна око 7,7 милијарди евра, који ће бити реализовани у наредном периоду.

Планирано је да тим пројектима буде постигнут раст бруто БДП-а од један одсто годишње у земљама западног Балкана и да се у наредних 15 година у региону отвори 200.000 нових радних места. На Самиту је најављена и израда мапа пута за увођење дуалног система образовања у земљама западног Балкана по узору на Аустрију.

(Нови Магазин)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Варијанте и думине

28.08.2015 20:35

Лијепо би било знат ста су донације а ста кредити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрогаш Масни

28.08.2015 20:39

То је превара, као и све остало. ЕУ учествује у пројектима са десетак одсто. Остатак треба да плате земље Балкана. Од којих пара? Од новца позајмљено од ЕУ. То значи да ће да наплате своје учешће кроз камате, те ће још да зараде, а земље Балкана нису у ситуацији у којој могу да позајмљују новац, јер немају ни за прехрани Аљендеа грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тамо амо

28.08.2015 21:07

Да нам зеле добро, инвестирали би у фабрике а ми би у њима радили. Није то циљ него да нас потпуно унисте. Вец и јесу. То су само нове паре за политицку мафију у свим банана дрзавама на балкану. Новац је најјаце орузје, јаце и од атомске бомбе. Новац осваја без да це их ико оптуузити за геноцид. А вец су направили геноцид на територији бивсе Југославије. Уз помоц новца инсталирају и одрзавају ма власти ликове попут Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПО

28.08.2015 22:52

И треба да поцркамо кад цекамо тудју милостињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

29.08.2015 05:43

У Аустрији систем образовања није добар и настала је дискусија о потребњ обнови истог. Није ми јасно што је онда нама потребан? Сви који могу финансијски да издрзе омогућавају својој деци приватне школе... Факултети такодје нису више на гласу. Мислим да је код нас сасвим довољно да уништимо корупцију и тиме куповину оцена и диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радмила велковска

29.08.2015 09:17

МАСОНЕРИЈО ЕУ ВАСУ ХУМАНОСТ ПРЕДАЈТЕ МИГРАНТИМА ЦИЈА МИГРАЦИЈА ЈЕ ПО ВАСОЈ ЗАСЛУЗИ ДАЈЕТЕ ПРСТ А УЗИМАТЕ ЦЕЛУ РУКУ КОЛИКО СИРОМАСНИХ ИМА И КОД ВАС А ВИ ЛИЦЕМЕРУЈЕТР У СВЕТУ .

ОДГОВОРИТЕ