EU daje 600 miliona evra za Balkan

Evropska unija će izdvojiti 600 miliona evra za realizaciju deset regionalnih infrastrukturnih projekata na Zapadnom Balkanu, rečeno je u Beču na konferenciji o Zapadnom Balkanu.

Region 28.08.2015 | 22:23
EU daje 600 miliona evra za Balkan

Među tim projektima su autoput od Niša do Drača i modernizacija železničke pruge između Beograda i Budimpešte, dogovoreno je na Samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom u Beču.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će biti opredeljeno iz pomoći EU za približavanje Uniji, a preostalih 400 miliona evra od drugih institucija, poput Nemačke banke za razvoj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na skupu kome su pored premijera zemalja regiona prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, potvrđena su i 24 projekta, vredna oko 7,7 milijardi evra, koji će biti realizovani u narednom periodu.

Planirano je da tim projektima bude postignut rast bruto BDP-a od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana i da se u narednih 15 godina u regionu otvori 200.000 novih radnih mesta. Na Samitu je najavljena i izrada mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana po uzoru na Austriju.

(Novi Magazin)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Varijante i dumine

28.08.2015 20:35

Lijepo bi bilo znat sta su donacije a sta krediti

ODGOVORITE
Name

Дрогаш Масни

28.08.2015 20:39

То је превара, као и све остало. ЕУ учествује у пројектима са десетак одсто. Остатак треба да плате земље Балкана. Од којих пара? Од новца позајмљено од ЕУ. То значи да ће да наплате своје учешће кроз камате, те ће још да зараде, а земље Балкана нису у ситуацији у којој могу да позајмљују новац, јер немају ни за прехрани Аљендеа грађана.

ODGOVORITE
Name

tamo amo

28.08.2015 21:07

Da nam zele dobro, investirali bi u fabrike a mi bi u njima radili. Nije to cilj nego da nas potpuno uniste. Vec i jesu. To su samo nove pare za politicku mafiju u svim banana drzavama na balkanu. Novac je najjace oruzje, jace i od atomske bombe. Novac osvaja bez da ce ih iko optuuziti za genocid. A vec su napravili genocid na teritoriji bivse Jugoslavije. Uz pomoc novca instaliraju i odrzavaju ma vlasti likove poput Dodika.

ODGOVORITE
Name

PO

28.08.2015 22:52

I treba da pocrkamo kad cekamo tudju milostinju.

ODGOVORITE
Name

Savo

29.08.2015 05:43

U Austriji sistem obrazovanja nije dobar i nastala je diskusija o potrebnj obnovi istog. Nije mi jasno što je onda nama potreban? Svi koji mogu finansijski da izdrze omogućavaju svojoj deci privatne škole... Fakulteti takodje nisu više na glasu. Mislim da je kod nas sasvim dovoljno da uništimo korupciju i time kupovinu ocena i diploma.

ODGOVORITE
Name

radmila velkovska

29.08.2015 09:17

MASONERIJO EU VASU HUMANOST PREDAJTE MIGRANTIMA CIJA MIGRACIJA JE PO VASOJ ZASLUZI DAJETE PRST A UZIMATE CELU RUKU KOLIKO SIROMASNIH IMA I KOD VAS A VI LICEMERUJETR U SVETU .

ODGOVORITE