Видео - СП: Ивана рекордом до бронзе!

Српска атлетичарка Ивана Шпановић освојила је бронзу на Светском првенству у Пекингу скоком од 7,01 метара којим је поставила нови државни рекорд.

Остали спортови 28.08.2015 | 15:23
Видео - СП: Ивана рекордом до бронзе!

Ивана је на стадиону "Птичје гнездо" два пута скочила преко седам метара, што је поставила као циљ ове сезоне, и за девет центиметара надмашила свој рекорд.

Шпановићева је тако поновила резултат од пре две године, а овога пута злато је припало Американки Тијани Бартолети скоком од 7,14 метара, што је најбољи резултат сезоне, а сребро Шари Проктор из Британије са 7,07.

Ивана је током финала имала одличне скокове, али и два преступа. Већ у првој серији скочила је 7,01 метара и то јој је био први скок у каријери преко седам метара. Српска атлетичарка је прву позицију држала до треће серије, када ју је Прокторова претекла, а обе је Бартолета изненадила у последњој серији.

Занимљиво, последњи пут да су две такмичарке у финалу Светског првенства скочиле преко седам метара десило се 2001. године у Едмонтону, што само говори колики успех су Бартолета, Прокторова и Шпановићева оствариле и колико је јака конкуренција била.

Шпановићева је била сјајна у првој серији, када је скочила 7,01 метара. У другој серији је преступила, а у тим тренуцима најближа конкуренткиња била јој је Кристабел Нети из Канаде, која је скочила 6,95 метара у првој серији, а исти резултат имала је и Бартолета. Ивана је поново преступила у трећој серији, што је искористила Прокторова и претекла је скоком од 7,07 метара.

Пошто је направљен рез, када су отпале четири такмичарке, Ивана је извела добар скок од 6,86 метара, а Прокторова је одговорила скочивши 7,01. Уследио је још један нови Иванин скок, од 6,98 метара, а Прокторова је преступила. Пред последњу серију, Бартолета је следила њих две, да би их претекла невероватним скоком од 7,14 метара, на који ни Ивана, ни Прокторова нису успеле да одговоре.

Најбоље три следила је Канађанка Кристабел Нети, испред Лорејн Ажен из Велике Британије, Немице Малаике Михамбо, Кади Сагније из Шведске и Американке Џенеј Делоах Сукуп.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

фан

28.08.2015 15:02

Саврсено,сјајно, и лик и дјело ,нас прелијепи српски понос.

ОДГОВОРИТЕ