Јесен дође, а пара од ММФ ни на видику!

БиХ дочекује јесен без нове транше кредита Међународног монетарног фонда у износу од 250 милиона марака, што је озбиљно угрозило буџете Српске и Федерације БиХ. Власти на свим нивоима приморане су да нађу алтернативне изворе финансија ако желе да одрже стабилност финансијског система!

Босна и Херцеговина 28.08.2015 | 07:26
Јесен дође, а пара од ММФ ни на видику!

Извесно је да нове транше кредита неће бити до краја године, јер је ММФ одлучан да кесу одреши само ако буду спроведене корените економске и социјалне реформе које би требало да стабилизују буџете и створе финансијске услове за подизање нових кредита.

ММФ је пооштрио правила игре, јер је укупна задуженост БиХ достигла 11,5 милијарди марака од чега спољни дуг бележи рекордну цифру од 8,2 милијарди КМ, потврђено нам је јуче у Савету министара БиХ.

Забрињава податак да је спољни дуг БиХ у протеклих седам година порастао за чак 3,5 милијарди КМ! Унутрашњи дуг је 3,3 милијарде.

Ако власти на свим нивоима у наредном периоду не постигну договор са ММФ или не пронађу нове изворе финансија, земљи прети банкрот, тврде економски аналитичари.

Буџет ФБиХ у првој половини ове године остварио је приходе, примања и финансирања од 930,2 милиона КМ или 40 одсто мање од плана за 2015, потврдио је извештај федералног Министарства финансија о извршењу буџета.

ФБиХ је требало да оствари приходе од 1,1 милијарду КМ, што значи да су подбацили за 236,9 милиона КМ.

Економски стручњак из Сарајева Златко Хуртић сматра да је пад прихода у Федерацији последица непостојања договора са ММФ.

- Федерална Влада мораће да убрза реформе са циљем постизања новог стендбај-аранжмана са ММФ, али и да предузме драстичне мере буџетске штедње - каже он.

Рупе су евидентне и у буџету Републике Српске, а Главна служба за ревизију јавног сектора утврдила је за прошлу годину буџетски дефицит у износу од 193,8 милиона КМ.

Потпредседник ПДП Бранислав Бореновић каже да Влада Српске води катастрофалну финансијску политику.

- Влада нема решења за буџетски дефицит. Зна само да се задужује - казао нам је Бореновић.

У Влади Републике Српске кажу да ће Српска, уколико не буде аранжмана са ММФ урадити све да буџетски корисници не осете последице непостизања договора. Уверени су да на јесен сигурно неће бити угрожена исплата пензија и плата у Републици Српској.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Томбацар

28.08.2015 06:24

Јесен додје а од братије Русије нема ни малог а камоли Великог кредита. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

28.08.2015 06:31

Саље син оцу телеграм следеце садрзине: "отац ловац саљи новац у потпису син пилот ловац", хитно отац одговара сину телеграмом следеце садрзине: "син пилот ловац к.рац новац у потпису отац ловац". Вјероватно јасније це бит кад скупе храбрости те отворе телеграм ММФа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

28.08.2015 06:34

Буџет државе од кредита могу имати само неписмени балкански криминалци. То зорно показује колико је у овој вуко..бини све наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

28.08.2015 07:02

Добро је нек нема кредита

Name

Едо , Слатина - Тузла

28.08.2015 07:17

Слазем се у потпуности с вама!Благо "визионарима" који су отисли(побјегли,протјерани) из БиХ,када се сјетим да је из Тузле могао отици свако ко је хтио,посебно од 1996 до 2003 путем многих организација за исељавање,не могу доци себи од глупе одлуке да останем у БиХ!Довољно је видјети ко нас "води":Цовиц,Изетбеговиц,Додик,Радонциц,лопов до лопова!

Name

Гаги БЛ

28.08.2015 07:35

А шта ће нам кредити,да ови бандити на власти пола покраду а с другом половином чувају социјални мир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

28.08.2015 07:52

А ста је с руским малим и великим. Гдје је заглавио

ОДГОВОРИТЕ
Name

кредит

28.08.2015 08:35

Невесиње задузио бивси нацелник ,ојадио опстину. Па испливале све крадје на поврсину. Подузи списак малверзација за које се зна,а тек це да се цује за остале које су урадене. Сада као савјетник исто ради само задузење и добијање на времену да се не одмоте клупко. Невјесто га покрива садасњи нацелник,а једини циљ им је да савез за промјрне буде избацен из власти бих. Пласе се Мектица јер нису ту застицени као сто су на ниву РС. Ко це врацати дугове опстине то никога није брига.Срамота ста су урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

28.08.2015 09:10

НИСУ ДОБИЛИ НИ РУСКИ ВЕЛИКИ НИ РУСКИ МАЛИ,САД ПРОСЕ ОД *ТРУЛОГ ЗАПАДА*,МОЗДА ДА ДОБИЈУ АЛИ ВЕЛИКИ ...МАЛО МОРГЕН,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон о раду ће бити изгласан

28.08.2015 09:29

На жалост нови закон о раду ће бити изгласан од стране већине у Народној скупштини.Пустимо странке морамо ми радници нешто учинити да га не изгласају.

ОДГОВОРИТЕ