Jesen dođe, a para od MMF ni na vidiku!

BiH dočekuje jesen bez nove tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 250 miliona maraka, što je ozbiljno ugrozilo budžete Srpske i Federacije BiH. Vlasti na svim nivoima primorane su da nađu alternativne izvore finansija ako žele da održe stabilnost finansijskog sistema!

Bosna i Hercegovina 28.08.2015 | 07:26
Jesen dođe, a para od MMF ni na vidiku!

Izvesno je da nove tranše kredita neće biti do kraja godine, jer je MMF odlučan da kesu odreši samo ako budu sprovedene korenite ekonomske i socijalne reforme koje bi trebalo da stabilizuju budžete i stvore finansijske uslove za podizanje novih kredita.

MMF je pooštrio pravila igre, jer je ukupna zaduženost BiH dostigla 11,5 milijardi maraka od čega spoljni dug beleži rekordnu cifru od 8,2 milijardi KM, potvrđeno nam je juče u Savetu ministara BiH.

Zabrinjava podatak da je spoljni dug BiH u proteklih sedam godina porastao za čak 3,5 milijardi KM! Unutrašnji dug je 3,3 milijarde.

Ako vlasti na svim nivoima u narednom periodu ne postignu dogovor sa MMF ili ne pronađu nove izvore finansija, zemlji preti bankrot, tvrde ekonomski analitičari.

Budžet FBiH u prvoj polovini ove godine ostvario je prihode, primanja i finansiranja od 930,2 miliona KM ili 40 odsto manje od plana za 2015, potvrdio je izveštaj federalnog Ministarstva finansija o izvršenju budžeta.

FBiH je trebalo da ostvari prihode od 1,1 milijardu KM, što znači da su podbacili za 236,9 miliona KM.

Ekonomski stručnjak iz Sarajeva Zlatko Hurtić smatra da je pad prihoda u Federaciji posledica nepostojanja dogovora sa MMF.

- Federalna Vlada moraće da ubrza reforme sa ciljem postizanja novog stendbaj-aranžmana sa MMF, ali i da preduzme drastične mere budžetske štednje - kaže on.

Rupe su evidentne i u budžetu Republike Srpske, a Glavna služba za reviziju javnog sektora utvrdila je za prošlu godinu budžetski deficit u iznosu od 193,8 miliona KM.

Potpredsednik PDP Branislav Borenović kaže da Vlada Srpske vodi katastrofalnu finansijsku politiku.

- Vlada nema rešenja za budžetski deficit. Zna samo da se zadužuje - kazao nam je Borenović.

U Vladi Republike Srpske kažu da će Srpska, ukoliko ne bude aranžmana sa MMF uraditi sve da budžetski korisnici ne osete posledice nepostizanja dogovora. Uvereni su da na jesen sigurno neće biti ugrožena isplata penzija i plata u Republici Srpskoj.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tombacar

28.08.2015 06:24

Jesen dodje a od bratije Rusije nema ni malog a kamoli Velikog kredita. Pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

28.08.2015 06:31

Salje sin ocu telegram sledece sadrzine: "otac lovac salji novac u potpisu sin pilot lovac", hitno otac odgovara sinu telegramom sledece sadrzine: "sin pilot lovac k.rac novac u potpisu otac lovac". Vjerovatno jasnije ce bit kad skupe hrabrosti te otvore telegram MMFa.

ODGOVORITE
Name

baš baš

28.08.2015 06:34

Budžet države od kredita mogu imati samo nepismeni balkanski kriminalci. To zorno pokazuje koliko je u ovoj vuko..bini sve naopako.

ODGOVORITE
Name

U

28.08.2015 07:02

Dobro je nek nema kredita

Name

Edo , Slatina - Tuzla

28.08.2015 07:17

Slazem se u potpunosti s vama!Blago "vizionarima" koji su otisli(pobjegli,protjerani) iz BiH,kada se sjetim da je iz Tuzle mogao otici svako ko je htio,posebno od 1996 do 2003 putem mnogih organizacija za iseljavanje,ne mogu doci sebi od glupe odluke da ostanem u BiH!Dovoljno je vidjeti ko nas "vodi":Covic,Izetbegovic,Dodik,Radoncic,lopov do lopova!

Name

Gagi BL

28.08.2015 07:35

A šta će nam krediti,da ovi banditi na vlasti pola pokradu a s drugom polovinom čuvaju socijalni mir.

ODGOVORITE
Name

Jovan

28.08.2015 07:52

A sta je s ruskim malim i velikim. Gdje je zaglavio

ODGOVORITE
Name

kredit

28.08.2015 08:35

Nevesinje zaduzio bivsi nacelnik ,ojadio opstinu. Pa isplivale sve kradje na povrsinu. Poduzi spisak malverzacija za koje se zna,a tek ce da se cuje za ostale koje su uradene. Sada kao savjetnik isto radi samo zaduzenje i dobijanje na vremenu da se ne odmote klupko. Nevjesto ga pokriva sadasnji nacelnik,a jedini cilj im je da savez za promjrne bude izbacen iz vlasti bih. Plase se Mektica jer nisu tu zasticeni kao sto su na nivu RS. Ko ce vracati dugove opstine to nikoga nije briga.Sramota sta su uradili.

ODGOVORITE
Name

soko

28.08.2015 09:10

NISU DOBILI NI RUSKI VELIKI NI RUSKI MALI,SAD PROSE OD *TRULOG ZAPADA*,MOZDA DA DOBIJU ALI VELIKI ...MALO MORGEN,,

ODGOVORITE
Name

Zakon o radu će biti izglasan

28.08.2015 09:29

Na žalost novi zakon o radu će biti izglasan od strane većine u Narodnoj skupštini.Pustimo stranke moramo mi radnici nešto učiniti da ga ne izglasaju.

ODGOVORITE