Анализа: Кизо, боље да се погледа снимак, па...

Партизан нема тим за Лигу шампиона. Нема ни игру за Лигу шампиона. У Лигу шампиона иде бољи.

Фудбал 27.08.2015 | 19:45
Анализа: Кизо, боље да се погледа снимак, па...

"На-на-на-на Лига шампиона, Лига шампиона", орило се у среду увече на Топчидерском брду пред почетак реванш меча плеј-офа за пласман у Лигу шампиона Партизан - БАТЕ Борисов.

Прерано!

У људској природи је да се нада, да очекује победу, да жели. Имали су навијачи Партизана добру подлогу за свој оптимизам, јер оно што су играчи црно-белих приредили у квалификацијама за Лигу шампиона давало је им је повода за то. На крају крајева, имали су и право да се надају да ће 100. победа у европским такмичењима бити и велика победа, победа за треће учешће у Лиги шампиона. Испоставило се да је 100. победа остварена, али је Пирова. Овој победи се не радујеш...

Тај хук са трибина, међутим, био је само још један терет на леђа тиму Партизана. Уместо да се гости заплаше, са трибина је изгледало као да је притисак на играчима домаћег тима.

"Подлегли смо мало притиску са трибина на почетку, било је грешака...", признао је тренер Зоран Милинковић после утакмице.

Да је Андрија Живковић спретније реаговао у 7. минуту на центаршут Абубакара Оумаруа или да је искористио једну од оне две сјајне прилике које је имао у Белорусији можда, али можда би било другачије. Сада је касно за кукање и јадиковке. У Лигу шампиона иде бољи и организованији тим, али и КЛУБ.

Када се реално сагледају обе утакмице, најпре она у Белорусији, а потом и она у среду увече у Београду, долазимо до закључка: Партизан нема тим за Лигу шампиона.

У Лиги шампиона играће тим који је квалитетнији, бољи, дисцплинованији, агресивнији, тврђи у дуелима, стрпљивији, паметнији. И који има стадион који задовољава европске стандарде, за разлику од стадиона Партизана који је у среду увече био дупке пун, али би српски шампион поново мопгао да "попије" новчану казну од УЕФА, јер се није видео НИЈЕДАН пролаз ка улазима (а УЕФА то изричито захтева), инетрнет на стадиону ради као парна машина, о тоалетима да не говоримо...

Рече тренер Партизана Зоран Милинковић после утакмице да је његов тим "у другом полувремену разнео БАТЕ" и да се "белоруска екипа ништа није питала". Новинари су се гледали у неверици, питали један другог да ли је заиста употребио реч "разнели" како не би погрешно пренели оно што је рекао.

Да, рекао је Милинковић "разнели" и био је толико сигуран у то што је рекао да се потом љутнуо на пар питања (рецимо о томе зашто није заменио Бабовића или о томе како је његов тим деловао бојажљиво и погубљено).

"Ваше право је да гледате како желите. Да ли је било грешака? Јесте! А, шта сте видели код БАТЕ-а у другом полувремену? Да ли вам је БАТЕ деловао изгубљено? Мени јесте".

Нама НИЈЕ деловао изгубљено. Штавише, БАТЕ је тачно одиграо оно што је желео. Организовано, без ризика, готово рутински. А Партизан се мучио да дође до гола противника.

Можда ће Милинковић да промени "плочу" када буде погледао снимак меча, али Партизан синоћ није деловао као тим кадар да игра Лигу шампиона. БАТЕ је дао гол, потом је умешно чувао вођство, а Партизан готово да није створио изгледнију прилику (шут Абубакара са дистанце...).

Рекао је МИлинковић да је "недостајао тај један гол", али верујемо да није мислио на утакмицу у Београду, већ у Белорусији. Јер, у Београду Партизан није био ни близу Лиге шампиона. Па ни после "маказица" Ивана Шапоњића (то је једино добро што је урадио од уласка у игру), а млађани фудбалер је, иако је време цурело, кренуо да се радује свом умећу и голу!!??

Срећним голом (мора се то признати) Немање Петровића, тачније аутоголом Жавнерчика појавио се трачак наде, али опет није било оштрине и чврстоће у дуелима, није се ишло "у месо", није било идеје како да се надмудри противник, није било креације.

Партизан је потпуно изгубио битку на средини терена. Игор Стасевич, мозак игре БАТЕ-а, умешно је дириговао екипом на терену. Партизан готово да није добио ниједан дуел на средини терена, поготово Стефан Бабовић. Он је и изгубио лопту на средини терена, а Белоруси су у три потеза матирали црно-белу одбрану (коју, иначе, и није толико тешко матирати). Посебно је упадало у очи је то што је било мало играча који су се "нудили" када би лопта била убацивана из аута, па су бекови покушавали "кошаркашким додавањима".

Дарко Брашанац један је од двојице фудбалера који су синоћ били на свом нивоу, који је поново изгарао, који се борио за сваку лопту. Други је Абубакар Оумару. Њих двојица су, баш као и у Белорусији у првој утакмици, одскакали од осталих.

Милинковић је погрешио што није почео утакмицу са Сашом Илићем. Калкулисао је и није припремио добру тактику. Када је убацио Сашу Илића у игру (уместо солидног, али ипак "зеленог" Саше Лукића) већ је било касно да стари вук повеже све редове, почне да разиграва. Уморили су се до тада, истрошили... Држао је у тиму Стефана Бабовића, који је био далеко, далеко испод нивоа онога што је, рецимо, пружио у Белорусији. Али, Милинковић каже да му је Бабовић важан баш за овакве утакмице јер "има добар прекид".

Задња линија тима је посебна прича. Бразилац Фабрисио је потезима, поготово у првом полувремену, излуђивао навијаче, а у свој тим уносио нервозу. Сваки пут када би лопта била у његовим ногама навијачи су стрепели, а он им давао додатне разлоге за забринутост. Његов колега Грегор Балажиц је већ у 9. минуту меча добио жути картон (оправдано), али је за разлику од Бразилца, ипак, колико-толико, успевао да се носи са противницима.

"Ко те доведе у Партизан?", чуло се бар 128. пута са трибина када би Фабрисио, ничим изазван, сам од себе, упутио лопту из задње линије преко средине терена што се учи још у "петлићима" да је забрањено. И наравно, погрешио би...

То питање: "Ко те доведе у Партизан?" јесте за управу и стручни штаб, јер су имали "сво време овог света" да доведу штопера/штопере. И Милинковић је признао (веровали или не!) да у задњој линији има несигурности, грешака и да те проблеме треба да решавају.

Председник Партизана Зоран Поповић признао је заслужени пораз од БАТЕ-а, рекавши да црно-бели нису били на нивоу.

Рекао је и ово: "Морамо да радимо на појачањима. После разговора са тренером Милинковићем све ће бити познато".

"Мушема" је отишла из Београда и неће се трести ове сезоне. Неће, јер нису доведена адекватна појачања. Партизан ће играти у Лиги Европе и то је, будимо реални, заиста успех.

Коментари / 0

Оставите коментар