Analiza: Kizo, bolje da se pogleda snimak, pa...

Partizan nema tim za Ligu šampiona. Nema ni igru za Ligu šampiona. U Ligu šampiona ide bolji.

Fudbal 27.08.2015 | 19:45
Analiza: Kizo, bolje da se pogleda snimak, pa...

"Na-na-na-na Liga šampiona, Liga šampiona", orilo se u sredu uveče na Topčiderskom brdu pred početak revanš meča plej-ofa za plasman u Ligu šampiona Partizan - BATE Borisov.

Prerano!

U ljudskoj prirodi je da se nada, da očekuje pobedu, da želi. Imali su navijači Partizana dobru podlogu za svoj optimizam, jer ono što su igrači crno-belih priredili u kvalifikacijama za Ligu šampiona davalo je im je povoda za to. Na kraju krajeva, imali su i pravo da se nadaju da će 100. pobeda u evropskim takmičenjima biti i velika pobeda, pobeda za treće učešće u Ligi šampiona. Ispostavilo se da je 100. pobeda ostvarena, ali je Pirova. Ovoj pobedi se ne raduješ...

Taj huk sa tribina, međutim, bio je samo još jedan teret na leđa timu Partizana. Umesto da se gosti zaplaše, sa tribina je izgledalo kao da je pritisak na igračima domaćeg tima.

"Podlegli smo malo pritisku sa tribina na početku, bilo je grešaka...", priznao je trener Zoran Milinković posle utakmice.

Da je Andrija Živković spretnije reagovao u 7. minutu na centaršut Abubakara Oumarua ili da je iskoristio jednu od one dve sjajne prilike koje je imao u Belorusiji možda, ali možda bi bilo drugačije. Sada je kasno za kukanje i jadikovke. U Ligu šampiona ide bolji i organizovaniji tim, ali i KLUB.

Kada se realno sagledaju obe utakmice, najpre ona u Belorusiji, a potom i ona u sredu uveče u Beogradu, dolazimo do zaključka: Partizan nema tim za Ligu šampiona.

U Ligi šampiona igraće tim koji je kvalitetniji, bolji, discplinovaniji, agresivniji, tvrđi u duelima, strpljiviji, pametniji. I koji ima stadion koji zadovoljava evropske standarde, za razliku od stadiona Partizana koji je u sredu uveče bio dupke pun, ali bi srpski šampion ponovo mopgao da "popije" novčanu kaznu od UEFA, jer se nije video NIJEDAN prolaz ka ulazima (a UEFA to izričito zahteva), inetrnet na stadionu radi kao parna mašina, o toaletima da ne govorimo...

Reče trener Partizana Zoran Milinković posle utakmice da je njegov tim "u drugom poluvremenu razneo BATE" i da se "beloruska ekipa ništa nije pitala". Novinari su se gledali u neverici, pitali jedan drugog da li je zaista upotrebio reč "razneli" kako ne bi pogrešno preneli ono što je rekao.

Da, rekao je Milinković "razneli" i bio je toliko siguran u to što je rekao da se potom ljutnuo na par pitanja (recimo o tome zašto nije zamenio Babovića ili o tome kako je njegov tim delovao bojažljivo i pogubljeno).

"Vaše pravo je da gledate kako želite. Da li je bilo grešaka? Jeste! A, šta ste videli kod BATE-a u drugom poluvremenu? Da li vam je BATE delovao izgubljeno? Meni jeste".

Nama NIJE delovao izgubljeno. Štaviše, BATE je tačno odigrao ono što je želeo. Organizovano, bez rizika, gotovo rutinski. A Partizan se mučio da dođe do gola protivnika.

Možda će Milinković da promeni "ploču" kada bude pogledao snimak meča, ali Partizan sinoć nije delovao kao tim kadar da igra Ligu šampiona. BATE je dao gol, potom je umešno čuvao vođstvo, a Partizan gotovo da nije stvorio izgledniju priliku (šut Abubakara sa distance...).

Rekao je MIlinković da je "nedostajao taj jedan gol", ali verujemo da nije mislio na utakmicu u Beogradu, već u Belorusiji. Jer, u Beogradu Partizan nije bio ni blizu Lige šampiona. Pa ni posle "makazica" Ivana Šaponjića (to je jedino dobro što je uradio od ulaska u igru), a mlađani fudbaler je, iako je vreme curelo, krenuo da se raduje svom umeću i golu!!??

Srećnim golom (mora se to priznati) Nemanje Petrovića, tačnije autogolom Žavnerčika pojavio se tračak nade, ali opet nije bilo oštrine i čvrstoće u duelima, nije se išlo "u meso", nije bilo ideje kako da se nadmudri protivnik, nije bilo kreacije.

Partizan je potpuno izgubio bitku na sredini terena. Igor Stasevič, mozak igre BATE-a, umešno je dirigovao ekipom na terenu. Partizan gotovo da nije dobio nijedan duel na sredini terena, pogotovo Stefan Babović. On je i izgubio loptu na sredini terena, a Belorusi su u tri poteza matirali crno-belu odbranu (koju, inače, i nije toliko teško matirati). Posebno je upadalo u oči je to što je bilo malo igrača koji su se "nudili" kada bi lopta bila ubacivana iz auta, pa su bekovi pokušavali "košarkaškim dodavanjima".

Darko Brašanac jedan je od dvojice fudbalera koji su sinoć bili na svom nivou, koji je ponovo izgarao, koji se borio za svaku loptu. Drugi je Abubakar Oumaru. Njih dvojica su, baš kao i u Belorusiji u prvoj utakmici, odskakali od ostalih.

Milinković je pogrešio što nije počeo utakmicu sa Sašom Ilićem. Kalkulisao je i nije pripremio dobru taktiku. Kada je ubacio Sašu Ilića u igru (umesto solidnog, ali ipak "zelenog" Saše Lukića) već je bilo kasno da stari vuk poveže sve redove, počne da razigrava. Umorili su se do tada, istrošili... Držao je u timu Stefana Babovića, koji je bio daleko, daleko ispod nivoa onoga što je, recimo, pružio u Belorusiji. Ali, Milinković kaže da mu je Babović važan baš za ovakve utakmice jer "ima dobar prekid".

Zadnja linija tima je posebna priča. Brazilac Fabrisio je potezima, pogotovo u prvom poluvremenu, izluđivao navijače, a u svoj tim unosio nervozu. Svaki put kada bi lopta bila u njegovim nogama navijači su strepeli, a on im davao dodatne razloge za zabrinutost. Njegov kolega Gregor Balažic je već u 9. minutu meča dobio žuti karton (opravdano), ali je za razliku od Brazilca, ipak, koliko-toliko, uspevao da se nosi sa protivnicima.

"Ko te dovede u Partizan?", čulo se bar 128. puta sa tribina kada bi Fabrisio, ničim izazvan, sam od sebe, uputio loptu iz zadnje linije preko sredine terena što se uči još u "petlićima" da je zabranjeno. I naravno, pogrešio bi...

To pitanje: "Ko te dovede u Partizan?" jeste za upravu i stručni štab, jer su imali "svo vreme ovog sveta" da dovedu štopera/štopere. I Milinković je priznao (verovali ili ne!) da u zadnjoj liniji ima nesigurnosti, grešaka i da te probleme treba da rešavaju.

Predsednik Partizana Zoran Popović priznao je zasluženi poraz od BATE-a, rekavši da crno-beli nisu bili na nivou.

Rekao je i ovo: "Moramo da radimo na pojačanjima. Posle razgovora sa trenerom Milinkovićem sve će biti poznato".

"Mušema" je otišla iz Beograda i neće se tresti ove sezone. Neće, jer nisu dovedena adekvatna pojačanja. Partizan će igrati u Ligi Evrope i to je, budimo realni, zaista uspeh.

Komentari / 0

Ostavite komentar