Анализа: Звезда заокружује петорку!

Завршна фаза преговора са Галом Мекелом и известан договор са Израелцем формираће нови изглед црвено-белих. Сада се јасно назире тим који би могао да изнесе терет нове евролигашке сезоне, 2015/16.

Кошарка 26.08.2015 | 23:45
Анализа: Звезда заокружује петорку!

Само се чека званична потврда, да би могао да се наручи рам за слику пројектоване нове петорке Црвене звезде Телеком

Гал Мекел, Рајан Томпсон, Немања Дангубић, Лука Митровић и Софоклис Скорцанитис.

Уз осигуран останак ослонаца шампионског тима - Бранка Лазића, Стефана Јовића и Маика Цирбеса, тим Дејана Радоњића био би уобличен ангажовањем израелског репрезентативца и добио би контуре које су се чекале од краја претходне сезоне и одласка квартета Марјановић, Вилијамс, Џенкинс, Калинић.

У таквој ситуацији, чекајући потврду Мекеловог потписа, од уторка се нагађа и са евентуалним доласком још једног играча међу црвено-беле, иако је та потрага на "дужем штапу" од оних приоритетнијих, завршених или приведених крају ове седмице.

Тренутно је, ипак, у фокусу питање: Када би се могла очекивати потврда сарадње Звезде и Мекела?

У појединим медијима и навијачким порталима већ је проглашена званичном, док је клуб и даље ћутао, а израелски новинар Дејвид Пик изашао у јавност са детаљима да ће његов земљак потписати двогодишњи уговор, уз опцију повратка у НБА.

Ако се овог пута сага не заврши само на гласини, логично ће се наметнути питање - шта би потписивање Гала Мекела (27 година, 191 центиметар) могло да донесе Звезди? Одговор је: пре свега, плејмејкера са НБА епизодом иза себе, вођеног и даље јако жељом да се врати у САД.

ШТА БИ ДОНЕО ГАЛ МЕКЕЛ?

Некадашњи јуниор Макабија (2005-2006) учио је игру под обручима у домовини, али и у Америци, где је играо колеџ кошарку две године за Вичита Стејт, пре него што је 2008. потписао први профи уговор са "Поносом Израела". Затим су следиле године доказивања по другим домаћим клубовима (са Галилом је био и првак), а до остварења сна и одласка "преко баре" стигао је наступајући и за Бенетон и Макаби Хаифу.

У САД се преселио у јулу 2013, потписао трогодишњи уговор са Даласом и био део Мавса (31 меч) све док није у марту 2014. пребачен у развојни тим, после операције колена. У Европу се вратио на половини прошле сезоне, после кратких боравака у Индијани и Њу Орлеансу. Заиграо је у прошлом издању Евролиге за Нижњи Новгород и дрес руског клуба носио на укупно 23 утакмице.

Какав је утисак оставио на НБА скауте и аналитичаре?

Као предности, на старту прошле сезоне истицане су му особине "добар додавач" и "прави плејмејкер", који може да "врти" пик-ен-рол и који игра несебично, што доказује и напредна статистика (на 36 минута, просечно је бележио 7,8 асистенција). Уз то, играо је против ривала на неколико нивоа у Америци (колеџ, НБА, развојна лига, летња лига) и у тим утакмицама такође је "покупио" јако важно искуство.

Са друге стране, као брана Мекеловом останку у НБА лиги означавани су на првом месту његови проценти шута за три. Наравно, у Европи се не игра кошарка на истом нивоу као у САД и те оцене нису важиле у истој мери и у Евролиги 2014/15, у којој се, ипак, значајно више ослањао на продоре и покушаје унутар линије 6,75. (На шест утакмица, погађао је за два 25/49, а за три 2/7). Уз то, замеран му је и број изгубљених лопти.

У утакмицама Евролиге, Мекел је минуле сезоне просечно постизао 11,7 поена, уз 2,6 скокова и 4,7 асистенција. У осталим такмичењима, бележио је на 17 утакмица 8,5 поена, уз три асистенције по мечу и шут за три 33 одсто (8/24).

Нема дилеме, његовим доласком и останком Стефана Јовића, Звезда би имала проверена и поуздана решења на позицији коју је прошле сезоне у највећој мери изнео Маркус Вилијамс, преузевши улогу лидера и одигравши евролигашку годину за памћење.

ТОМПСОН: ЗВЕЗДА ЈЕ МОЈА ВЕЛИКА ШАНСА

Док траје све мања недоумица око доласка реномираног Израелца, треће појачање Звезде овог лета спремно је за сезону у црвено-белом и придруживање екипи Дејана Радоњића у Београду.

"Свингмен" Рајан Томпсон (26 година, 198 центиметара) окачио је на свој Инстаграм профил фотографију на којој се види како потписује уговор са црвено-белима, уз поруку: "Званично сам потписао за Црвену звезду. Играћу у Београду. Ово је велика шанса за мене и драго ми је што ћу бити део црвено-беле фамилије".

Један од носилаца игре шампионског Бамберга, навикнут на освајање титула претходних сезона (Остенте, па Бросе), доказани је нападач, великих атлетских могућности, који ће у Звезди први пут играти Евролигу.

С обзиром на то да се може прилагодити и нижој позицији од основне "тројке", нема дилеме да ће га Радоњић користити на више начина. Истовремено, ако се узме у обзир и инсистирање Андрее Тринкјерија на чврстој одбрани, јасно је да ће захтеви тренера Звезде моћи да буду остварени и у другом правцу.

Томпсоновим доласком, уз извесно прикључење Марка Гудурића (МВП У-20 Еуробаскета) првом тиму, на "папиру" би, уз потпис Мекела, могле да буду окончане активности црвено-белих у "прелазном року", с тим да једна ситуација и даље ствара приличну недоумицу и отвара могућност додатне селекције.

ЈАКА БЛАЖИЧ (НЕ) ОСТАЈЕ?

Ситуација око (не)останка борбеног Словенца ребус је практично од завршетка минуле сезоне и његових лоших игара у континуитету.

Диретор клуба Давор Ристовић објаснио је тада да ће Звезда и за Блажича и за друге играче слушати понуде, јер су на цени. Као што је и најавио, понуда је било - чак и милионских, али не и за Словенца.

Блажич је овог лета ушао у трећу, последњу гарантовану годину уговора, потписаног пре два лета. У одлучујућем периоду минуле сезоне доживео је драстични пад форме, а самим тим и изгубио поверење тренера у најважнијим моментима и утакмицама, у којима није пружао оно што се очекивало. Овог лета, налази ритам у дресу репрезентације, али и тамо не иде све глатко за момка са Бледа.

"Не знам шта се догађа (са Јаком). Има моју подршку. Почиње утакмице. На неки начин је све помало и забрињавајуће, зато што не знам разлог свему томе. Подржавам га и у одбрани је коректан, али у нападу му не иде. Није му лако и надам се да ће све то престати. Он је тип играча коме одговара бржа игра... Ипак, имаћемо довољно времена да га уведемо у ритам", рекао је пре десетак дана Јуре Здовц, селектор Словеније, о стању бека Црвене звезде.

У међувремену, "змајчеки" су прошле суботе победили Украјинце, а Блажич је био најефикаснији у тој утакмици и наговестио да се све боље осећа (12 поена, 6 ск). Ипак, остаје велико питање да ли ће и у Звезди добити нову шансу или ће место петог странца бити искоришћено за неко ново решење. Од одговора на то питање, који све више нагиње ка растанку, могло би да зависи и то да ли ће црвено-бели овог лета, ипак, тражити и ангажовати још једног играча на позицији коју покрива Словенац.

Коментари / 0

Оставите коментар