Analiza: Zvezda zaokružuje petorku!

Završna faza pregovora sa Galom Mekelom i izvestan dogovor sa Izraelcem formiraće novi izgled crveno-belih. Sada se jasno nazire tim koji bi mogao da iznese teret nove evroligaške sezone, 2015/16.

Košarka 26.08.2015 | 23:45
Analiza: Zvezda zaokružuje petorku!

Samo se čeka zvanična potvrda, da bi mogao da se naruči ram za sliku projektovane nove petorke Crvene zvezde Telekom

Gal Mekel, Rajan Tompson, Nemanja Dangubić, Luka Mitrović i Sofoklis Skorcanitis.

Uz osiguran ostanak oslonaca šampionskog tima - Branka Lazića, Stefana Jovića i Maika Cirbesa, tim Dejana Radonjića bio bi uobličen angažovanjem izraelskog reprezentativca i dobio bi konture koje su se čekale od kraja prethodne sezone i odlaska kvarteta Marjanović, Vilijams, Dženkins, Kalinić.

U takvoj situaciji, čekajući potvrdu Mekelovog potpisa, od utorka se nagađa i sa eventualnim dolaskom još jednog igrača među crveno-bele, iako je ta potraga na "dužem štapu" od onih prioritetnijih, završenih ili privedenih kraju ove sedmice.

Trenutno je, ipak, u fokusu pitanje: Kada bi se mogla očekivati potvrda saradnje Zvezde i Mekela?

U pojedinim medijima i navijačkim portalima već je proglašena zvaničnom, dok je klub i dalje ćutao, a izraelski novinar Dejvid Pik izašao u javnost sa detaljima da će njegov zemljak potpisati dvogodišnji ugovor, uz opciju povratka u NBA.

Ako se ovog puta saga ne završi samo na glasini, logično će se nametnuti pitanje - šta bi potpisivanje Gala Mekela (27 godina, 191 centimetar) moglo da donese Zvezdi? Odgovor je: pre svega, plejmejkera sa NBA epizodom iza sebe, vođenog i dalje jako željom da se vrati u SAD.

ŠTA BI DONEO GAL MEKEL?

Nekadašnji junior Makabija (2005-2006) učio je igru pod obručima u domovini, ali i u Americi, gde je igrao koledž košarku dve godine za Vičita Stejt, pre nego što je 2008. potpisao prvi profi ugovor sa "Ponosom Izraela". Zatim su sledile godine dokazivanja po drugim domaćim klubovima (sa Galilom je bio i prvak), a do ostvarenja sna i odlaska "preko bare" stigao je nastupajući i za Beneton i Makabi Haifu.

U SAD se preselio u julu 2013, potpisao trogodišnji ugovor sa Dalasom i bio deo Mavsa (31 meč) sve dok nije u martu 2014. prebačen u razvojni tim, posle operacije kolena. U Evropu se vratio na polovini prošle sezone, posle kratkih boravaka u Indijani i Nju Orleansu. Zaigrao je u prošlom izdanju Evrolige za Nižnji Novgorod i dres ruskog kluba nosio na ukupno 23 utakmice.

Kakav je utisak ostavio na NBA skaute i analitičare?

Kao prednosti, na startu prošle sezone isticane su mu osobine "dobar dodavač" i "pravi plejmejker", koji može da "vrti" pik-en-rol i koji igra nesebično, što dokazuje i napredna statistika (na 36 minuta, prosečno je beležio 7,8 asistencija). Uz to, igrao je protiv rivala na nekoliko nivoa u Americi (koledž, NBA, razvojna liga, letnja liga) i u tim utakmicama takođe je "pokupio" jako važno iskustvo.

Sa druge strane, kao brana Mekelovom ostanku u NBA ligi označavani su na prvom mestu njegovi procenti šuta za tri. Naravno, u Evropi se ne igra košarka na istom nivou kao u SAD i te ocene nisu važile u istoj meri i u Evroligi 2014/15, u kojoj se, ipak, značajno više oslanjao na prodore i pokušaje unutar linije 6,75. (Na šest utakmica, pogađao je za dva 25/49, a za tri 2/7). Uz to, zameran mu je i broj izgubljenih lopti.

U utakmicama Evrolige, Mekel je minule sezone prosečno postizao 11,7 poena, uz 2,6 skokova i 4,7 asistencija. U ostalim takmičenjima, beležio je na 17 utakmica 8,5 poena, uz tri asistencije po meču i šut za tri 33 odsto (8/24).

Nema dileme, njegovim dolaskom i ostankom Stefana Jovića, Zvezda bi imala proverena i pouzdana rešenja na poziciji koju je prošle sezone u najvećoj meri izneo Markus Vilijams, preuzevši ulogu lidera i odigravši evroligašku godinu za pamćenje.

TOMPSON: ZVEZDA JE MOJA VELIKA ŠANSA

Dok traje sve manja nedoumica oko dolaska renomiranog Izraelca, treće pojačanje Zvezde ovog leta spremno je za sezonu u crveno-belom i pridruživanje ekipi Dejana Radonjića u Beogradu.

"Svingmen" Rajan Tompson (26 godina, 198 centimetara) okačio je na svoj Instagram profil fotografiju na kojoj se vidi kako potpisuje ugovor sa crveno-belima, uz poruku: "Zvanično sam potpisao za Crvenu zvezdu. Igraću u Beogradu. Ovo je velika šansa za mene i drago mi je što ću biti deo crveno-bele familije".

Jedan od nosilaca igre šampionskog Bamberga, naviknut na osvajanje titula prethodnih sezona (Ostente, pa Brose), dokazani je napadač, velikih atletskih mogućnosti, koji će u Zvezdi prvi put igrati Evroligu.

S obzirom na to da se može prilagoditi i nižoj poziciji od osnovne "trojke", nema dileme da će ga Radonjić koristiti na više načina. Istovremeno, ako se uzme u obzir i insistiranje Andree Trinkjerija na čvrstoj odbrani, jasno je da će zahtevi trenera Zvezde moći da budu ostvareni i u drugom pravcu.

Tompsonovim dolaskom, uz izvesno priključenje Marka Gudurića (MVP U-20 Eurobasketa) prvom timu, na "papiru" bi, uz potpis Mekela, mogle da budu okončane aktivnosti crveno-belih u "prelaznom roku", s tim da jedna situacija i dalje stvara priličnu nedoumicu i otvara mogućnost dodatne selekcije.

JAKA BLAŽIČ (NE) OSTAJE?

Situacija oko (ne)ostanka borbenog Slovenca rebus je praktično od završetka minule sezone i njegovih loših igara u kontinuitetu.

Diretor kluba Davor Ristović objasnio je tada da će Zvezda i za Blažiča i za druge igrače slušati ponude, jer su na ceni. Kao što je i najavio, ponuda je bilo - čak i milionskih, ali ne i za Slovenca.

Blažič je ovog leta ušao u treću, poslednju garantovanu godinu ugovora, potpisanog pre dva leta. U odlučujućem periodu minule sezone doživeo je drastični pad forme, a samim tim i izgubio poverenje trenera u najvažnijim momentima i utakmicama, u kojima nije pružao ono što se očekivalo. Ovog leta, nalazi ritam u dresu reprezentacije, ali i tamo ne ide sve glatko za momka sa Bleda.

"Ne znam šta se događa (sa Jakom). Ima moju podršku. Počinje utakmice. Na neki način je sve pomalo i zabrinjavajuće, zato što ne znam razlog svemu tome. Podržavam ga i u odbrani je korektan, ali u napadu mu ne ide. Nije mu lako i nadam se da će sve to prestati. On je tip igrača kome odgovara brža igra... Ipak, imaćemo dovoljno vremena da ga uvedemo u ritam", rekao je pre desetak dana Jure Zdovc, selektor Slovenije, o stanju beka Crvene zvezde.

U međuvremenu, "zmajčeki" su prošle subote pobedili Ukrajince, a Blažič je bio najefikasniji u toj utakmici i nagovestio da se sve bolje oseća (12 poena, 6 sk). Ipak, ostaje veliko pitanje da li će i u Zvezdi dobiti novu šansu ili će mesto petog stranca biti iskorišćeno za neko novo rešenje. Od odgovora na to pitanje, koji sve više naginje ka rastanku, moglo bi da zavisi i to da li će crveno-beli ovog leta, ipak, tražiti i angažovati još jednog igrača na poziciji koju pokriva Slovenac.

Komentari / 0

Ostavite komentar