Седам типова возача, који сте ви?

Психолози Лондонске школе економије и политичких наука (ЛСЕ) утврдили су да постоји седам типова возача у зависности од тога како контролишу сопствене емоције и како реагују на понашање осталих учесника у саобраћају.

Занимљивости 26.08.2015 | 10:30
Седам типова возача, који сте ви?

Истраживање је део актуелне студије на пољу социјалне психологије безбедности у саобраћају коју заједно спроводе ЛСЕ и произвођач гума „Гудјир“.

У оквиру испитивања, научници су дошли до закључка да различити возачи имају свој сопствени начин опхођења са осталим учесницима у саобраћају и поделили су их у седам категорија.

Подаци су прикупљени комбиновањем циљних група и опширним интервјуисањем европских возача.

„Са психолошке тачке гледишта, ови типови личности представљају различите начине којима возачи изражавају своје фрустрације или снажне емоције“, објашњава Крис Тенант, вођа пројекта у ЛСЕ.

„Нисмо у свакој ситуацији само један тип. У зависности од случаја и интеракције са осталима, већина нас ће се пронаћи у неколико различитих профила.“

Такмичар има потребу да буде испред свих других возача и изнервира се уколико му се неко супротстави. Он ће убрзати када неко покуша да га претекне или ће се приближити аутомобилу испред да би спречио било кога да се убаци испред њега.

Свезналица мисли да је окружен некомпетентним возачима и гласно и са омаловажавањем их критикује – док је, у исто време, на сигурном унутар свог возила.

Учитељ жели да буде сигуран да су други возачи увидели где су погрешили и очекују признање за уложени напор да науче друге.

Силеџија жели да казни друге возаче ако осети било какво погрешно понашање и неће се устручавати да изађе из свог возила или да уђе у директни конфликт са другим возачем.

Филозоф лако прихвата непримерено понашање док покушава да га објасни на рационалан начин и успева да контролише своје емоције унутар аутомобила.

Што се тиче флегми, истраживачи су истакли да овај тип у ствари лоше понашање осталих возача третира као безлично и одбацује их као опасност.

Бегунац је врста возача који користи сметње као што су слушање музике или разговор телефоном да се изолује од других возача. Бегунци се окупирају одређеним стварима тако да не морају да се обазиру превише на било ког другог возача на путу.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар