Sedam tipova vozača, koji ste vi?

Psiholozi Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE) utvrdili su da postoji sedam tipova vozača u zavisnosti od toga kako kontrolišu sopstvene emocije i kako reaguju na ponašanje ostalih učesnika u saobraćaju.

Zanimljivosti 26.08.2015 | 10:30
Sedam tipova vozača, koji ste vi?

Istraživanje je deo aktuelne studije na polju socijalne psihologije bezbednosti u saobraćaju koju zajedno sprovode LSE i proizvođač guma „Gudjir“.

U okviru ispitivanja, naučnici su došli do zaključka da različiti vozači imaju svoj sopstveni način ophođenja sa ostalim učesnicima u saobraćaju i podelili su ih u sedam kategorija.

Podaci su prikupljeni kombinovanjem ciljnih grupa i opširnim intervjuisanjem evropskih vozača.

„Sa psihološke tačke gledišta, ovi tipovi ličnosti predstavljaju različite načine kojima vozači izražavaju svoje frustracije ili snažne emocije“, objašnjava Kris Tenant, vođa projekta u LSE.

„Nismo u svakoj situaciji samo jedan tip. U zavisnosti od slučaja i interakcije sa ostalima, većina nas će se pronaći u nekoliko različitih profila.“

Takmičar ima potrebu da bude ispred svih drugih vozača i iznervira se ukoliko mu se neko suprotstavi. On će ubrzati kada neko pokuša da ga pretekne ili će se približiti automobilu ispred da bi sprečio bilo koga da se ubaci ispred njega.

Sveznalica misli da je okružen nekompetentnim vozačima i glasno i sa omalovažavanjem ih kritikuje – dok je, u isto vreme, na sigurnom unutar svog vozila.

Učitelj želi da bude siguran da su drugi vozači uvideli gde su pogrešili i očekuju priznanje za uloženi napor da nauče druge.

Siledžija želi da kazni druge vozače ako oseti bilo kakvo pogrešno ponašanje i neće se ustručavati da izađe iz svog vozila ili da uđe u direktni konflikt sa drugim vozačem.

Filozof lako prihvata neprimereno ponašanje dok pokušava da ga objasni na racionalan način i uspeva da kontroliše svoje emocije unutar automobila.

Što se tiče flegmi, istraživači su istakli da ovaj tip u stvari loše ponašanje ostalih vozača tretira kao bezlično i odbacuje ih kao opasnost.

Begunac je vrsta vozača koji koristi smetnje kao što su slušanje muzike ili razgovor telefonom da se izoluje od drugih vozača. Begunci se okupiraju određenim stvarima tako da ne moraju da se obaziru previše na bilo kog drugog vozača na putu.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar