Акције нестабилне

Акције на кинеској берзи нестабилне су у данашњој трговини, дан након што је централна банка смањила основну каматну стопу.

Свијет 26.08.2015 | 10:10
Акције нестабилне

Индекс берзе у Шангају пред крај радног дана имао је умањену вриједност за 1,1 одсто у односу на јуче, након што је током читавог дана ишао у плус и минус.

Овај индекс изгубио је 16 одсто вриједности ове седмице, што је изазвало потрес на глобалним тржиштима, пренио је Би-Би-Си.

Кинеска централна банка јуче је смањила основну каматну стопу за 0,25 одсто, на 4,6 одсто, како би умирила финансијска тржишта послије великог пада вриједности акција током претходних дана.

Драматични губици у Кини нарушили су самопоуздање инвеститора и довели до великог пада вриједности акција у Азији и САД.

Смањење каматне стопе у Кини извршено је пети пут од новембра прошле године. Банке ће сада моћи да позајмљују новац по нижој камати од централне банке и потом га просљеђују грађанима и привреди у виду кредита.

Аналитичари оцјењују да ова мјера има за циљ дугорочни подстицај расту кинеске економије, а не моментално смиривање инвеститора.

Коментари / 0

Оставите коментар