Ћурчић најављује промене и скоро позивање шесторице Орлића у А тим!

Европско првенство за нас је већ завршено. Циљ је пласман на Мундијал у Русији.

Фудбал 27.08.2015 | 18:15
Ћурчић најављује промене и скоро позивање шесторице Орлића у А тим!

Лето је иза нас, Фудбалски савез Србије поново је у послу, а на програму репрезентативне акције. Селектор младе репрезентације Томислав Сивић у среду у 12 сати објавиће списак играча за дуел са Литванијом, 8. септембра у Горњем Милановцу, на почетку квалификација за Европско првенство у Пољској, а дан касније ће кормилар А тима Радован Ћурчић саопштити на кога рачуна за меч са Јерменијом пред празним трибинама новосадског Карађорђа (4. септембра), те пријатељски окршај са Француском три дана касније у Бордоу.

Гостујући на чачанској регионалној телевизији Телемарк Ћурчић тврди да је приоритет победа над Јерменијом, али не толико због већ изгубљених квалификација за Европско првенство 2016. колико због успостављања амбијента пред борбу за место на Мундијалу у Русији 2018.
"После казне која је стигла и одузимања бодова из меча са Албаниојом ми смо много радили, правили планове шта и како даље, сачекали жреб за СП у Русији и одлучили да поред три квалификационе утакмице ове јесени, у септембру и октобру, одиграмо још седам контролних дуела. Током тих десет утакмица полако ћемо стварати тим који ће стартовати у септембру идуће године у квалификацијама за Мундијал. Желимо да стабилизујемо екипу већ од прве утакмице са Јерменијом где нам је победа императив. Морамо да враћамо пољуљано самопуздање и веру навијача у репрезентацију", рекао је селектор на ТВ Телемарк.

И најавио нека нова лица у националном тиму.
"Биће промена нарочито у пријатељским мечевима, даћемо шансу играчима из младе и омладинске репрезентације која је постала првак света на Новом Зеланду. План је да постепено прикључујемо одређени број играча, нећу о именима, али већ на првом списку имаћемо шесторицу младих играча. Ништа није преко реда, ми смо их пратили и после великих такмичења и имали су запажене игре у својим сениорским клубовима. Одређени број играча ћемо пратити и прикључивати сениорској репрезентацији у октобру и новембру. Водићемо рачуна да не ослабимо младу репрезентацију јер и она креће своје квалификације".

Наравно, млади ће морати да сачекају. Треба водити рачуна да не изгоре. Потпуно погубно било би звати их у тим за октобарски реванш са Албанијом који ће нажалост бити много више од фудбалске утакмице.
"Покушаћемо да изолујемо играче од свега онога што ће пратити репрезентацију у Албанији. Наше службе из Савеза већ су обишле хотел и стадион где ћемо играти утакмицу, са те стране неће бити проблема. Ми хоћемо да докажемо да смо бољи од њих, желимо да их добијемо у Албанији и то је један од циљева за наредни период. Нећемо дозволити да нас поремете ствари које се не дешавају на самом терену. Иначе, Албанија је показала квалитет који је мало ко очекивао, бодови које имају нису случајни, велики број играча игра у Италији, селектор је из Италиије, знају шта хоће и близу су завршници неког великог такмичења. Прати их велика борбеност, нико их није лако победио и свега смо свесни".

Са друге стране, Србија већ неколико година тапка у месту, ако и то. Силна имена у највећим клубовима Европе не помажу. Ћурчић нуди одговор на питање зашто?
"Ми имамо играче који имају квалитет, али кад се мало загребе може се видети да минутаже наших фудбалера, у својим екипама, нису на завидном нивоу. Такође, било је проблема са повредама, са континуитетом у својим клубовима и све се то одражава, једноставно нису били на ниво који очекујемо од њих. Било је и промена средине која нису донеле добре ствари као у случају Лазара Марковћа за кога није спорно да поседује квалитет и да ће у наредном периоду бити носилац наше игре. И друге селекције имају велике звезде, није само Србија та која не прави резултат и друге земље имају сличан проблем. Међутим, имамо позитиван пример Данске која има селектора који је на клупи дванаест година, која у оптицају има двадесет играча, која полако уводи младе фудбалере, али код нас нема превише стрпљења".

До почетка квалификација за Светско првенство и сусрета са Аустријом, Ирском, Велсом, Молдавијом и Грузијом, међутим, има још доста времена. Утисак је да Орлови нису могли боље да прођу, али Ћурчић сматра да после силних посртања у последње време Србија нема право да себе назива фаворитом.
"Нема малих репрезентација и сигурно да нисмо фаворити у нашој групи. Ниједну утакмицу не можемо да добијемо пешке већ са пуно уложеног труда. Нема апсолутних фаворита, група је изједначена и све је на нама. Добили смо бољу групу него што смо очекивали, имамо ривале са којима можемо да се носимо и надамо се да можемо да дођемо до првог места или евентуално другог које води у бараж. Сви верујемо да ћемо се наћи на једном великом такмичењу, оптимиста сам по том питању", закључио је Ћурчић гостовање на чачанској телевизији Телемарк.

Коментари / 0

Оставите коментар