Ćurčić najavljuje promene i skoro pozivanje šestorice Orlića u A tim!

Evropsko prvenstvo za nas je već završeno. Cilj je plasman na Mundijal u Rusiji.

Fudbal 27.08.2015 | 18:15
Ćurčić najavljuje promene i skoro pozivanje šestorice Orlića u A tim!

Leto je iza nas, Fudbalski savez Srbije ponovo je u poslu, a na programu reprezentativne akcije. Selektor mlade reprezentacije Tomislav Sivić u sredu u 12 sati objaviće spisak igrača za duel sa Litvanijom, 8. septembra u Gornjem Milanovcu, na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj, a dan kasnije će kormilar A tima Radovan Ćurčić saopštiti na koga računa za meč sa Jermenijom pred praznim tribinama novosadskog Karađorđa (4. septembra), te prijateljski okršaj sa Francuskom tri dana kasnije u Bordou.

Gostujući na čačanskoj regionalnoj televiziji Telemark Ćurčić tvrdi da je prioritet pobeda nad Jermenijom, ali ne toliko zbog već izgubljenih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. koliko zbog uspostavljanja ambijenta pred borbu za mesto na Mundijalu u Rusiji 2018.
"Posle kazne koja je stigla i oduzimanja bodova iz meča sa Albaniojom mi smo mnogo radili, pravili planove šta i kako dalje, sačekali žreb za SP u Rusiji i odlučili da pored tri kvalifikacione utakmice ove jeseni, u septembru i oktobru, odigramo još sedam kontrolnih duela. Tokom tih deset utakmica polako ćemo stvarati tim koji će startovati u septembru iduće godine u kvalifikacijama za Mundijal. Želimo da stabilizujemo ekipu već od prve utakmice sa Jermenijom gde nam je pobeda imperativ. Moramo da vraćamo poljuljano samopuzdanje i veru navijača u reprezentaciju", rekao je selektor na TV Telemark.

I najavio neka nova lica u nacionalnom timu.
"Biće promena naročito u prijateljskim mečevima, daćemo šansu igračima iz mlade i omladinske reprezentacije koja je postala prvak sveta na Novom Zelandu. Plan je da postepeno priključujemo određeni broj igrača, neću o imenima, ali već na prvom spisku imaćemo šestoricu mladih igrača. Ništa nije preko reda, mi smo ih pratili i posle velikih takmičenja i imali su zapažene igre u svojim seniorskim klubovima. Određeni broj igrača ćemo pratiti i priključivati seniorskoj reprezentaciji u oktobru i novembru. Vodićemo računa da ne oslabimo mladu reprezentaciju jer i ona kreće svoje kvalifikacije".

Naravno, mladi će morati da sačekaju. Treba voditi računa da ne izgore. Potpuno pogubno bilo bi zvati ih u tim za oktobarski revanš sa Albanijom koji će nažalost biti mnogo više od fudbalske utakmice.
"Pokušaćemo da izolujemo igrače od svega onoga što će pratiti reprezentaciju u Albaniji. Naše službe iz Saveza već su obišle hotel i stadion gde ćemo igrati utakmicu, sa te strane neće biti problema. Mi hoćemo da dokažemo da smo bolji od njih, želimo da ih dobijemo u Albaniji i to je jedan od ciljeva za naredni period. Nećemo dozvoliti da nas poremete stvari koje se ne dešavaju na samom terenu. Inače, Albanija je pokazala kvalitet koji je malo ko očekivao, bodovi koje imaju nisu slučajni, veliki broj igrača igra u Italiji, selektor je iz Italiije, znaju šta hoće i blizu su završnici nekog velikog takmičenja. Prati ih velika borbenost, niko ih nije lako pobedio i svega smo svesni".

Sa druge strane, Srbija već nekoliko godina tapka u mestu, ako i to. Silna imena u najvećim klubovima Evrope ne pomažu. Ćurčić nudi odgovor na pitanje zašto?
"Mi imamo igrače koji imaju kvalitet, ali kad se malo zagrebe može se videti da minutaže naših fudbalera, u svojim ekipama, nisu na zavidnom nivou. Takođe, bilo je problema sa povredama, sa kontinuitetom u svojim klubovima i sve se to odražava, jednostavno nisu bili na nivo koji očekujemo od njih. Bilo je i promena sredine koja nisu donele dobre stvari kao u slučaju Lazara Markovća za koga nije sporno da poseduje kvalitet i da će u narednom periodu biti nosilac naše igre. I druge selekcije imaju velike zvezde, nije samo Srbija ta koja ne pravi rezultat i druge zemlje imaju sličan problem. Međutim, imamo pozitivan primer Danske koja ima selektora koji je na klupi dvanaest godina, koja u opticaju ima dvadeset igrača, koja polako uvodi mlade fudbalere, ali kod nas nema previše strpljenja".

Do početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i susreta sa Austrijom, Irskom, Velsom, Moldavijom i Gruzijom, međutim, ima još dosta vremena. Utisak je da Orlovi nisu mogli bolje da prođu, ali Ćurčić smatra da posle silnih posrtanja u poslednje vreme Srbija nema pravo da sebe naziva favoritom.
"Nema malih reprezentacija i sigurno da nismo favoriti u našoj grupi. Nijednu utakmicu ne možemo da dobijemo peške već sa puno uloženog truda. Nema apsolutnih favorita, grupa je izjednačena i sve je na nama. Dobili smo bolju grupu nego što smo očekivali, imamo rivale sa kojima možemo da se nosimo i nadamo se da možemo da dođemo do prvog mesta ili eventualno drugog koje vodi u baraž. Svi verujemo da ćemo se naći na jednom velikom takmičenju, optimista sam po tom pitanju", zaključio je Ćurčić gostovanje na čačanskoj televiziji Telemark.

Komentari / 0

Ostavite komentar