Звиздић о механизму координације

Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ рекао је данас на конференцији за новинаре у Сарајеву да ће Механизам координације бити усвојен најдаље до краја септембра и да ће онда све из тог документа бити јавно и транспарентно.

Босна и Херцеговина 25.08.2015 | 17:45
Звиздић о механизму координације

Ми смо одредили рок од 30 радних дана, а то значи да ћемо до половине или најдаље до краја септембра механизам координације усвојити, рекао је Звиздић.

Додаје да су се појавиле различите информације око механизма координације.

Волио бих да ту будемо јако прецизни, када механизам координације буде усвојен и званично ће свакако бити и објављен. То је обавеза. Чим није објављен, дакле, он је још увијек у статусу радног материјала, рекао је Звиздић.

Додаје да оно што је важно и на чим ће се заснивати механизам координације, то је потпуно поштивање уставних и законских надлежности у БиХ.

Истиче да ће мехнаизам координације бити усклађен са одредбама Споразума о стабилизацји и придруживању.

Звиздић је рекао да су министри разговарали о избјегличкој кризи у региону.

Закључили смо да ће БиХ поштовати све међународне споразуме који имају везе са избјегличком кризом. Према оним избјеглицама које одлуче да крену према БиХ показачемо очекивани, високи степен хуманости и солидарности уз пуно обезбјеђење њиховог боравка и сигурности све док се њихово питање коначно не рјеши. Ми сви знамо да њима коначни циљ није БиХ него земље ЕУ, рекао је Звиздић.

Истиче да Координационо тијело за пиитање миграција које у свом саставу има све представнике релавантних институција је добило задатак да у року хитно припреме једну свеобухватну информацију која ће дати јасне процјене наших капацитета.

Ово тијело ће дати јасне процјене и модалитете да ли и на који начин БиХ може помоћи сусједима, нарочито Србији коај се суочава са великом избјегличком кризом. Свакако и Македонији. Они ће ступити у контакт са предстанвицима Србије и Македоније и договорити модалитете и видјети на који начин у овом тренутку можемо помоћи Србији која је погођена великим таласом избјеглица који је на разини од скоро осам до десет хиљада људи дневно, рекао је Звиздић.

Додао је да ће БиХ у случају да талас избјеглица крене према њој бити сасвим спремна са оним капацитетима са којим располаже.

Дочекаћемо хумано избјеглице сјећајући се скорашњих времена када је огроман број људи из БиХ био у истом или сличном статусу у којем су и они, рекао је Звиздић.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар