Суше и поплаве ће се смјењивати у БиХ

Климатске промјене све су очитије чак и голим оком, а појава катастрофалних поплава након којих слиједе суше, рекордно високих температура и ниских водостаја ријека звоно су за узбуну и брзу реакцију.

Босна и Херцеговина 25.08.2015 | 22:44
Суше и поплаве ће се смјењивати у БиХ

"БиХ ће до краја овог вијека имати температуре које сада има сјеверни дио Грчке, а то није мала разлика. Очекују нас огромне температуре и суше, а у исто вријеме и огромне количине падавина и поплаве које ће се смјењивати. Климатске промјене су толико узеле маха да се сада на територији БиХ појављују чак и феномени као што је торнадо, које у посљедњих пар година све чешће региструјемо. Наравно, то нису торнада интезитета као у неким другим земљама, али до прије 20 година тај климатски феномен ни у којем облику код нас није био присутан", упозорава Небојша Куштриновић, метеоролог и члан Комитета за климатске промјене.

Он је истакао да су Комитет и многе друге институције годинама уназад упозоравали на проблеме с временом који нас очекују. Као главног кривца за овако тешко стање види човјека и његово неодговорно понашање.

"Кратко и јасно - човјек је главни кривац, човјек је својим машинама и горивом уништио озон, стварајући омотач који не дозвољава нормално хлађење планете док се она у истом континуитету загријава", каже Куштриновић.

Најновији показатељ климатских промјена и да с временом дефинитивно нешто није у реду послије прошлогодишњих катастрофалних поплава су овогодишње суше и огромне температуре ваздуха овог љета. Водостаји ријека у БиХ због недостатка падавина су испод нормалних граница.

У Сектору за хидрологију Хидрометеоролошког завода РС су указали да су оборени и досад забиљежени најмањи водостаји на неким ријекама. На хидролошкој станици Приједор водостај ријеке Сане у периоду од 13. до 15. августа ове године превазишао је и историјски минимум и кретао се свега од 20 до 21 центиметар, ријека Босна у Добоју има нижи водостај за 147 центиметара, а водостај Неретве нижи је за 64 центиметра у односу на нормалне границе. Због тога на поменутим ријекама долази до масовног помора рибе.

"Захваљујући повећаној количини енергије у атмосфери екстреми свих климатских промјена су могући, глобално загријавање траје и осцилације су такве да нас очекује смјењивање периода с поплавама и сушама, сусретаћемо се с тим да зиме буду без имало снијега или с енормним количинама. Исто се може примијенити и на кишу и сунце", казао је метеоролог Жељко Мајсторовић и истакао да ће овогодишњи континуитет у висини температуре сигурно бити један од највећих у протеклих 120 година.

"Упркос свему, неку наду даје нам што су највећи загађивачи Америка и Кина одлучили да нешто морају промијенити док не буде прекасно", рекао је он.

Игор Ковачић, метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу, истакао је како је тренутна промјењивост времена много битнија од климатских промјена које су константне.

"Чињеница је да око 15-20 година уназад имамо пораст температура. Званичне институције метеорологије кажу да смо дошли до тачке када још можемо зауставити процес загријавања, али уједно морамо интервенисати и да ситуација не би постала нешто што не можемо контролисати", испричао је Ковачић.

Историјски температурни рекорд

Према подацима које су изнијели метеоролози, јул ове године био је најтоплији мјесец свих времена, то јест од 1880. године, када и почињу да се врше редовна метеоролошка мјерења.

Глобална температура земље и мора протеклог мјесеца била је просјечно 0,80 степени већа од досад забиљеженог рекорда. Да се ради о веома важном и забрињавајућем податку, показује и чињеница да су научници широм свијета упозорили да ће због ефекта стаклене баште сваке године температура бити све већа, те се експресно упустили у тражење начина за рјешење овог глобалног проблема.

Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мисирац

25.08.2015 13:13

Кустри побјегла заба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

25.08.2015 13:55

Има ли иста да цовјек унистио није на цијелом свијету, ето унистице и цијелу планету...

Name

xy

26.08.2015 06:45

Сусрела се Земља са једном познатом планетом на својој путањи, нису се дуго видјеле па мало да попричају. Земља: "Гдје си, како си, нисам те видјела цијелу вјечност!?" Планета: "Ево ме, добро сам, ште је с тобом!?" Земља: "Нисам добро, ево има стотињак година, изгледа да сам добила "хомосапиенса"." Планета: "Ах, немој да бринеш, и то ће проћи!"

ОДГОВОРИТЕ