Анализа: Божовићевих 26!

Овај ретко виђен рингишпил изгледа да се неће зауставити, бар до краја прелазног рока.

Фудбал 25.08.2015 | 20:00
Анализа: Божовићевих 26!

Потрага траје!

То је, поред финансија и константних размирица у врху клуба, ствар која тренутно највише мучи Црвену звезду.

Нови тренер екипе Миодраг "Гроф" Божовић је у девет утакмица од почетка сезоне, две европске против Каирата и седам првенствених, испробала чак 26 фудбалера! Невероватан податак, али то није све - чак 24 различита фудбалера Црвене звезде су почињала меч.

Само двојица играча, који су крочили на терен ове сезоне, нису то урадили од 1. минута. Први је Бразилац Бруно Матос који је дошао из Новог Пазара и који од старта мучи муку с повредама (и лошом кондицијом). Он за сада има један наступ, против Радничког из Ниша, када је у 75. минуту заменио Џоша Паркера.

Други је Александар Луковић, који је дуго чекао на први меч у другом мандату у Црвеној звезди. На последњој утакмици, против Јавора, Луковић је ушао у 93. минуту и дочекан је громогласним аплаузом са трибина, а очекује се да ће у наредним утакмицама, када дође до форме, заузети и место у првој постави.

"Грофу" Божовићу доста ствари је диктирало избор стартне поставе. Од прекасно обављеног прелазног рока, честих повреда услед инстант припрема, потом црвених картона, касно регистрованих странаца, лошег утиска у претходним утакмицама, па и до оног најневероватнијег – одласка голмана Предрага Рајковића у Русију на извлачење група за квалификације за Мундијал 2018.

"Закаснило се са прелазним роком, и то дебело. Шта да се ради, не можете се појачавати без пара. Ми се појачавамо, преговарамо, а тренутно је лова у магли", рекао је Божовић пред први меч сезоне против Каирата у Београду.

Тренер Црвене звезде је из тог разлога био принуђен да из кола у коло мења стартну поставу, а поједини стартери с почетка сезоне, попут Паркера и Вукана Савићевића, више уопште нису у клубу.

Колико је Звезда тумарала овог лета и "крпила се" у ходу, говори и податак да је Божовић у првих шест мечева у сезони на сваком уводио бар ЧЕТИРИ нова играча! "Само" по тројицу нових је увео у мечевима са Радничким и Чукаричким, да би за последњи дуел са Јавором направио две промене у односу на претходни меч.

Број "свежих" у 11 је достигао врхунац у првом колу Суперлиге, када је у односу на састав који је изгубио у Казахстану, уврстио чак петорицу нових играча.

Колико је страст за што бржим проналажењем праве поставе била јака код тренера Звезде, сведоче случајеви Срђана Плавшића и Мичела Доналда, пошто су они у црвено-белом дресу дебитовали само дан након што су потписали уговор – и то у стартној постави!

Ове честе ротације, наравно, нису прошле без последица, попут експресног испадања из Европе и проблема у одбрани, чињенице да је Звезда у шест од девет мечева прва примила гол, али – парадоксално – и са 26 испробаних фудбалера у девет наступа црвено-бели су први на табели у Суперлиги.

У девет наврата промењено је пет штоперских тандема - Звезда је углавном била тим који први прима гол, заправо је тек у последњим утакмицама, у Сурдулици са Радником и против Јавора у Београду, прва стигла до гола.

"Морамо да радимо на томе. Проблем је што екипа сваки меч игра у другом саставу. И даље тражимо најбољи састав. Радимо, тренирамо. Нисмо још направили екипу. Биће ту још других играча и комбинација. Није лако играти у Звезди и нападати. Јер свака екипа која напада је рањива", рекао је Божовић после Чукаричког.

Пре него што набројимо свих девет стартних постава ове, не би било лоше присетити се екипе која је одиграла последњу утакмицу претходне сезоне, под вођством Ненада Лалатовића.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Младост (3:1): Кахриман, Цветковић, Павићевић, Лазић, Ђорђевић, С. Стојановић, Босанчић, Савићевић, Лазовић, Анђелковић и Орландић. У клубу нису више Лазић, Ђорђевић, Босанчић, Савићевић и Лазовић.

СЕЗОНА 2015/16

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Каират (0:2): Рајковић, Цветковић, Павићевић, Рендулић, Анђелковић, Ковачевић, Савићевић, Катаи, Веред, Паркер и Орландић

Каират – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (2:1):Рајковић, Петковић, Мбођ, Рендулић, Анђелковић, Стојановић, Савићевић, Катаи, Веред, Паркер и Јовић

ОФК Београд – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (2:6): Рајковић - Цветковић, Мбођ, Рендулић, Ибањез, Ковачевић , Савићевић , Гаврић, Катаи, Вијеира и Јовић

Металац – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (0:0): Кахриман, Цветковић, Јовановић, Мбођ, Ибањез, Ковачевић, Савићевић, Ристић, Катаи, Гаврић и Паркер

ЦРВЕНА ЗВЕДА – Раднички Ниш (1:1): Рајковић, Петковић, Јовановић, Мбођ, Ибањез, Ковачевић, Савићевић, Катаи, Веред, Паркер и Јовић

Вождовац – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (2:3): Рајковић, Петковић, Павићевић, Мбођ, Ибањез, Јовановић, Грујић, Ристић, Веред, Катаи и Виеира

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Чукарички (3:1): Рајковић, Петковић, Павићевић, Јовановић, Ибањез, Ковачевић, Грујић, Стојановић, Плавшић, Веред и Виеира

Радник – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА (0:2): Рајковић, Петковић, Павићевић, Јовановић, Анђелковић, Доналд, Грујић, Катаи, Плавшић, Веред и Виеира

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Јавор (1:0): Рајковић, Петковић, Павићевић, Јовановић, Ристић, Доналд, Грујић, Веред, Катаи, Јовић и Виеира

Да ли је овде крај?

Изгледа да се на броју 26 Звезда неће зауставити, тим пре што тренер Божовић прижељкује двојицу нових играча до краја презланог рока, а то су Славољуб Срнић из Чукаричког и Предраг Сикимић из Вождовца.

Међутим, нису само они кандидати за 27. и 28. "старт" у црвено-белом дресу ове сезоне, Звезда под уговором (рачунајући и младе играче који 'гравитирају' ка првом тиму и често тренирају са првотимцима) има још голмане Марка Тркуљу и Александра Станковића, затим Марка Мијаиловића, Немању Ахчина, Лазара Туфегџића, Николу Ђорђевића и још једно појачање, Владимир Јововића из Сутјеске, којем суспензија истиче за два дана.

Јасно је да се ради о гломазном такмичарском погону, који је скраћен бројним позајмицама: Ђорђе Деспотовић (Каират), Џошуа Паркер (Абердин), Даниел Аврамовски (ОФК Београд), Душан Живковић (Спартак), Марко Маринковић (Спартак), Златко Иличић (Сопот), Огњен Обрадовић (Сопот), Милош Стојановић (Бежанија), Филип Манојловић (Бежанија), Немања Тошић (ИМ Раковица), Дарко Грозданоски (БАСК), Марко Жикић (Локомотива Београд)...

Коментари / 0

Оставите коментар