Analiza: Božovićevih 26!

Ovaj retko viđen ringišpil izgleda da se neće zaustaviti, bar do kraja prelaznog roka.

Fudbal 25.08.2015 | 20:00
Analiza: Božovićevih 26!

Potraga traje!

To je, pored finansija i konstantnih razmirica u vrhu kluba, stvar koja trenutno najviše muči Crvenu zvezdu.

Novi trener ekipe Miodrag "Grof" Božović je u devet utakmica od početka sezone, dve evropske protiv Kairata i sedam prvenstvenih, isprobala čak 26 fudbalera! Neverovatan podatak, ali to nije sve - čak 24 različita fudbalera Crvene zvezde su počinjala meč.

Samo dvojica igrača, koji su kročili na teren ove sezone, nisu to uradili od 1. minuta. Prvi je Brazilac Bruno Matos koji je došao iz Novog Pazara i koji od starta muči muku s povredama (i lošom kondicijom). On za sada ima jedan nastup, protiv Radničkog iz Niša, kada je u 75. minutu zamenio Džoša Parkera.

Drugi je Aleksandar Luković, koji je dugo čekao na prvi meč u drugom mandatu u Crvenoj zvezdi. Na poslednjoj utakmici, protiv Javora, Luković je ušao u 93. minutu i dočekan je gromoglasnim aplauzom sa tribina, a očekuje se da će u narednim utakmicama, kada dođe do forme, zauzeti i mesto u prvoj postavi.

"Grofu" Božoviću dosta stvari je diktiralo izbor startne postave. Od prekasno obavljenog prelaznog roka, čestih povreda usled instant priprema, potom crvenih kartona, kasno registrovanih stranaca, lošeg utiska u prethodnim utakmicama, pa i do onog najneverovatnijeg – odlaska golmana Predraga Rajkovića u Rusiju na izvlačenje grupa za kvalifikacije za Mundijal 2018.

"Zakasnilo se sa prelaznim rokom, i to debelo. Šta da se radi, ne možete se pojačavati bez para. Mi se pojačavamo, pregovaramo, a trenutno je lova u magli", rekao je Božović pred prvi meč sezone protiv Kairata u Beogradu.

Trener Crvene zvezde je iz tog razloga bio prinuđen da iz kola u kolo menja startnu postavu, a pojedini starteri s početka sezone, poput Parkera i Vukana Savićevića, više uopšte nisu u klubu.

Koliko je Zvezda tumarala ovog leta i "krpila se" u hodu, govori i podatak da je Božović u prvih šest mečeva u sezoni na svakom uvodio bar ČETIRI nova igrača! "Samo" po trojicu novih je uveo u mečevima sa Radničkim i Čukaričkim, da bi za poslednji duel sa Javorom napravio dve promene u odnosu na prethodni meč.

Broj "svežih" u 11 je dostigao vrhunac u prvom kolu Superlige, kada je u odnosu na sastav koji je izgubio u Kazahstanu, uvrstio čak petoricu novih igrača.

Koliko je strast za što bržim pronalaženjem prave postave bila jaka kod trenera Zvezde, svedoče slučajevi Srđana Plavšića i Mičela Donalda, pošto su oni u crveno-belom dresu debitovali samo dan nakon što su potpisali ugovor – i to u startnoj postavi!

Ove česte rotacije, naravno, nisu prošle bez posledica, poput ekspresnog ispadanja iz Evrope i problema u odbrani, činjenice da je Zvezda u šest od devet mečeva prva primila gol, ali – paradoksalno – i sa 26 isprobanih fudbalera u devet nastupa crveno-beli su prvi na tabeli u Superligi.

U devet navrata promenjeno je pet štoperskih tandema - Zvezda je uglavnom bila tim koji prvi prima gol, zapravo je tek u poslednjim utakmicama, u Surdulici sa Radnikom i protiv Javora u Beogradu, prva stigla do gola.

"Moramo da radimo na tome. Problem je što ekipa svaki meč igra u drugom sastavu. I dalje tražimo najbolji sastav. Radimo, treniramo. Nismo još napravili ekipu. Biće tu još drugih igrača i kombinacija. Nije lako igrati u Zvezdi i napadati. Jer svaka ekipa koja napada je ranjiva", rekao je Božović posle Čukaričkog.

Pre nego što nabrojimo svih devet startnih postava ove, ne bi bilo loše prisetiti se ekipe koja je odigrala poslednju utakmicu prethodne sezone, pod vođstvom Nenada Lalatovića.

CRVENA ZVEZDA – Mladost (3:1): Kahriman, Cvetković, Pavićević, Lazić, Đorđević, S. Stojanović, Bosančić, Savićević, Lazović, Anđelković i Orlandić. U klubu nisu više Lazić, Đorđević, Bosančić, Savićević i Lazović.

SEZONA 2015/16

CRVENA ZVEZDA – Kairat (0:2): Rajković, Cvetković, Pavićević, Rendulić, Anđelković, Kovačević, Savićević, Katai, Vered, Parker i Orlandić

Kairat – CRVENA ZVEZDA (2:1):Rajković, Petković, Mbođ, Rendulić, Anđelković, Stojanović, Savićević, Katai, Vered, Parker i Jović

OFK Beograd – CRVENA ZVEZDA (2:6): Rajković - Cvetković, Mbođ, Rendulić, Ibanjez, Kovačević , Savićević , Gavrić, Katai, Vijeira i Jović

Metalac – CRVENA ZVEZDA (0:0): Kahriman, Cvetković, Jovanović, Mbođ, Ibanjez, Kovačević, Savićević, Ristić, Katai, Gavrić i Parker

CRVENA ZVEDA – Radnički Niš (1:1): Rajković, Petković, Jovanović, Mbođ, Ibanjez, Kovačević, Savićević, Katai, Vered, Parker i Jović

Voždovac – CRVENA ZVEZDA (2:3): Rajković, Petković, Pavićević, Mbođ, Ibanjez, Jovanović, Grujić, Ristić, Vered, Katai i Vieira

CRVENA ZVEZDA – Čukarički (3:1): Rajković, Petković, Pavićević, Jovanović, Ibanjez, Kovačević, Grujić, Stojanović, Plavšić, Vered i Vieira

Radnik – CRVENA ZVEZDA (0:2): Rajković, Petković, Pavićević, Jovanović, Anđelković, Donald, Grujić, Katai, Plavšić, Vered i Vieira

CRVENA ZVEZDA – Javor (1:0): Rajković, Petković, Pavićević, Jovanović, Ristić, Donald, Grujić, Vered, Katai, Jović i Vieira

Da li je ovde kraj?

Izgleda da se na broju 26 Zvezda neće zaustaviti, tim pre što trener Božović priželjkuje dvojicu novih igrača do kraja prezlanog roka, a to su Slavoljub Srnić iz Čukaričkog i Predrag Sikimić iz Voždovca.

Međutim, nisu samo oni kandidati za 27. i 28. "start" u crveno-belom dresu ove sezone, Zvezda pod ugovorom (računajući i mlade igrače koji 'gravitiraju' ka prvom timu i često treniraju sa prvotimcima) ima još golmane Marka Trkulju i Aleksandra Stankovića, zatim Marka Mijailovića, Nemanju Ahčina, Lazara Tufegdžića, Nikolu Đorđevića i još jedno pojačanje, Vladimir Jovovića iz Sutjeske, kojem suspenzija ističe za dva dana.

Jasno je da se radi o glomaznom takmičarskom pogonu, koji je skraćen brojnim pozajmicama: Đorđe Despotović (Kairat), Džošua Parker (Aberdin), Daniel Avramovski (OFK Beograd), Dušan Živković (Spartak), Marko Marinković (Spartak), Zlatko Iličić (Sopot), Ognjen Obradović (Sopot), Miloš Stojanović (Bežanija), Filip Manojlović (Bežanija), Nemanja Tošić (IM Rakovica), Darko Grozdanoski (BASK), Marko Žikić (Lokomotiva Beograd)...

Komentari / 0

Ostavite komentar