Шампиони питали Ивану Шпановић...

Српски спортски шампиони (из разних спортова) били су у улози новинара. А разговарали су са атлетском шампионком Иваном Шпановић пред Светског првенство у Пекингу. "Волим да попијем кафу са Бланком Влашић", каже Ивана.

Остали спортови 25.08.2015 | 19:40
Шампиони питали Ивану Шпановић...

Ивану Шпановић очекујемо у среду на залетишту скока у даљ у квалификацијама на Светском првенству у Пекингу. Сви сде надамо да ћемо је гледати и дан касније у финалу (27. август).

Пред учешће на највећој смотри атлетичара, Ивана је за сајт Ред Булл дала више него занимљив интервју. У улози новинара били су српски спортисти, освајачи медаља у разним спортовима: Живко Гоцић (ватерполо), Предраг Рајковић (фудбал), Душан Домовић-Булут (баскет 3 на 3), Сташа Гејо (европска шампионка у болдерингу) и Зорана Аруновић (стрељаштво).

Иванине колеге су занимале разне ствари, а српска рекордерка у скоку у даљ сита се исмејала на питања Зоране Аруновић.

Између осталог Ивана је рекла да највише воли да попије кафу са хрватском скакачицом у вис Бланком Влашић, да би, ако би морала да бира последњи оброк у Пекингу од "егзотичне хране", појела - шкорпију, а Зорани Аруновић је, између редова, поручила да очекује скок од преко 7 метара.

Прочитајте сва питања и Иванине одговоре:

ЖИВКО ГОЦИЋ, капитен ватерполо репрезентације и освајач златне медаље на светском првенству у Казању 2015.

Да ли тачно знаш број корака при залету за скок?

Ивана: "Такмичарски залет броји 18 корака. Број корака увек је исти, али дужина самог залета у некој мери осцилира због временских услова и тренутне форме".

Са којом звездом светске атлетике имаш најбољи однос (не рачунајући наше атлетичаре)?

Ивана: "Имала сам прилику да видим све звезде данашње атлетике на такмичењима, док сам звезде неке старије генерације са великим задовољством упознавала на доделама медаља или пресс конференцијама. Са својим ривалкама имам супер однос, са неколицином се приватно дружим, али ако ми је част да понекад попијем са неким кафу, онда је то сигурно Бланка Влашић".

Да ли се бољи резултати постижу у дворани или на отвореном и због чега?

Ивана: "Углавном се на отвореном остварују најбољи резултати, јер у дворани никада неће бити идеалних 27, 28 степени Целзијусових са повољним ветром. Ја лично дворану волим много више. Некако је интимније, имам утисак да публика обраћа више пажњу на оно што се дешава на самом борилишту. Подршка са трибина чује се много значајније, што ствара посебно добру енергију за нас који се такмичимо".

ПРЕДРАГ РАЈКОВИЋ, голман младе репрезентације Србије у фудбалу, победник светског првенства У20 на Новом Зеланду.

Да ли имаш неки ритуал пред скок и који?

Ивана: "Сигурна сам да смо сви ми врхунски спортисти помало екстремни у стварима које се тичу резултата. На пример, када имам технички тренинг, сваки пут долазим раније на тренинг да прекопам и изравнам целу јаму. И то не дам никоме да ради уместо мене. На такмичењу последња обувам спринтерице од свих такмичарки, али прва мерим залет. То су оне мање баналне ствари. Хехехе".

Шта волиш да слушаш пре такмичења?

Ивана: "Слушам нешто лагано. Пре загревања волим да се прошетам мало и припремим себе. Слушам музику која ме психички опушта, јер по изласку на стадион количина адреналина која ме обузме држи ме довољно сконцентрисано само на једну, најважнију ствар".

Да ли имаш неку срећну ствар (амајлију) коју носиш на такмичењима?

Ивана: "Имам, тренера :) само његово присуство на трибини буди у мени мир и слободнија сам да искажем своју решености са којом сам се и појавила на такмичењу. А то је да будем најбоља".

ДУШАН ДОМОВИЋ БУЛУТ, капитен баскет 3x3 тима Нови Сад Ал Wахда, најбоље рангираног тима на ФИБА листи

Да је атлетика нелегална - шта би радила?

Ивана: "Остала бих у рукомету којим сам се кратко бавила у школским данима".

Пошто смо се управо вратили из Кине: Ситуација је следећа - имаш да бираш - у центру си и мораш да изабереш последњи оброк - нуде се пржена шкорпија, стонога, бубашваба и пацов, шта би изабрала?

Ивана: "Пре 9 година сам била много млађа и потпуно неискусна, па сам им дозволила да ме преваре са сервираном жабом у тањиру. Искрено, то сазнање било је много болније од самог укуса, па бих овог пута покушала са шкорпијом".

СТАША ГЕЈО, победница ИФСЦ Светског купа за младе и европска шампионка у болдерингу.

Шта мислиш о преднаступним ритуалима и какву улогу играју у твојој каријери?

Ивана: "Постоје ствари које радиш само да би их урадио и постоје оне ствари којима се посветиш у целости и уздаш се радећи све оне ситнице и лудости за које верујеш да целу ту ствар чине потпуном. Не верујем да због тих ритуала скачем више, трчим брже или изгледам боље, али једноствано, осећам се супер радећи их".

Твоје омиљено место за уживање и релаксацију пред важне догађаје?

Ивана: "Мој дом".

ЗОРАНА АРУНОВИЋ, победница Светског купа у стрељаштву 2015.

Какав доживљај себе си имала као јуниорка, а какав имаш сад?

Ивана: "Сада сам само свеснија свега што радим и начина на који ствари фукционишу".

Који је био преломни тренутак у каријери, после ког си почела да скачеш као змај? Шта се то преломило у теби?

Ивана: "Двоумим се између 'српски инат' или 'женски понос'. Никада се нисам навикла на људе који без икаквог разлога осуђују друге, омаловажавају њихов рад, па сам се заинатила. Никада никоме ништа нисам покушавала да докажем, јер нисам имала потребу, само сам пригрлила свој потенцијал и своју упорност и радим оно што заиста волим и чему сам посвећена максимално".

Видиш ли себе иза 7,10 метара?

Ивана: "Видим себе често преко 7м, а онда се кући вратим само са медаљом. Обрати пажњу на такмичарку са бројем 726 на СП у Пекингу".

Хоћеш ли набавити још неку животињу?

"Хахахахахахах имам чупавог пса од 2,5кг и глувог зеца. То је једнако послу са око 4 детета. П.С. Немој да ти је пало на памет!".

Ивана се свима захвалима овим речима:

"Хвала вам много на питањима. Ово је био један од најинтересантнијих интервјуа. Честитам вам и овом приликом на успесима, звери!"

Коментари / 0

Оставите коментар