Šampioni pitali Ivanu Španović...

Srpski sportski šampioni (iz raznih sportova) bili su u ulozi novinara. A razgovarali su sa atletskom šampionkom Ivanom Španović pred Svetskog prvenstvo u Pekingu. "Volim da popijem kafu sa Blankom Vlašić", kaže Ivana.

Ostali sportovi 25.08.2015 | 19:40
Šampioni pitali Ivanu Španović...

Ivanu Španović očekujemo u sredu na zaletištu skoka u dalj u kvalifikacijama na Svetskom prvenstvu u Pekingu. Svi sde nadamo da ćemo je gledati i dan kasnije u finalu (27. avgust).

Pred učešće na najvećoj smotri atletičara, Ivana je za sajt Red Bull dala više nego zanimljiv intervju. U ulozi novinara bili su srpski sportisti, osvajači medalja u raznim sportovima: Živko Gocić (vaterpolo), Predrag Rajković (fudbal), Dušan Domović-Bulut (basket 3 na 3), Staša Gejo (evropska šampionka u bolderingu) i Zorana Arunović (streljaštvo).

Ivanine kolege su zanimale razne stvari, a srpska rekorderka u skoku u dalj sita se ismejala na pitanja Zorane Arunović.

Između ostalog Ivana je rekla da najviše voli da popije kafu sa hrvatskom skakačicom u vis Blankom Vlašić, da bi, ako bi morala da bira poslednji obrok u Pekingu od "egzotične hrane", pojela - škorpiju, a Zorani Arunović je, između redova, poručila da očekuje skok od preko 7 metara.

Pročitajte sva pitanja i Ivanine odgovore:

ŽIVKO GOCIĆ, kapiten vaterpolo reprezentacije i osvajač zlatne medalje na svetskom prvenstvu u Kazanju 2015.

Da li tačno znaš broj koraka pri zaletu za skok?

Ivana: "Takmičarski zalet broji 18 koraka. Broj koraka uvek je isti, ali dužina samog zaleta u nekoj meri oscilira zbog vremenskih uslova i trenutne forme".

Sa kojom zvezdom svetske atletike imaš najbolji odnos (ne računajući naše atletičare)?

Ivana: "Imala sam priliku da vidim sve zvezde današnje atletike na takmičenjima, dok sam zvezde neke starije generacije sa velikim zadovoljstvom upoznavala na dodelama medalja ili press konferencijama. Sa svojim rivalkama imam super odnos, sa nekolicinom se privatno družim, ali ako mi je čast da ponekad popijem sa nekim kafu, onda je to sigurno Blanka Vlašić".

Da li se bolji rezultati postižu u dvorani ili na otvorenom i zbog čega?

Ivana: "Uglavnom se na otvorenom ostvaruju najbolji rezultati, jer u dvorani nikada neće biti idealnih 27, 28 stepeni Celzijusovih sa povoljnim vetrom. Ja lično dvoranu volim mnogo više. Nekako je intimnije, imam utisak da publika obraća više pažnju na ono što se dešava na samom borilištu. Podrška sa tribina čuje se mnogo značajnije, što stvara posebno dobru energiju za nas koji se takmičimo".

PREDRAG RAJKOVIĆ, golman mlade reprezentacije Srbije u fudbalu, pobednik svetskog prvenstva U20 na Novom Zelandu.

Da li imaš neki ritual pred skok i koji?

Ivana: "Sigurna sam da smo svi mi vrhunski sportisti pomalo ekstremni u stvarima koje se tiču rezultata. Na primer, kada imam tehnički trening, svaki put dolazim ranije na trening da prekopam i izravnam celu jamu. I to ne dam nikome da radi umesto mene. Na takmičenju poslednja obuvam sprinterice od svih takmičarki, ali prva merim zalet. To su one manje banalne stvari. Hehehe".

Šta voliš da slušaš pre takmičenja?

Ivana: "Slušam nešto lagano. Pre zagrevanja volim da se prošetam malo i pripremim sebe. Slušam muziku koja me psihički opušta, jer po izlasku na stadion količina adrenalina koja me obuzme drži me dovoljno skoncentrisano samo na jednu, najvažniju stvar".

Da li imaš neku srećnu stvar (amajliju) koju nosiš na takmičenjima?

Ivana: "Imam, trenera :) samo njegovo prisustvo na tribini budi u meni mir i slobodnija sam da iskažem svoju rešenosti sa kojom sam se i pojavila na takmičenju. A to je da budem najbolja".

DUŠAN DOMOVIĆ BULUT, kapiten basket 3x3 tima Novi Sad Al Wahda, najbolje rangiranog tima na FIBA listi

Da je atletika nelegalna - šta bi radila?

Ivana: "Ostala bih u rukometu kojim sam se kratko bavila u školskim danima".

Pošto smo se upravo vratili iz Kine: Situacija je sledeća - imaš da biraš - u centru si i moraš da izabereš poslednji obrok - nude se pržena škorpija, stonoga, bubašvaba i pacov, šta bi izabrala?

Ivana: "Pre 9 godina sam bila mnogo mlađa i potpuno neiskusna, pa sam im dozvolila da me prevare sa serviranom žabom u tanjiru. Iskreno, to saznanje bilo je mnogo bolnije od samog ukusa, pa bih ovog puta pokušala sa škorpijom".

STAŠA GEJO, pobednica IFSC Svetskog kupa za mlade i evropska šampionka u bolderingu.

Šta misliš o prednastupnim ritualima i kakvu ulogu igraju u tvojoj karijeri?

Ivana: "Postoje stvari koje radiš samo da bi ih uradio i postoje one stvari kojima se posvetiš u celosti i uzdaš se radeći sve one sitnice i ludosti za koje veruješ da celu tu stvar čine potpunom. Ne verujem da zbog tih rituala skačem više, trčim brže ili izgledam bolje, ali jednostvano, osećam se super radeći ih".

Tvoje omiljeno mesto za uživanje i relaksaciju pred važne događaje?

Ivana: "Moj dom".

ZORANA ARUNOVIĆ, pobednica Svetskog kupa u streljaštvu 2015.

Kakav doživljaj sebe si imala kao juniorka, a kakav imaš sad?

Ivana: "Sada sam samo svesnija svega što radim i načina na koji stvari fukcionišu".

Koji je bio prelomni trenutak u karijeri, posle kog si počela da skačeš kao zmaj? Šta se to prelomilo u tebi?

Ivana: "Dvoumim se između 'srpski inat' ili 'ženski ponos'. Nikada se nisam navikla na ljude koji bez ikakvog razloga osuđuju druge, omalovažavaju njihov rad, pa sam se zainatila. Nikada nikome ništa nisam pokušavala da dokažem, jer nisam imala potrebu, samo sam prigrlila svoj potencijal i svoju upornost i radim ono što zaista volim i čemu sam posvećena maksimalno".

Vidiš li sebe iza 7,10 metara?

Ivana: "Vidim sebe često preko 7m, a onda se kući vratim samo sa medaljom. Obrati pažnju na takmičarku sa brojem 726 na SP u Pekingu".

Hoćeš li nabaviti još neku životinju?

"Hahahahahahah imam čupavog psa od 2,5kg i gluvog zeca. To je jednako poslu sa oko 4 deteta. P.S. Nemoj da ti je palo na pamet!".

Ivana se svima zahvalima ovim rečima:

"Hvala vam mnogo na pitanjima. Ovo je bio jedan od najinteresantnijih intervjua. Čestitam vam i ovom prilikom na uspesima, zveri!"

Komentari / 0

Ostavite komentar