Ивановићу продужен притвор до 27. октобра!

Веће Еулексовог суда у Косовској Митровици продужило је притвор лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу до 27. октобра.

Србија 24.08.2015 | 19:15
Ивановићу продужен притвор до 27. октобра!

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић је о одлуци о продужењу притвора обавештен у болници, где се налази због погоршаног здравственог стања изазваног вишедневним штрајком глађу, преноси Бета.

Ивановић је више од 15 дана штрајковао глађу, најпре у притворској јединици а потом и у косовскомитровачкој болници. Штрајк је, на молбу породице и пријатеља, прекинуо у суботу 22. августа.

Оливер Ивановић и четворица Срба оптужени су за најтежа кривична дела почињена 1999. и 2000. године над албанским становништвом у Косовској Митровици.

У судском процесу који је почео прошле године саслушано је 47 сведока оптужбе и нико од њих није директно оптужио Ивановића и осталу четворицу да су починили дела која им се стављају на терет.

Адвокат Оливера Ивановића Небојша Влајић рекао је за Бету да је одлука о продужењу притвора његовом клијенту потврда онога што се видело од почетка вођења поступка - "да суд не занимају чињенице и да после више од годину и по дана суд и даље понавља да постоји основана сумња, иако нико од 47 саслушаних сведока није окривио Оливера Ивановића".

Истакао је да се у притвору држи човек против кога "не постоји ниједан доказ да је починио кривично дело" и додао да су "илузорна" образложења суда да постоји наводна могућност бекства и утицаја на сведоке.

"Сви знају да Ивановић неће побећи и да ниједан од свих саслушаних сведока оптужбе није пријавио било какав притисак, чак ни покушај контакта или разговора. Према томе, то што судија тврди, једноставно, није могуће", рекао је Влајић.

Најавио је да ће сутра Апелационом суду у Приштини поднети жалбу.

"Видећемо шта ће Апелациони суд да каже, али мишљење Апелационог суда се уопште не разликује од мишљења Основног суда. Према томе, видећемо шта ће се догодити", рекао је Влајић.

Портпаролка Еулекса Драгана Николић Соломон наводи да је мишљење суда да није дошло до значајнијих измена околности процеса које би оправдле увођење блаже мере.

"Наравно до краја недеље очекује се одлука Апелационог суда, уколико бранилац Оливера Ивановића поднесе жалбу на ову одлуку. Суђење ће свакако почети 10. септембра, планиране су сесије током септембра и октобра", каже Драгана Николић Соломон.

Супруга Оливера Ивановића, Милена Ивановић каже да је Оливер дубоко разочаран последњом одлуком Еулекса.

"По ко зна који пут Еулекс показује да не доноси правне него политичке одлуке и мислим да је то у најамњу руку скандалозно", наводи Милена Ивановић.

Вучић: Продужење притвора врхунски безобразлук

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да би продужење притвора лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу био врхунски безобразлук и дрскост.

Вучић је, на конференцији за медије, рекао да још није добио информацију, али да би, ако је истина да му је продужен притвор, то био врхунски безобразлук и дрскост, "што не показује само однос само према Ивановићу, већ и српском народу и према нашој држави".

"Немојте да бринете, ако ништа умећемо о томе да говоримо и у Бриселу и Бечу", рекао је премијер.

Коментари / 0

Оставите коментар