Ivanoviću produžen pritvor do 27. oktobra!

Veće Euleksovog suda u Kosovskoj Mitrovici produžilo je pritvor lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću do 27. oktobra.

Srbija 24.08.2015 | 19:15
Ivanoviću produžen pritvor do 27. oktobra!

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović je o odluci o produženju pritvora obavešten u bolnici, gde se nalazi zbog pogoršanog zdravstvenog stanja izazvanog višednevnim štrajkom glađu, prenosi Beta.

Ivanović je više od 15 dana štrajkovao glađu, najpre u pritvorskoj jedinici a potom i u kosovskomitrovačkoj bolnici. Štrajk je, na molbu porodice i prijatelja, prekinuo u subotu 22. avgusta.

Oliver Ivanović i četvorica Srba optuženi su za najteža krivična dela počinjena 1999. i 2000. godine nad albanskim stanovništvom u Kosovskoj Mitrovici.

U sudskom procesu koji je počeo prošle godine saslušano je 47 svedoka optužbe i niko od njih nije direktno optužio Ivanovića i ostalu četvoricu da su počinili dela koja im se stavljaju na teret.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je za Betu da je odluka o produženju pritvora njegovom klijentu potvrda onoga što se videlo od početka vođenja postupka - "da sud ne zanimaju činjenice i da posle više od godinu i po dana sud i dalje ponavlja da postoji osnovana sumnja, iako niko od 47 saslušanih svedoka nije okrivio Olivera Ivanovića".

Istakao je da se u pritvoru drži čovek protiv koga "ne postoji nijedan dokaz da je počinio krivično delo" i dodao da su "iluzorna" obrazloženja suda da postoji navodna mogućnost bekstva i uticaja na svedoke.

"Svi znaju da Ivanović neće pobeći i da nijedan od svih saslušanih svedoka optužbe nije prijavio bilo kakav pritisak, čak ni pokušaj kontakta ili razgovora. Prema tome, to što sudija tvrdi, jednostavno, nije moguće", rekao je Vlajić.

Najavio je da će sutra Apelacionom sudu u Prištini podneti žalbu.

"Videćemo šta će Apelacioni sud da kaže, ali mišljenje Apelacionog suda se uopšte ne razlikuje od mišljenja Osnovnog suda. Prema tome, videćemo šta će se dogoditi", rekao je Vlajić.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon navodi da je mišljenje suda da nije došlo do značajnijih izmena okolnosti procesa koje bi opravdle uvođenje blaže mere.

"Naravno do kraja nedelje očekuje se odluka Apelacionog suda, ukoliko branilac Olivera Ivanovića podnese žalbu na ovu odluku. Suđenje će svakako početi 10. septembra, planirane su sesije tokom septembra i oktobra", kaže Dragana Nikolić Solomon.

Supruga Olivera Ivanovića, Milena Ivanović kaže da je Oliver duboko razočaran poslednjom odlukom Euleksa.

"Po ko zna koji put Euleks pokazuje da ne donosi pravne nego političke odluke i mislim da je to u najamnju ruku skandalozno", navodi Milena Ivanović.

Vučić: Produženje pritvora vrhunski bezobrazluk

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da bi produženje pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću bio vrhunski bezobrazluk i drskost.

Vučić je, na konferenciji za medije, rekao da još nije dobio informaciju, ali da bi, ako je istina da mu je produžen pritvor, to bio vrhunski bezobrazluk i drskost, "što ne pokazuje samo odnos samo prema Ivanoviću, već i srpskom narodu i prema našoj državi".

"Nemojte da brinete, ako ništa umećemo o tome da govorimo i u Briselu i Beču", rekao je premijer.

Komentari / 0

Ostavite komentar