Вилић ће и даље да "координира"!

Независни одбор Парламентарне скупштине БиХ за надзор над полицијским структурама није данас подржао приједлог министра безбједности Драгана Мектића за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића због напада на српског премијера Александра Вучића у Поточарима.

Босна и Херцеговина 24.08.2015 | 17:36
Вилић ће и даље да "координира"!

И док чланови Одбора сматрају да нема довољно доказа да је Вилић одговоран за пропусте у обезбјеђењу српског премијера, министар Мектић тврди да је оваква одлука доказ да је Независни одбор оружје политичких елита које контролишу полицијски систем у БиХ.

У извјештају достављеном члановима Независног одбора министар Мектић је навео да је Вилићу више пута достављена информанција о угрожености српског премијера на комеморацији у Поточарима, али је и поред тога Вилић као директор Дирекције задужене за заштити ВИП личности Вучићу додијелио два полицијаца за заштиту, а рецимо турском премијеру чак 12.

Мектић Вилићу замјера и што је допустио да ВИП личности буду смјештене међу масом људи и што није обзбиједио коридор за евакуацију штићених личности.

Српски премијер од разјарене масе спашен је захваљујући коридору који је тајна служба предједника Сједињених држава припремила за евентуалну евакуацију бившег предједника Клинтона.

Мектић сматра да због ових и још низ пропуста директор Дирекције Мирза Вилић треба бити смијењен, али члановима Независног одбора то није довољно.

,,Приједлог господина Мектића није имао довољан број гласова. Ви знате да је за сваку одлуку Независног одбора потребно седам гласова за а ми данас нисмо имали ту квалификовану већину'', изјавио је након сједнице предсједник Независног одбора Жико Крунић.

Крунић није желио да одговори на наше питање колико је чланова Независног одбора гласало против смјене Вилића,ко су они и како је он гласао.

Ипак каже да очекује да ће се овим питањем бавити и у наредном периоду.

,,Ово питање није дефинитивно закључено. Ради се о врло озбиљној ствари. Министар безбјдности једне земље је поднио иницијативу за смјену и то се мора довести до краја у наредном периоду'', тврди Крунић.

Министар безбједности Драган Мектић за БН телевизију каже да оваква одлука Независног одбора показује како је полицијски систем у БиХ под политичком контролом и како нема одговорности у раду полицијских агенција.

,,Независни одбор се показао као најбоље и најјаче оружје политичких елита и политичких структура у контроли полицијскиг система у БиХ. Довољно је да сте блиски некој политичкој партији и намате потребе да бринете како и шта радите у полицијским структурама нити о резултатима које остварујете'', сматра Мектић.

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсад Вилић није се појавио пред члановима Независног одбора који су одлучивали о захтјеву за његову смјенеу. Његове интересе штили су његови замјеници Урош Пена и Миле Јурић али се нису обраћали новинарима.

(БН ТВ)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Саша Д.

24.08.2015 15:46

Сви они који раде на безбједности грађана и државе су обичне незналице. Ти нису у стању ни овце да чувају. Штета што огромне паре иду за те службе "безбједности". Фууј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

24.08.2015 19:22

Немој бити наиван. Они одлично опструишу рад институција и безбедносних агенција. Не мислиш ваљда да се у тој маси запослених не могу наћи људи и истражиоци који би били у стању да нпр. расветле атентат на Вучића. Багра то свесно ради и опстаје на својим позицијама пласирајући нове афере да би се заборавило на актуелне случајеве. Да само поменем Насера Орића. Медији су ''трубили'' два дана о њему и ... Неки то зову одвлачењем пажње. Тешко нама с нама.

Name

днк

24.08.2015 21:01

Вилић ја небитан лик у цијелој причи-оношто је битно је да је данас Бакир отпилио и Додика и Човића и осставио Сваз запромјене да раде што су започели-борба против криминалаца!Што би се рекло:ударац под ребра!Миле је џаба молио за БИХ Власт!

Name

сноуден

24.08.2015 16:05

Јуриц који је лопов.???!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

24.08.2015 16:09

НАЗДРАВЉЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК МАГАРЦА

24.08.2015 17:20

ПРЕДЛАЖЕМ ДАСЕ ПРИЛИКОМ НОВИХ УСТАВНИХ ПРОМЈЕНА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ У БИХ НАЗОВЕ ПОЈЕО ВУК МАГАРЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂС

24.08.2015 18:18

Пожурите министре са именовањем новог директора СИПА-е, док Вас не дај Боже багра СНСД-ХДЗ БиХ не избаце из Савјета министара БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛАВИЦА

24.08.2015 19:34

ОЦИ МОЈЕ ЗЕЛЕНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кирк

24.08.2015 20:25

Да има имало морала, сам би поднио оставку! Дозволити да се руља иживљава над премијером друге државе је срамота и доказ неспособности да се води Дирекција, а тај "независни одбор" је у најмању руку за затвора!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

24.08.2015 20:47

Пуна подршка министру Мектицу, нема стајања и предаје, ниси ни Зубца отресао из прве, Вилиц је у нокдауну!

Name

голд

24.08.2015 20:40

У тим Агенцијама на нивоу БиХ, руководиоци немају никаквог искуства ни знања, само политицка подобност и везе се цијене. Не може неко бити руководилац а да бар 5 година није био командир станице и просао све полицијске послове, а сад напредују бивши шофери министара и други анонимуси са сумњивим приватним факултетима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

силвер

24.08.2015 21:14

Сад це изабрати директора сипа са тим квалификацијама

Name

спец.

25.08.2015 00:26

Вилкан је заврсио сколу МУП-а,дуго година специјалац,заврсио факултет па у Америци ФБИ и ти цес реци да је он несколован.

Name

бонд

24.08.2015 21:17

Зашто не објаве ко је био против смјене?!? Било би занимљиво како би Вучићу објаснили зашто подржавају човјека, због којег је добио камен у главу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

24.08.2015 22:34

Мени је овај Вилић о.к.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

25.08.2015 06:58

Е води га кући.