Vilić će i dalje da "koordinira"!

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad policijskim strukturama nije danas podržao prijedlog ministra bezbjednosti Dragana Mektića za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića zbog napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Potočarima.

Bosna i Hercegovina 24.08.2015 | 17:36
Vilić će i dalje da "koordinira"!

I dok članovi Odbora smatraju da nema dovoljno dokaza da je Vilić odgovoran za propuste u obezbjeđenju srpskog premijera, ministar Mektić tvrdi da je ovakva odluka dokaz da je Nezavisni odbor oružje političkih elita koje kontrolišu policijski sistem u BiH.

U izvještaju dostavljenom članovima Nezavisnog odbora ministar Mektić je naveo da je Viliću više puta dostavljena informancija o ugroženosti srpskog premijera na komemoraciji u Potočarima, ali je i pored toga Vilić kao direktor Direkcije zadužene za zaštiti VIP ličnosti Vučiću dodijelio dva policijaca za zaštitu, a recimo turskom premijeru čak 12.

Mektić Viliću zamjera i što je dopustio da VIP ličnosti budu smještene među masom ljudi i što nije obzbijedio koridor za evakuaciju štićenih ličnosti.

Srpski premijer od razjarene mase spašen je zahvaljujući koridoru koji je tajna služba predjednika Sjedinjenih država pripremila za eventualnu evakuaciju bivšeg predjednika Klintona.

Mektić smatra da zbog ovih i još niz propusta direktor Direkcije Mirza Vilić treba biti smijenjen, ali članovima Nezavisnog odbora to nije dovoljno.

,,Prijedlog gospodina Mektića nije imao dovoljan broj glasova. Vi znate da je za svaku odluku Nezavisnog odbora potrebno sedam glasova za a mi danas nismo imali tu kvalifikovanu većinu'', izjavio je nakon sjednice predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić.

Krunić nije želio da odgovori na naše pitanje koliko je članova Nezavisnog odbora glasalo protiv smjene Vilića,ko su oni i kako je on glasao.

Ipak kaže da očekuje da će se ovim pitanjem baviti i u narednom periodu.

,,Ovo pitanje nije definitivno zaključeno. Radi se o vrlo ozbiljnoj stvari. Ministar bezbjdnosti jedne zemlje je podnio inicijativu za smjenu i to se mora dovesti do kraja u narednom periodu'', tvrdi Krunić.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić za BN televiziju kaže da ovakva odluka Nezavisnog odbora pokazuje kako je policijski sistem u BiH pod političkom kontrolom i kako nema odgovornosti u radu policijskih agencija.

,,Nezavisni odbor se pokazao kao najbolje i najjače oružje političkih elita i političkih struktura u kontroli policijskig sistema u BiH. Dovoljno je da ste bliski nekoj političkoj partiji i namate potrebe da brinete kako i šta radite u policijskim strukturama niti o rezultatima koje ostvarujete'', smatra Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić nije se pojavio pred članovima Nezavisnog odbora koji su odlučivali o zahtjevu za njegovu smjeneu. Njegove interese štili su njegovi zamjenici Uroš Pena i Mile Jurić ali se nisu obraćali novinarima.

(BN TV)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Saša D.

24.08.2015 15:46

Svi oni koji rade na bezbjednosti građana i države su obične neznalice. Ti nisu u stanju ni ovce da čuvaju. Šteta što ogromne pare idu za te službe "bezbjednosti". Fuuj.

ODGOVORITE
Name

ВОЈВОДА

24.08.2015 19:22

Немој бити наиван. Они одлично опструишу рад институција и безбедносних агенција. Не мислиш ваљда да се у тој маси запослених не могу наћи људи и истражиоци који би били у стању да нпр. расветле атентат на Вучића. Багра то свесно ради и опстаје на својим позицијама пласирајући нове афере да би се заборавило на актуелне случајеве. Да само поменем Насера Орића. Медији су ''трубили'' два дана о њему и ... Неки то зову одвлачењем пажње. Тешко нама с нама.

Name

dnk

24.08.2015 21:01

Vilić ja nebitan lik u cijeloj priči-onošto je bitno je da je danas Bakir otpilio i Dodika i Čovića i osstavio Svaz zapromjene da rade što su započeli-borba protiv kriminalaca!Što bi se reklo:udarac pod rebra!Mile je džaba molio za BIH Vlast!

Name

snouden

24.08.2015 16:05

Juric koji je lopov.???!!!

ODGOVORITE
Name

ВОЈВОДА

24.08.2015 16:09

НАЗДРАВЉЕ!

ODGOVORITE
Name

VUK MAGARCA

24.08.2015 17:20

PREDLAŽEM DASE PRILIKOM NOVIH USTAVNIH PROMJENA POLITIČKI SISTEM U BIH NAZOVE POJEO VUK MAGARCA.

ODGOVORITE
Name

ĐS

24.08.2015 18:18

Požurite ministre sa imenovanjem novog direktora SIPA-e, dok Vas ne daj Bože bagra SNSD-HDZ BiH ne izbace iz Savjeta ministara BiH.

ODGOVORITE
Name

SLAVICA

24.08.2015 19:34

OCI MOJE ZELENE.

ODGOVORITE
Name

kirk

24.08.2015 20:25

Da ima imalo morala, sam bi podnio ostavku! Dozvoliti da se rulja iživljava nad premijerom druge države je sramota i dokaz nesposobnosti da se vodi Direkcija, a taj "nezavisni odbor" je u najmanju ruku za zatvora!!!

ODGOVORITE
Name

slobo

24.08.2015 20:47

Puna podrška ministru Mekticu, nema stajanja i predaje, nisi ni Zubca otresao iz prve, Vilic je u nokdaunu!

Name

gold

24.08.2015 20:40

U tim Agencijama na nivou BiH, rukovodioci nemaju nikakvog iskustva ni znanja, samo politicka podobnost i veze se cijene. Ne može neko biti rukovodilac a da bar 5 godina nije bio komandir stanice i prosao sve policijske poslove, a sad napreduju bivši šoferi ministara i drugi anonimusi sa sumnjivim privatnim fakultetima!

ODGOVORITE
Name

silver

24.08.2015 21:14

Sad ce izabrati direktora sipa sa tim kvalifikacijama

Name

spec.

25.08.2015 00:26

Vilkan je zavrsio skolu MUP-a,dugo godina specijalac,zavrsio fakultet pa u Americi FBI i ti ces reci da je on neskolovan.

Name

bond

24.08.2015 21:17

Zašto ne objave ko je bio protiv smjene?!? Bilo bi zanimljivo kako bi Vučiću objasnili zašto podržavaju čovjeka, zbog kojeg je dobio kamen u glavu!

ODGOVORITE
Name

Zero

24.08.2015 22:34

Meni je ovaj Vilić o.k.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

25.08.2015 06:58

E vodi ga kući.