Барса стрепи и броји дане до Нове године!

Шампион Европе и Шпаније улази у последњи квартал до истека суспензије, а проблеми би могли да наступе уколико би се најбољи повређивали.

Фудбал 23.08.2015 | 18:00
Барса стрепи и броји дане до Нове године!

Дан пре почетка одбране титуле првака Шпаније, а ускоро и Европе, фудбалери Барселоне тренирали су јачи за Нејмара, који се опоравио од заушки брже него што је било очекивано.

Међутим, Нејмар није спреман за 1. коло Примере у којем се Барса састаје са екипом од које је прошле недеље доживела прави дебакл – пораз од 4:0 на "Сан Мамесу" у првој утакмици Суперкупа Шпаније, после чега се Атлетик Билбао одбранио на "Камп Ноу" (1:1) и освојио трофеј после 31 године.

Како ће Барселона проћи у Баскији, видећемо, међутим питање је како ће Барселона проћи до Нове године, када ће коначно истећи забрана довођења нових играча (мада су у међувремену довођени играчи, само нису имали право наступа). До 1. јануара, Луис Енрике неће моћи да рачуна на новајлије Арду Турана и Алекса Видала, што му оставља прилично "танку" клупу.

Танку, у смислу година, искуства и броја утакмица у ногама које имају момци из другог плана, никако у смислу талента и фудбалског знања.

Од тренутка када је ФИФА, због "муљања" у трансферу Нејмара и контактима са малолетним играчима, забранила Барселони – 'ајде да кажемо регистрацију, а не довођење нових играча, клуб су напустили Ћави Ернандез, Педро Родригез и Мартин Монтоја, али и играчи из другог плана: Патрик, Ђоан Роман, Адама Траоре, Ђерар Делофеу, Ибрахим Афелај.

Ален Халиловић послат је на позајмицу у Спортинг Хихон.

Енрике је, можда баш због тога, вратио Алекса Сонга са позајмице и одбио да га пошаље поново негде, а из Барселоне Б аванзовао је Сандро Рамирез.

Док чека да види хоће ли Томас Вермален коначно победити проблеме са повредама, због којих је забележио само један наступ прошле сезоне за Барсу и то у финишу сезоне, Енрике ће – када размишља о ротацији и изменама – рачунати с Дагласом, Рафињом, Марком Бартром, Муниром Ел Хададијем, Сандром, Серђи Робертом и Адријаном.

Завидно искуство има само Адријано, а стаж у првом тиму још Бартра.

То би, можда, могло да се покаже као проблем ако би се нека од звезда, попут Нејмара на старту сезоне, суочила са повредом или болешћу, јер пред Барселоном није само густ и стандардно неугодан распоред у Примери, Лиги шампиона и Купу краља, већ највећи број играча у клубу одлази на утакмице репрезентација и излаже се додатним напорима – јер мало код од њих није носилац игре националног тима своје земље.

Шпанска "Марка" израчунала је да очекивана постава на клупи Барселоне има само 31 наступ за репрезентације (што говори о младости и неискуству играча 'Блаугране') и пореди то са клупом Манчестер јунајтеда на којој седи екипа играча са преко 400 наступа у репрезентацијама своје земље. Бајерн је на 250, Челси на 290.

Уосталом, видећемо ко је у том смислу у предности, а ко не? Више пута уверили смо се да млади играчи Барселоне могу да изнесу и притисак и техничке захтеве.

Да ли су ове зебње оправдане? Па, процените сами. Ево стартне поставе с којом је Барселона прегажена на "Сан Мамесу" резултатом 4:0.

Тер Штеген – Алвеш, Бартра, Вермален, Адријано – Рафиња, Маскерано, Роберто – Меси, Суарез, Педро.

Коментари / 0

Оставите коментар