Корупција велика пријетња за БиХ

Иако је у прошлој години забиљежено смањење кривичних дјела корупције у БиХ у односу на претходне године, широко распрострањене коруптивне активности, посебно системска корупција, и даље представљају велику пријетњу за БиХ, констатује се у Информацији Министарства безбједности о стању безбједности БиХ за 2014. годину.

Босна и Херцеговина 22.08.2015 | 13:07
Корупција велика пријетња за БиХ

Према подацима Министарства безбједности БиХ, у току 2014. године полицијске агенције у БиХ регистровале су укупно 454 кривична дјела, што је у односу на 2013. годину смањење за 6,19 одсто, док је за корупцијска кривична дјела укупно пријављено 668 лица.

Злоупотреба службеног положаја или овлаштења, те овлаштења у привреди преовладавају као најчешћа корупцијска кривична дјела у БиХ.

У 2014. години регистровано је 298 таквих кривичних дјела злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те овлаштења у привреди, што представља чак 43,6 одсто свих корупцијских кривичних дјела.

Кривична дјела примања и давања дара и других облика користи чине девет одсто од укупног броја корупцијских дјела, а затим слиједе и друга кривична дјела - против пословања и безбједности платног промета, те кривична дјела из области пореза и царина.

У току 2014. године проведено је 12 полицијских акција с циљем спречавања корупцијских кривичних дјела, а издвајају се акције кодног назива "Голд", "Коверта" и "Треф два", приликом којих су ухапшени и службеници Управе за индиректно опорезивање, Граничне полиције, те полицијски инспектор.

Посебно значајну пријетњу за БиХ, упозорава Министарство безбједности, представља спрега организованог криминала и корупције, с обзиром на то да је већина криминалних група посредством разгранате мреже већ изградила чврсте позиције у различитим структурама и нивоима власти.

Агенције за заштиту закона регистровале су бројне модалитете и случајеве злоупотребе службеног положаја, међу којима су одавање информација о акцијама безбједносних структура БиХ појединим безбједносно интересантним групама и лицима, помагање при прикривању или уништавању компромитујућих доказа те давање информација о инспекцијским контролама које проводи пореска управа.

Забиљежени су и низ различитих злоупотреба у вези са царињењем робе, пружање информација локалним кријумчарима о распореду патрола полиције на терену, те о термину и локацији најпогоднијој за илегално пребацивање робе преко границе, обезбјеђивање несметаног превоза преко одређених дестинација и слично.

У Информацији о стању безбједности наводи се да нарочито забрињавају подаци до којих је дошла Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ да је један број носилаца криминалних активности успио да давањем мита у новцу и другим вриједностима придобије и поједине носиоце извршне и судске власти.

На тај начин они су успјели да створе услове да и у некој фази откривања и доказивања почињених дјела успијевају прикрити или барем минимизирати штетне посљедице тих дјела, терет и пресуде сведу на минималне или злоупотребом двојних држављанстава и других правних могућности о којима их такође упознају корумпирани службеници у потпуности избјегну санкције.

Подаци ОБА указују да и када извршиоци кривичног дјела корупције буду послати на издржавање затворске казне, неки од њих у казнено-поправним установама проналазе начине да преко корумпираних службеника испослују различите погодности и да даље, скоро несметано, управљају нелегалним пословима. У појединим случајевима, осуђеницима је био омогућен унос и конзумирање наркотика у казнено-поправним установама.

Поједина овлаштена службена лица укључена су и у реализацију незаконитих послова за лица из криминалног миљеа и то уцјене, изнуде и каматарење, наводи се у Информацији коју би на сједници идуће седмице требало да разматрају посланици у Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У информацији се истиче да коруптивне активности нису само покушаји да се обезбиједи нека неприпадајућа погодност, већ готово увијек завршавају успјехом по иницијатора корупције и са одговарајућом компензацијом за оног који је одређену погодност иницијатору незаконито обезбиједио.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

илда дефуфна

22.08.2015 11:34

Скупстинска мањина се распаде, све то корупција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОГУТАНО

22.08.2015 12:44

ЗЕМЉИЦА ЈЕ ПРОГУТАНА ОД СТРАНЕ КОРУПЦИЈЕ, ВИШЕ СЕ НИ У ЈАВНИ ЗАХОД НЕ МОЖЕ БЕЗ ТУРАЊА У ЏЕП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нинџа

22.08.2015 12:54

Највећа прјетња БиХ и читавом Балкану су терористи који су инфилтрирани у избјеглице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

22.08.2015 13:50

Па наравно да је корупција та која унистава зивоте људи када су предводници тих дијела премијери, министри, њихови савјетници као ови савјетници премијерке, директори....краду и не трепћу, само да они затворе себи несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

22.08.2015 14:37

Па ста, открили топлу воду.Па пред судовима не мозете остварити ниједно градјанско право ако нисте направили дил са судијом.Од њих треба поцети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

22.08.2015 15:07

Корупција је дубоко укоријењена у овом наопако насадјеном народу. Не да овај народ корупцију ни за шта та на свијету. Овај народ не признаје писане законе, само неписане. Увијек им треба "дон" односно мафијашки систем. Овај народ никад није изашао из средњег вијека. Ту помоћи нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

22.08.2015 15:38

СЛАБО ВИДИМ ПА ПИСЕМ ВЕЛИКИМ СЛОВИМА,,АЛИ МИ ЈЕ ДОСЛО ДА РИЦЕМ ОД МУКЕ.ЗНА СЕ ДА СУ У ЈАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА,,СУДОВИМА,ПОЛИЦИЈИ,,ЗДРАВСТВУ ИТД,ТЕ ПРЕДУЗЕЦИМА КОЈА СУ ПОД ТЗВ. ЈАВНА УПРАВА,,ЕЛЕКТРО,ТЕЛЕКОМ ИТД КОРУПЦИЈА ДО ВРХА,А ВРАНА ВРАНИ ОЦИ НЕ ВАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

22.08.2015 21:20

Похлепа је природна особина човјека, ограничена је једино похлепама других, па зато и постоје закони да ограниче и разграниче похлепу између људи, да се неби истријебили. Проблем настаје када један оснажи и ојача, један или више њих, дружина се створи, онда они поклопе све, узимају отимају, са астала скидају, из очију кидају, како то народ вели. Јачи су, границе нема, нити милости. Други нека скапавају, нека гину, или нека се смичу, ако ће да живе и гамижу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

23.08.2015 05:10

Најједноставнији начин да се спријечи корупција јесте, транспарентност свих буџета, тј. Да се онлине вИди гдје се свака марка користи и засто....

ОДГОВОРИТЕ