Korupcija velika prijetnja za BiH

Iako je u prošloj godini zabilježeno smanjenje krivičnih djela korupcije u BiH u odnosu na prethodne godine, široko rasprostranjene koruptivne aktivnosti, posebno sistemska korupcija, i dalje predstavljaju veliku prijetnju za BiH, konstatuje se u Informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju bezbjednosti BiH za 2014. godinu.

Bosna i Hercegovina 22.08.2015 | 13:07
Korupcija velika prijetnja za BiH

Prema podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, u toku 2014. godine policijske agencije u BiH registrovale su ukupno 454 krivična djela, što je u odnosu na 2013. godinu smanjenje za 6,19 odsto, dok je za korupcijska krivična djela ukupno prijavljeno 668 lica.

Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te ovlaštenja u privredi preovladavaju kao najčešća korupcijska krivična djela u BiH.

U 2014. godini registrovano je 298 takvih krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, te ovlaštenja u privredi, što predstavlja čak 43,6 odsto svih korupcijskih krivičnih djela.

Krivična djela primanja i davanja dara i drugih oblika koristi čine devet odsto od ukupnog broja korupcijskih djela, a zatim slijede i druga krivična djela - protiv poslovanja i bezbjednosti platnog prometa, te krivična djela iz oblasti poreza i carina.

U toku 2014. godine provedeno je 12 policijskih akcija s ciljem sprečavanja korupcijskih krivičnih djela, a izdvajaju se akcije kodnog naziva "Gold", "Koverta" i "Tref dva", prilikom kojih su uhapšeni i službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Granične policije, te policijski inspektor.

Posebno značajnu prijetnju za BiH, upozorava Ministarstvo bezbjednosti, predstavlja sprega organizovanog kriminala i korupcije, s obzirom na to da je većina kriminalnih grupa posredstvom razgranate mreže već izgradila čvrste pozicije u različitim strukturama i nivoima vlasti.

Agencije za zaštitu zakona registrovale su brojne modalitete i slučajeve zloupotrebe službenog položaja, među kojima su odavanje informacija o akcijama bezbjednosnih struktura BiH pojedinim bezbjednosno interesantnim grupama i licima, pomaganje pri prikrivanju ili uništavanju kompromitujućih dokaza te davanje informacija o inspekcijskim kontrolama koje provodi poreska uprava.

Zabilježeni su i niz različitih zloupotreba u vezi sa carinjenjem robe, pružanje informacija lokalnim krijumčarima o rasporedu patrola policije na terenu, te o terminu i lokaciji najpogodnijoj za ilegalno prebacivanje robe preko granice, obezbjeđivanje nesmetanog prevoza preko određenih destinacija i slično.

U Informaciji o stanju bezbjednosti navodi se da naročito zabrinjavaju podaci do kojih je došla Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH da je jedan broj nosilaca kriminalnih aktivnosti uspio da davanjem mita u novcu i drugim vrijednostima pridobije i pojedine nosioce izvršne i sudske vlasti.

Na taj način oni su uspjeli da stvore uslove da i u nekoj fazi otkrivanja i dokazivanja počinjenih djela uspijevaju prikriti ili barem minimizirati štetne posljedice tih djela, teret i presude svedu na minimalne ili zloupotrebom dvojnih državljanstava i drugih pravnih mogućnosti o kojima ih takođe upoznaju korumpirani službenici u potpunosti izbjegnu sankcije.

Podaci OBA ukazuju da i kada izvršioci krivičnog djela korupcije budu poslati na izdržavanje zatvorske kazne, neki od njih u kazneno-popravnim ustanovama pronalaze načine da preko korumpiranih službenika isposluju različite pogodnosti i da dalje, skoro nesmetano, upravljaju nelegalnim poslovima. U pojedinim slučajevima, osuđenicima je bio omogućen unos i konzumiranje narkotika u kazneno-popravnim ustanovama.

Pojedina ovlaštena službena lica uključena su i u realizaciju nezakonitih poslova za lica iz kriminalnog miljea i to ucjene, iznude i kamatarenje, navodi se u Informaciji koju bi na sjednici iduće sedmice trebalo da razmatraju poslanici u Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U informaciji se ističe da koruptivne aktivnosti nisu samo pokušaji da se obezbijedi neka nepripadajuća pogodnost, već gotovo uvijek završavaju uspjehom po inicijatora korupcije i sa odgovarajućom kompenzacijom za onog koji je određenu pogodnost inicijatoru nezakonito obezbijedio.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ilda defufna

22.08.2015 11:34

Skupstinska manjina se raspade, sve to korupcija.

ODGOVORITE
Name

PROGUTANO

22.08.2015 12:44

ZEMLJICA JE PROGUTANA OD STRANE KORUPCIJE, VIŠE SE NI U JAVNI ZAHOD NE MOŽE BEZ TURANJA U DŽEP.

ODGOVORITE
Name

Нинџа

22.08.2015 12:54

Највећа прјетња БиХ и читавом Балкану су терористи који су инфилтрирани у избјеглице.

ODGOVORITE
Name

Pero

22.08.2015 13:50

Pa naravno da je korupcija ta koja unistava zivote ljudi kada su predvodnici tih dijela premijeri, ministri, njihovi savjetnici kao ovi savjetnici premijerke, direktori....kradu i ne trepću, samo da oni zatvore sebi nesto.

ODGOVORITE
Name

snouden

22.08.2015 14:37

Pa sta, otkrili toplu vodu.Pa pred sudovima ne mozete ostvariti nijedno gradjansko pravo ako niste napravili dil sa sudijom.Od njih treba poceti.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

22.08.2015 15:07

Korupcija je duboko ukorijenjena u ovom naopako nasadjenom narodu. Ne da ovaj narod korupciju ni za šta ta na svijetu. Ovaj narod ne priznaje pisane zakone, samo nepisane. Uvijek im treba "don" odnosno mafijaški sistem. Ovaj narod nikad nije izašao iz srednjeg vijeka. Tu pomoći nema.

ODGOVORITE
Name

soko

22.08.2015 15:38

SLABO VIDIM PA PISEM VELIKIM SLOVIMA,,ALI MI JE DOSLO DA RICEM OD MUKE.ZNA SE DA SU U JAVNIM INSTITUCIJAMA,,SUDOVIMA,POLICIJI,,ZDRAVSTVU ITD,TE PREDUZECIMA KOJA SU POD TZV. JAVNA UPRAVA,,ELEKTRO,TELEKOM ITD KORUPCIJA DO VRHA,A VRANA VRANI OCI NE VADI.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

22.08.2015 21:20

Pohlepa je prirodna osobina čovjeka, ograničena je jedino pohlepama drugih, pa zato i postoje zakoni da ograniče i razgraniče pohlepu između ljudi, da se nebi istrijebili. Problem nastaje kada jedan osnaži i ojača, jedan ili više njih, družina se stvori, onda oni poklope sve, uzimaju otimaju, sa astala skidaju, iz očiju kidaju, kako to narod veli. Jači su, granice nema, niti milosti. Drugi neka skapavaju, neka ginu, ili neka se smiču, ako će da žive i gamižu.

ODGOVORITE
Name

Ccc

23.08.2015 05:10

Najjednostavniji način da se spriječi korupcija jeste, transparentnost svih budžeta, tj. Da se online vIdi gdje se svaka marka koristi i zasto....

ODGOVORITE