Шта ће бити након одласка из Бијеле куће

Барак Обама, председник САД, поверио је рад на "Обама фондацији" Мартију Незбиту, свом најбољем пријатељу који скицира изглед Обамине мисије након одласка из Беле куће.

Свијет 22.08.2015 | 09:40
Шта ће бити након одласка из Бијеле куће

Амерички сајт "Политико" имао је увид у мисију и организацију будуће "Обама фондације" и обавио интервју са Незбитом који се налази на њеном челу.

Незбит је навео да му је план да учи из искустава претходних америчких председника, укључујући и начин да се избегну финансијске заврзламе око одлуке Била Клинтона да раздвоји рад председничке библиотеке у Литл Року и фондације његове породице у Њујорку.

Његово (Клинтоново) физичко присуство одвојено је од његове библиотеке. Ми ћемо бити на једном месту. Све што председник (Обама) ради чиниће једну целину - рекао је Незбит.

Када Обама службено напусти Овалну собу у јануару 2017. у својој 55. години, он ће започети нешто што би могло да постане најдужи постпредседнички период у историји САД.

Тешко да ће поново бити увучен у политику, као што је Клинтон сада са својом супругом Хилари, која је била сенаторка и потенцијални председнички кандидат у време када је он напустио положај.

Незбит је изнео визију активног мењања агенде која ће Обами омогућавати да се стално креће по Америци и свету.

Не видим ово као нешто што ће заувек остати исто - навео је Незбит.

Он је објаснио да ће, за разлику од других бивших председника, Обамина библиотека са седиштем у Чикагу бити институција у којој ће све бити на једном месту - председничка библиотека, музеј, архива, фондација и центар.

Служиће као примарна платформа како за Барака Обаму, тако и за његову супругу Мишел, која је одбацила могућност да се у будућности бави политиком.

Прикупљање средстава за рад ове институције не очекује се да ће почети пре него што Обама оконча други мандат у Белој кући. Његов центар ће имати и академску компоненту, кроз потенцијални партнерски ангажман професора с Универзитета Чикага, Универзитета Колумбија, Универзитета Илиноис у Чикагу, а можда и с академском институцијом са Хаваја.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар