Šta će biti nakon odlaska iz Bijele kuće

Barak Obama, predsednik SAD, poverio je rad na "Obama fondaciji" Martiju Nezbitu, svom najboljem prijatelju koji skicira izgled Obamine misije nakon odlaska iz Bele kuće.

Svijet 22.08.2015 | 09:40
Šta će biti nakon odlaska iz Bijele kuće

Američki sajt "Politiko" imao je uvid u misiju i organizaciju buduće "Obama fondacije" i obavio intervju sa Nezbitom koji se nalazi na njenom čelu.

Nezbit je naveo da mu je plan da uči iz iskustava prethodnih američkih predsednika, uključujući i način da se izbegnu finansijske zavrzlame oko odluke Bila Klintona da razdvoji rad predsedničke biblioteke u Litl Roku i fondacije njegove porodice u Njujorku.

Njegovo (Klintonovo) fizičko prisustvo odvojeno je od njegove biblioteke. Mi ćemo biti na jednom mestu. Sve što predsednik (Obama) radi činiće jednu celinu - rekao je Nezbit.

Kada Obama službeno napusti Ovalnu sobu u januaru 2017. u svojoj 55. godini, on će započeti nešto što bi moglo da postane najduži postpredsednički period u istoriji SAD.

Teško da će ponovo biti uvučen u politiku, kao što je Klinton sada sa svojom suprugom Hilari, koja je bila senatorka i potencijalni predsednički kandidat u vreme kada je on napustio položaj.

Nezbit je izneo viziju aktivnog menjanja agende koja će Obami omogućavati da se stalno kreće po Americi i svetu.

Ne vidim ovo kao nešto što će zauvek ostati isto - naveo je Nezbit.

On je objasnio da će, za razliku od drugih bivših predsednika, Obamina biblioteka sa sedištem u Čikagu biti institucija u kojoj će sve biti na jednom mestu - predsednička biblioteka, muzej, arhiva, fondacija i centar.

Služiće kao primarna platforma kako za Baraka Obamu, tako i za njegovu suprugu Mišel, koja je odbacila mogućnost da se u budućnosti bavi politikom.

Prikupljanje sredstava za rad ove institucije ne očekuje se da će početi pre nego što Obama okonča drugi mandat u Beloj kući. Njegov centar će imati i akademsku komponentu, kroz potencijalni partnerski angažman profesora s Univerziteta Čikaga, Univerziteta Kolumbija, Univerziteta Ilinois u Čikagu, a možda i s akademskom institucijom sa Havaja.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar